Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 18 /09:57

Reakcija į K.Valijevos ašaras ir trenerės elgesį: „Baisus šaltumas, šiurpu tai matyti“

Dopingo skandalo prispausta 15-metė Kamila Valijeva sensacingai liko be medalio asmeninėse dailiojo čiuožimo varžybose, o pasaulis į jos dramą ant olimpinio ledo Pekine reagavo skirtingai. Savo nuomonę išsakė net Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas.
Trenerė Eteri Tutberidzė ir Kamila Valijeva
Trenerė Eteri Tutberidzė ir Kamila Valijeva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vieni kritikavo jaunosios sportininkės trenerę Eteri Tutberidzę, užsipuolusią nepilnametę po nesėkmės laisvojoje programoje, kiti kaltę vertė Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) ir Pasaulinei antidopingo agentūrai (WADA).

Ryškiausia dailiojo čiuožimo favoritė, planetos rekordininkė ir pirmoji moteris, ant olimpinio ledo atlikusi keturgubą šuolį – 15-metė K.Valijeva ketvirtadienį palūžo per lemiamą laisvąjį šokį.

Dopingo vartojimu kaltinama nepilnametė pirmavo po trumposios programos moterų asmeninėse varžybose, tačiau per laisvąjį šokį griuvo ant šalto Pekino ledo ir liko šalia nugalėtojų pakylos – ketvirta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamila Valijeva
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamila Valijeva

Mergina nesulaikė emocijų ir ašarų po tokios nesėkmės, tačiau užuojautos iš savo trenerės nesulaukė. Itin griežtais treniravimo metodais garsėjanti Rusijos dailiojo čiuožimo talentų kalvė E.Tutberidzė užpylė klausimais verkiančią savo auklėtinę ir liepė jai pasiaiškinti.

„Kodėl tu pasidavei? Kodėl nustojai kovoti? Paaiškink man, kodėl? Nuleidai rankas po akselio. Kodėl?“ – tiesioginiame eteryje bėrė klausimus E.Tutberidzė, kol K.Valijeva liejo ašaras.

Tai sugraudino pasaulį. Buvę sportininkai ir dailiojo čiuožimo sirgaliai negailėjo kritikos tokiai trenerės reakcijai.

„Daugiau niekada nebenoriu matyti Eteri“, – tviteryje parašė Kanados diliojo čiuožimo žvaigždė Kaitlyn Weaver.

„Kiekvienas sportininkas nusipelno trenerio, kuris jį skatins, palaikys ir mylės. Tokio trenerio, kuris gerbia savo auklėtinį ir nori, kad jis užaugtų nuostabiu žmogumi, o ne tik laimėtų medalius. Jei turite tokį trenerį – jūs laimėjote loterijoje“, – pridūrė kita kanadietė, olimpinė dailiojo čiuožimo prizininkė Meagan Duhamel.

„Kamilai Valijevai tai labai traumuojanti patirtis. Jai neturėjo būti leista varžytis. Siaubinga, ką ji turėjo patirti šioje situacijoje – visais atžvilgiais“, – rašė buvusi JAV čiuožėja, olimpietė Polina Edmunds.

Reakcijų netrūko ir Rusijoje, bet kaltinimai skriejo į kitą pusę.

Dėl dopingo rusai kaltino antidopingo specialistus.

„Tai – tragedija. Jie sunaikino vaiką ir žmogų. Dar niekada nebuvau matęs Kamilos tokios pasimetusios. Tikėjausi, kad Kamila atlaikys, bet spaudimas jai buvo per didelis. Jie gavo tai, ko siekė. IOC ir WADA sunaikino didžiausią dailiojo čiuožimo žvaigždę. Jų veiksmų užtektų pravirkdyti bet ką“, – rėžė olimpinis vicečempionas rusas Aleksandras Žulinas.

„Kaip galima paguosti Kamilą? Jie ją žudė, žudė, žudė ir galiausiai pražudė. Viską tai matėme“, – pridūrė kita legendinė Rusijos dailiojo čiuožimo trenerė Tatjana Tarasova.

Į trenerės E.Tutberidzės elgesį auklėtinei K.Valijevai liejant ašaras sureagavo net IOC prezidentas Thomas Bachas.

„Tai, kaip artimiausia aplinka pasitiko K.Valijevą po jos rungties – buvo šiurpu tai matyti. Vietoje palaikymo, pagalbos ji sulaukė baisaus šaltumo“, – BBC cituoja Th.Bachą.

„Visa tai man nesuteikia didelio pasitikėjimo artimiausia K.Valijevos aplinka – nei dėl to, kas nutiko praeityje, nei dėl to, kas laukia ateityje“, – nuogąstavo IOC prezidentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamilos Valijevos ašaros ant olimpinio ledo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamilos Valijevos ašaros ant olimpinio ledo

Priminsime, kad K.Valijevos mėginyje, paimtame dar prieš Pekino olimpiadą, buvo rasta draudžiama medžiaga – trimetazidinas, bet Tarptautinis arbitražo teismas (CAS) leido 15-metei toliau varžytis Pekine, nes byla nėra iki galo išnagrinėta.

K.Valijeva kartu su Rusijos rinktine jau tapo olimpine čempione komandinėse varžybose, bet medalių ceremonija dėl dopingo bylos buvo nukelta.

Trečiadienį „New York Times“ atskleistame tyrime rašoma, kad iš viso K.Valijevos tyrime rastos trys medžiagos: uždraustas trimetazidinas bei antidopingo leidžiami hipoksenas ir L-karnitinas.

Tiesa, ne visi šie trys elementai yra naudojami sportininkų pasirodymams pagerinti. K.Valijevos atstovai aiškina, kad jos organizme draudžiamos medžiagos galėjo atsirasti dėl to, kad ji netyčia pavartojo senelio vaistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas