Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpiados repeticija Maskvoje – neįveikiamas varžovas ir Latvijos čiuožėjo staigmena

„Stefa!“ – sušuko kažkokia moteris „Megasport“ arenoje, kai akimirką buvo pakankamai tylu. Šauksmas pasiekė Stephane‘o Lambielio ausis. Praeityje ledo ir suktukų genijus tirpdė gerbėjų širdis. Kažką panašaus tikrai norėtų patirti ir šveicaro auklėtinis latvis Denisas Vasiljevas. Mokytojas ir jo mokinys kuria Latvijai naują ledo pasaką.
Denisas Vasiljevas
Denisas Vasiljevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gal ne visi žino, kad praėjusiame dešimtmetyje ledo princu vadintas S. Lambielis pasuko trenerio keliu ir savo patirtimi dalijasi su 18-mečiu Latvijos talentu. Nereikėtų stebėtis, kodėl Maskvos arenoje treneris sulaukė daugiau dėmesio už savo auklėtinį. Išgirdęs šaukiant jo vardą, šveicaras atsistojo ir ėmė mojuoti žiūrovams, kurie sukėlė didelę aplodismentų bangą. Atsisukęs į savo trenerį plojo ir D. Vasiljevas. Latvijos talentas irgi norėjo jam padėkoti – startas Europos dailiojo čiuožimo čempionate susiklostė tiesiog puikiai.

Kai Latvijos ledo pažiba „Megasport“ arenoje atlieka trumpąją programą, S.Lambielis nenustygsta vietoje. Jis irgi įsijaučia į pasirodymą – linksi galvą į kiekvieną muzikos taktą, linguoja kūną ir kilnoja rankas. Atrodo, jei galėtų, pats užliptų ant ledo ir viską padarytų taip, kaip reikia. Bet Denisas ir pats susitvarko su iššūkiu. Latvijos atstovas surengia geriausią karjeros pasirodymą.

Labai laukiu svarbiausio iššūkio čia Maskvoje – laisvosios programos

Už trumpąją programą D. Vasiljevas surenka 85, 11 taško ir užima trečiąją vietą. Tai padovanoja jam mažąjį bronzos medalį.

„Nuostabu. Šiandien buvo puiki, įsimintina diena man. Labai laukiu svarbiausio iššūkio čia Maskvoje – laisvosios programos. Esu laimingas dabar, bet toks noriu būti ir kai viskas pasibaigs“, – kalbėjo latvis.

Latvija visada turėjo ledo žvaigždžių – tik ledo ritulyje, o ne dailiajame čiuožime. D.Vasiljevas vaikystėje irgi mėgo ledo ritulį, bet pasirinko dailųjį čiuožimą ir, akivaizdu, nesuklydo.

Visų pirma Latvijos sportininkas užburia savo charizma. Jis turi ir neįtikėtiną artistiškumo dovaną, o techniškai sparčiai vejasi geriausius pasaulio dailiojo čiuožimo meistrus. Maskvoje Denisas neatliko nei vieno keturgubo šuolio, bet techniškai stipresni varžovai klydo ir latvis pašoko į neįtikėtinai aukštą trečią vietą.

Lietuvos dailiojo čiuožimo gerbėjai Denisą galėtų prisiminti. Ne vienerius metus šis vaikinukas dalyvavo Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko rengiamuose „Liepsnojančio ledo“ pasirodymuose.

Latvijos ledo meistras turi ir daugiau sąsajų su Lietuva. D.Vasiljevą daug metų Paryžiuje treniravo lietuvė Ingrida Snieškienė. Dabar latvis persikraustė į Šveicariją – S. Lambielis siekia jaunąjį talentą iškelti į dar didesnes dailiojo čiuožimo aukštumas.

VIDEO: Deniss Vasiljevs European Championships 2018 SP B.ESP

(Ne)geležiniai rekordininko šarvai

„Megasport“ areną juosia milžiniška metalinė tvora. Ji atrodo tokia tvirta ir nepermušama, kaip neįveikiamas varžovams yra Javieras Fernandezas. Ispanas nepalieka šansų konkurentams. Bent jau Europoje tai vyksta daugybę metų iš eilės. J. Fernandezas siekia jau šešto iš eilės čempiono titulo. Ar rekordinė serija bus pratęsta Maskvoje? Daug kas tuo neabejoja.

VIDEO: 2018 E Javier Fernandez SP ESP

Ispanijos ledo atstovas buvo vienintelis, kuris sugebėjo atlikti du keturgubus šuolius. Jo persvara po trumposios programos tiesiog triuškinanti. Artimiausią varžovą, rusą Dmitrijų Alijevą, ispanas lenkia daugiau nei dvylika taškų.

Europos čempionatuose kažkur dinsgta J.Fernandezo psichologiniai barjerai. Gal labiau atsipalaiduoja, gal slegia mažesnė įtampa. Tai nėra pats stabiliausias pasaulio čiuožėjas. Štai kad ir šį sezoną žiūrovai išvydo „du Fernandus“ – vienas buvo tobulas, o kitas nuolat klydo ir buvo visiškai nepanašus į tikrąjį save.

Europos čempionato kelionė Maskvoje tik prasidėjo. Kas yra kas, pamatysime išaušus lemiamų kovų metui.

Airijos istorija

Conoras Stakelumas tapo pirmuoju Airijos čiuožėju Europos dailiojo čiuožimo čempionate. Airija to laukė 117 metų.

C. Stakelumas startavo antras ir surinko 43.05 taškus. Tai – beveik trigubai mažiau nei varžybų lyderis J.Fernandezas.

„Labai gera tapti pirmuoju airiu tokiose varžybose, bet savo pasirodymu aš esu labai nusivylęs“, – po pasirodymo kalbėjo 24-erių Dubline gimęs čiuožėjas.

Jo pasirodymas Maskvoje jau baigtas.

Laisvąją programą atliks tik 24 pajėgiausi čiuožėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito