Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūru už naują rinktinės trenerį stojęs Dainius Zubrus: „Prisiimu visą atsakomybę“

Dar vasarą Lietuvos ledo ritulio vadovu išrinktas Dainius Zubrus iškart ėmėsi nemenkų permainų ir nuo rinktinės vairo patraukė vokietį Berndą Haakę, o naujuoju strategu paskyrė NHL patirties bagažą sukaupusį Danielį Lacroix. Ledinės sporto šakos augimu besirūpinantis buvęs žaidėjas kol kas patenkintas naujojo stratego darbu.
Dainius Zubrus
Dainius Zubrus / Alfredo Pliadžio nuotr.

D.Zubrus jau po pirmųjų D.Lacroix rungtynių mūru stojo už specialistą, su kuriuo ir pačiam yra tekę žaisti NHL prieš 20 metų.

Sutartis su 49-erių treneriu pasirašyta vieneriems metams, o pats D.Lacroix neslepia, kad jo svajonė – dirbti NHL ir iškovoti Stenlio taurę.

Pačiam D.Zubrui teko atremti nemenką kritikos bangą, kai buvo patrauktas B.Haakė, ne vienerius metus lietuvius treniravęs už dyką ir šių metų pradžioje išvedęs rinktinę į aukštesnį pasaulio ledo ritulio čempionato divizioną.

Tačiau naujasis sporto šakos vadovas – užtikrintas ir sako, kad prisiima visą atsakomybę už tai, kaip dirbs D.Lacroix.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Lacroix
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Lacroix

Dar vienas svarbus žingsnis Lietuvos ledo ritulyje – kitąmet startuosianti nauja Baltijos lyga, kurioje varžysis pajėgiausi Lietuvos, Latvijos ir Estijos klubai.

Šiuo metu mūsų šalies čempionate dalyvauja vos keturios komandos, tad kaimyninių šalių turnyras turėtų įpūsti naujų vėjų į šalies čiuožyklas, kurių, kaip sako D.Zubrus, jau jaučiamas trūkumas.

– Kokį įspūdį paliko pirmosios Lietuvos rinktinės rungtynės Baltijos iššūkio turnyre prieš Japoniją (Lietuva po baudinių laimėjo 4:3)? – žurnalistai paklausė Dainiaus Zubraus.

– Man labai patiko, kaip vyrai žaidė. Mačiau, kad stengiasi, yra daug jaunų žaidėjų. Kai aš žiūriu rungtynes, stebiu, kiek komanda stengiasi. Matyti, ką treneris nori pasiekti, ką žaidėjai daro. Pagal tai, ką mačiau, manau, rezultatas galėjo būti ir geresnis.

– Kaip šis turnyras gali prisidėti prie atsinaujinančios rinktinės tobulėjimo?

– Tokie turnyrai yra labai gerai. Čia yra naujo trenerio pirmas turnyras. Aišku, bus pasaulio čempionatas, bet tai bus balandžio pabaigoje. Tam, kad komanda pasiruoštų, treneriui yra labai mažai laiko. Sąlygos nėra pačios geriausios, nes žaidėjai išvažiuoja, klubams jų reikia. Treneriui sąlygos tikrai nėra lengvos, bet yra, kaip yra. Visi, kas atvažiavo, stengiasi, nori būti čia. Ta sveika konkurencija yra naudinga.

Treneriui sąlygos tikrai nėra lengvos, bet yra, kaip yra

– Kokie pirmi įspūdžiai dėl naujojo trenerio? Ką apie jį kalba žaidėjai?

– Klauskite žaidėjų. Aš patenkintas žaidimu, patenkintas, kad tokio lygio treneris sutiko atvažiuoti ir padėti Lietuvai. Čia yra NHL treneris. Žiūrėjau ir treniruotes, man visa atmosfera labai gera atrodo.

– Tikriausiai sunku prisikviesti tokio lygio trenerį, kiek ilgai vyko derybos?

– Nebuvo jos ilgos. Aš su juo kalbėjau jau nuo vasaros. Aišku, buvo ir kitų kandidatų, norėjau susipažinti ir su kitais treneriais. Žiūrėjau, pakeliauti reikėjo, bet, mano nuomone, tai buvo pats geriausias pasirinkimas. Aš jį pažįstu, mes žaidėme kartu prieš 20 metų. Jis yra geras draugas, o šiuo metu neturi nuolatinio darbo NHL, tad jam čia yra iššūkis pabandyti kažką naujo, susipažinti su Europos ledo rituliu. Mes draugiškai kelis kartus susitikome ir nusprendėme, kad jis bus treneriu.

Aš patenkintas žaidimu, patenkintas, kad tokio lygio treneris sutiko atvažiuoti ir padėti Lietuvai. Čia yra NHL treneris

– Visi lyg ir džiaugėsi darbu su Berndu Haake, kokie jūsų įspūdžiai apie šį trenerį?

– Tikrai visi džiaugėsi. Jis labai geras žmogus, jis atvažiuodavo manęs aplankyti, kai žaidžiau NHL. Dėkojau jam daug kartų už tai, ką jis darė. Jis dirbo nemokamai, atvažiavo, kai buvo labai sunkus laikas ledo rituliui Lietuvoje ir įdėjo labai daug. Dėl to ir tęsiame kalbas, derybas, kad jis mums padėtų, nepasitrauktų. Jis turi pažinčių Europoje, gali padėti ir jauniems žaidėjams, ir vyrams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Haake Bernd
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Haake Bernd

– O kaip subrendo idėja pakeisti trenerį, nes pasaulio čempionato 1B divizionas Kaune buvo laimėtas? Iš šalies nelabai logiškai atrodė trenerio pakeitimas...

– Būtinai nieko nereikia daryti. Reikia daryti tai, ką tau atrodo, kad reikia daryti. Mes, kaip komanda, augame, visiems reikia žaisti geriau, žaisime prieš komandas, prieš kurias anksčiau nelabai sekėsi. Reikia augti, tobulėti. Atvažiavau prieš tris savaites iki pasaulio čempionato, mes žaidėme, laimėjome – viskas gerai.

Bet jaučiau, kad, norint augti, reikėtų naujo trenerio, kad žaidimas gerėtų. Sakau, esu labai dėkingas Berndui, bet gal naujas jaunesnis treneris įdėtų ko nors naujo. Mums reikėjo augti, mano sprendimas buvo toks. Aš prisiimu visą atsakomybę. Čia ne kažkieno kito, o mano sprendimas. Dėkoju Berndui už tai, kiek jis mums padėjo, bet aš tokį sprendimą priėmiau.

Aš prisiimu visą atsakomybę. Čia ne kažkieno kito, o mano sprendimas

– Naujasis treneris minėjo, kad nori dirbti NHL. Nebijote, kad, jei jis ras darbą, šitas bendradarbiavimas bus trumpalaikis?

– Šiais metais nemanau... Ne, nebijau. Ko čia bijoti... Darau tokius sprendimus, kurie man atrodo teisingi. Ne visi jie yra teisingi, aš žinau, kad esu daug klaidų padaręs ir gal dar suklysiu, bet nebijau jų daryt. Šiuo metu aš nusprendžiau, kad mūsų komandai to reikia. Kiek mačiau žaidimą ir atmosferą, man viskas patinka.

– Lietuvos čempionate dalyvauja tik keturios komandos. Ar galima ateity tikėtis didesnio skaičiaus?

– Žinoma. Šiuo metu Lietuvoj, kiek matau, yra čiuožyklų trūkumas. Kaune ir Klaipėdoje bus statomos čiuožyklos. Tas labai daug pridėtų Lietuvai, nes kalbame apie tikras čiuožyklas, kur treniruotųsi vaikai, būtų vyrų komandos.

Šiuo metu nėra lengva išlaikyti vaikus, kuriems 17–18 metų. Jiems reikia spręsti, ar kur nors išvykti, ar ką nors kita daryti. Bet jei būtų stiprios vyrų komandos, o vaikas tai matytų ir stengtųsi į ją papulti, tai būtų labai gerai. Šiuo metu negalime pasakyti, kad tą turime. Reikia bandyti tai sukurti. Be miestų pagalbos tai nėra įmanoma, dėl to ir kreipėmės į miestus, kalbėjome. Tikiuosi, kad viskas įvyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito