Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: herojų medaliai paralimpiadoje siunčia žinutę – „Ukraina egzistuoja“

Medalius Pekino paralimpinėse žaidynėse raškantys Ukrainos sportininkai beveik nemiega. Šalies paralimpinio komiteto prezidentas Valerijus Suškevičius sako matantis tai iš paraudusių, patinusių akių.
Ukrainos paralimpinio komiteto prezidentas Valerijus Suškevičius džiaugiasi dar vienu aukso medaliu.
Ukrainos paralimpinio komiteto prezidentas Valerijus Suškevičius džiaugiasi dar vienu aukso medaliu. / Chango W.Lee/„New York Times“ nuotr.

Medalius renkantys ukrainiečiai kiekvieną laisvą akimirką yra prilipę prie mobiliųjų telefonų. Sportininkai su negalia gyvena nuolatiniame nerime ir baimėje dėl savo artimųjų bei šalies, kurią puola Rusijos armija.

Ukrainiečiai naudojasi kiekviena interneto galimybe, bendrauja su artimaisiais, tuomet nusišluosto ašaras ir stoja ginti šalies garbės žiemos paralimpiadoje.

Jie jaučiasi bejėgiai, išskyrus vienu atžvilgiu.

„Mūsų kariai kovoja Ukrainoje. Mes, paralimpiečiai, kovojame čia, Pekine. Jeigu mes to nedarytume, tai būtų lyg pasidavimas, kapituliacija“, – emocingame interviu prisipažino V.Suškevičius.

Žiemos paralimpinių žaidynių Pekine medalių lyderiai

Vieta Šalis Goldmedaillen Silbermedaillen Bronzemedaillen Viso
1 Kinija 8 8 11 27
2 Ukraina 6 7 4 17
3 Kanada 5 2 6 13
4 Japonija 3 1 2 6
5 Prancūzija 3 1 1 5
6 Slovakija 3 0 0 3
7 Vokietija 2 6 3 11
8 JAV 2 6 2 10
9 Norvegija 2 1 0 3
10 Austrija 1 3 1 5

Tik nuo šeimininkų kinų medalių lenktynėse atsiliekantys Ukrainos paralimpiečiai į Kiniją atvyko paskutinėmis vasario dienomis. Dabar jie yra pabėgėliai su didžiu tikslu.

„Mes turime atstovauti savo šaliai. Garsinti ją ir parodyti pasauliui, kad Ukraina egzistuoja“, – narsiai teigė Oksana Šiškova, slidininkė su regėjimo negalia, Pekino paralimpiadoje laimėjusi jau tris medalius – du aukso ir vieną sidabro.

Tačiau po pergalių Pekine ukrainiečiai liūdi. Niekas nešokinėja iš laimės ir net plačiai nesišypso.

Chango W.Lee/„New York Times“ nuotr./Du aukso ir vieną sidabro medalį Pekine jau laimėjusi Oksana Šiškova
Chango W.Lee/„New York Times“ nuotr./Du aukso ir vieną sidabro medalį Pekine jau laimėjusi Oksana Šiškova

V.Suškevičiaus teigimu, paralimpinės žaidynės Ukrainoje – itin populiarios. Įprastai tauta švenčia ir seka savo sportininkų su negalia pasirodymus. Ir atletams tai būna lyg smagios atostogos.

„Bet ne dabar, – nukirto V.Suškevičius. – Aš klausiu sportininkų, ar jie miegojo? Paklausiu vieno, paklausiu kito. Jie sako: „Ne“. Jų veidai pilki, liūdni. Nuotaikos labai slogios. Mes visi galvojame apie namus.“

Ukrainiečių parolimpinė rinktinė – 54 asmenys, įskaičiuojant sportininkus, trenerius ir kitą personalą – į Kiniją atvyko jau prasidėjus karui Ukrainoje. V.Suškevičiaus teigimu, tai buvo lyg mažas stebuklas.

Pasibaigus žaidynėms, jo laukia atvirkštinė užduotis. Sugražinti juos namo. Tačiau kur? Įvežti tokią didelę grupę žmonių į šalį, kurią puola Rusijos armija – skamba kaip neįmanoma užduotis.

Todėl V.Suškevičius ir jo žmona Julija daugiausia laiko leidžia kurdami ir dėliodami planus, kaip saugiai išvežti visus iš Kinijos į kokią nors šalį Europoje. Paralimpiada Pekine baigiasi jau šį sekmadienį.

„Kiek laiko mes turėtume gyventi kitur? Dienas? Savaites? Apsistoti viešbučiuose? Kaip už juos sumokėti? Pinigų mes neturime. Atsakymų mes kol kas nežinome“, – prisipažino V.Suškevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas