Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio dailiojo čiuožimo čempionato išvakarės: nuožmiausia kova – vyrų varžybose

Jau rytoj viso pasaulio dailiojo čiuožimo gerbėjų akys kryps į Londoną. Ne, ne tą Londoną, kuris taip gerai pažįstamas lietuviams. Planetos pirmenybės vyks nedideliame Kanados mieste Londone, Ontarijo provincijos pietuose. Čempionatas – kaip reta nenuspėjamas, ypač aršios konkurencijos laukiama vyrų varžybose.
Pagrindiniai pretendentai į medalius
Pagrindiniai pretendentai į medalius / „Scanpix“ nuotr.

Tarp vyrų jau daugelį metų verda nuožmiausia kova, o tarp gerbėjų ši kategorija sulaukia bene daugiausiai susidomėjimo. Šis čempionatas – ne išimtis. Kas užlips ant pjedestalo, kas taps čempionu? Pretendentų – kur kas daugiau nei trys. 

Galbūt ryškiausia varžybų žvaigžde galėtume įvardyti Patricką Chaną. Kanada – jo gimtinė, o namų sienos dažnai palengvina šeimininkų kelią. Pastaruosius du sezonus kanadietis raškė vieną trofėjų po kito. Jis gins pasaulio čempiono vardą, kurį iškovojo ne tik praėjusiais, bet ir 2011 metais. 

VIDEO: Patrickas Chanas Kanados čempionu tapo šeštą kartą iš eilės

Tiesa, šio sezono pradžia P.Chanui nebuvo tokia sėkminga, kokios jis tikėjosi. Konkurentai ėmė lipti ant kulnų, ar net demonstruoti aukštesnį lygį. „Grand Prix“ finale jis buvo trečias, „Grand Prix“ etape Kanadoje nusileido ispanui Javierui Fernandezui.

P.Chano pranašumas prieš konkurentus, ypač techninis, pamažu nyko. Čempionas ėmėsi papildomų priemonių – išvyko treniruotis į JAV pas praeityje žinomą čiuožėją  Scottą Davisą, Toronte dirbo su garsiais choreografais Jeffu Buttle'u ir Davidu Wilsonu, kurį laiką praleido pas specialistus Detroite. 

Dar praėjusių metų pasaulio čempionate P.Chanas neturėjo sau lygių varžovų, tačiau šįkart viskas turėtų būti kitaip. O nuo to juk tik dar įdomiau. 

Kaip viesulas šį sezoną į dailiojo čiuožimo aukštumas įsiveržė ispanas Javieras Fernandezas. Jis neabejotinai  taps vienu rimčiausių pretendentų į medalius ir vienu rimčiausių P.Chano varžovų. 21-erių ispanas sausio mėnesį tapo Europos čempionu ir padovanojo Ispanijai pirmąjį auksą šalies istorijoje.

Puikiai atlikti trys keturgubi ir šeši trigubi šuoliai, sudėtingi techniniai elementai, abejingų nepalikęs artistiškumas padėjo Javierui įrašyti savo vardą į rekordų knygas.

Įsikūnijęs į Čarlį Čapliną, žemo ūgio čiuožėjas pademonstravo ne tik unikalius aktorinius sugebėjimus, tačiau sulaukė pačių aukščiausių įvertinimų už techniką Europos čempionatų istorijoje.

VIDEO: Javiero Fernandezo laisvoji programa Europos čempionate

Daisuke Takahashi ir Yuzuru Hanyu – Japonijos viltys Kanadoje. Praėjusiais metais planetos pirmenybėse Nicoje jie stojo ant sidabrinio ir bronzinio pjedestalo laiptelių. 

D.Takahashi – labai patyręs ir dailiojo čiuožimo gerbėjų itin mėgstamas čiuožėjas. Lyderių gretose jis išsilaiko jau septynerius metus. Tiesa, šių metų Keturių kontinentų čempionate jis liko septintas, bet į Kanadą atvyko su vienintele mintimi, susigrąžinti 2010-aisiais iškovotą pasaulio čempiono titulą. 

VIDEO: Daisukei Takahashi nesėkmingai susiklostė Keturių kontinentų čempionatas

Jo tautietis Y.Hanyu – didžiausia pastarųjų metų sensacija. Nicoje 18-metis japonas pirmą kartą dalyvavo pasaulio čempionate ir tarsi kometa įsiveržė į geriausių planetos čiuožėjų elitą. Jis laimėjo bronzos medalį ir tai nebuvo tik atsitiktinumas. Šį sezoną jis du sidabro ir vieną aukso medalį „Grand Prix“ etapuose, todėl tikrai ne be reikalo įtraukiamas į favoritų sąrašą.

VIDEO: Huzuru Hanyu vadinamas didžiausia pastarųjų metų sensacija

Kiti potencialūs kandidatai į medalius: vertėtų atkreipti dėmesį į Keturių kontinentų čempioną Keviną Reynoldsą iš Kanados, prancūzą Florentą Amodio, JAV čempioną Maxą Aaroną. Ir, kas be ko, dailiojo čiuožimo legendą Brianą Joubertą.

Prancūzijos dailiojo čiuožimo žvaigždė turi milijonus gerbėjų visame pasaulyje, nes per ilgą karjerą didžiajame sporte ne tik laimėjo daugybę medalių, bet kaskart sukurdavo ant ledo įsimintiną spektaklį. Pasaulio čempionu B.Joubertas tapo 2007-aisiais, o planetos pirmenybėse iš viso kovoja net vienuolika metų iš eilės. 

Kanadoje ant ledo nepasirodys į didįjį sportą sugrįžęs rusas Jevgenijus Pliuščenka. Dėl nugaros skausmų jis buvo priverstas pasitraukti iš Europos čempionato, o dabar Izraelyje tęsia reabilitaciją. 

Kas jūsų manymu, pasidabins Pasaulio čempionato medaliais? Savo nuomonę išreikškite sporto grupėje „Facebook“. 

Favoritai
Čiuožėjas Geriausias asmeninis rezultatas Amžius Svarbiausi pasiekimai 

Daisuke TAKAHASHI
(Japonija)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Daisuke Takahashi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Daisuke Takahashi

276.72

27 2010 m. pasaulio čempionas, 2012 m. pasaulio vicečempionas

Patrickas CHANAS
(Kanada)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Chanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Chanas
280.98 22 2011, 2012 m. pasaulio čecempionas

Javieras FERNANDEZAS
(Ispanija)

Javieras Fernandezas
Javieras Fernandezas

 

274.87

21 2013 m. Europos čempionas

Yuzuru HANYU
(Japonija)

Yuzuru Hanyu
Yuzuru Hanyu

 

264.29 18 2012 m. pasaulio bronzos medalio savininkas 2013 m. Keturių kontinentų vicečempionas

Brianas JOUBERTAS
(Prancūzija)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Brianas Joubertas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brianas Joubertas
244.58 28 Daugkartinis Europos ir pasaulio čempionas bei prizininkas

Kevinas Reynoldsas
(Kanada)

Kevinas Reynoldsas
Kevinas Reynoldsas

 

250.55

25 2013 m. keturių kontinentų čempionas

Florentas
AMODIO

(Prancūzija)

AFP/„Scanpix“ nuotr./F.Amodio tapo Europos čempionu, jo tautietis B.Joubertas iškovojo sidabrą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Florentas Amodio
229.38 22 2010 m. Europos čempionas, 2013 Europos vicečempionas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento