Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pašėlusios lenktynės: krito, pakilo, finišavo pirmas, bet buvo diskvalifikuotas

Geriausi lygumų slidininkai pirmą kartą per Lietuvos pirmenybes susikovė uždaroje arenoje. Kol nėra kalnų slidinėjimo mėgėjų, Druskininkų „Snow arenos“ trasa buvo perdaryta, o sprinto rungties finišas susiklostė dramatiškai.
Modestas Vaičiulis
Modestas Vaičiulis / Asmeninio albumo nuotr.

Modestas Vaičiulis lėkė pirmas specialiai Lietuvos slidinėjimo čempionatui pritaikytoje trasoje.

Daug metų kalnų slidinėjimui taikyta trasa po modifikacijos virto tikru išbandymu greitį pagavusiems lygumų slidininkams.

Griuvimų pasitaikė daug, to neišvengė ir dvejose olimpinėse žaidynėse startavęs Modestas Vaičiulis, per Lietuvos slidinėjimo čempionatą pirmavęs 1,1 km sprinto lenktynėse.

Leidžiantis nuo kalno jis prarado pusiausvyrą, pargriuvo ir buvo aplenktas dviejų varžovų.

Tačiau M.Vaičiulis grįžo į lenktynes, sugebėjęs pavyti ir aplenkti Tautvydą Strolią ir Stepaną Terentjevą.

„Nuo kalno lėkdamas nugriuvau, bet pakilęs aplenkiau Tautvydą, dar buvo likęs Stepanas, – pasakojo M.Vaičiulis. – Prieš posūkį į finišą aplenkiau ir jį gal pusę metro, bet kažkiek užkirtau ir turbūt sutrukdžiau jam. Nors finišavau pirmas, mane diskvalifikavo.“

Po teisėjo sprendimo pirmoji vieta atiteko S.Terentjevui, antroji – T.Stroliai, trečioji – Edvinui Šimonučiui.

Asmeninio albumo nuotr./Modestas Vaičiulis
Asmeninio albumo nuotr./Modestas Vaičiulis

Tokioje trasoje pulsas pašoko iki 180

M.Vaičiulis teigė, kad išsilaikyti ant kojų šįkart buvo itin sunku, nes trasa buvo išskirtinė.

„Tikrai labai sunki, manevringa, kalnuota trasa su sudėtingais nusileidimais ir posūkiais, viražais. Tokia trasa reikalauja visų slidininko savybių – turi būti ir stiprus, ir greitas, sugebėti išvengti ledo ir leidžiantis priimti sprendimus tarsi būtum kalnų slidininkas.

Leidžiantis nuo kalno pulsas šoko iki 180, tad nenuostabu, kad jautiesi, kaip kosmose ir gali suklysti.“

M.Vaičiulis atsirevanšavo antrąją varžybų dieną, kai laimėjo 1,1 km klasikiniu stiliumi rungtį, kurioje antras buvo E.Šimonutis, o trečias – Paulius Januškevičius.

Tik liko nedidelių nuoskaudų dėl išsprūdusio titulo pirmąją dieną.

„Varžovas nieko nesakė, kiek žinau, jo treneris protesto teikti neketino. Tačiau, jei delegatas nusprendė, kad esu vertas diskvalifikacijos, ką padarysi, – skėstelėjo rankomis M.Vaičiulis. – Būčiau negriuvęs, būčiau lengvai finišavęs pirmas. Gal tai ir buvo mano kaltė. Tokių situacijų pasitaiko.“

Asmeninio albumo nuotr./Modestas Vaičiulis
Asmeninio albumo nuotr./Modestas Vaičiulis

Įvertino tarptautinį kipišą

Iš tiesų šį sezoną tarptautinėse varžybose nuaidėjo net du dideli skandalai. Abiejų epicentre dalyvavo Rusijos slidinėjimo žvaigždė Aleksandras Bolšunovas.

Sausį pasaulio taurės varžybose rusas lenktyniaudamas su suomiu Joni Maki po kontakto bandė smogti šiam lazda, o po finišo tyčia įsirėžė į lenktynių nugalėtoją.

Šio mėnesio pradžioje pasaulio čempionate A.Bolšunovas prieš pat 50 km rungties finišą susitrenkė su norvegu Johannesu Klaebo.

Rusijos slidininko lazda lūžo, jis finišavo tik trečias, bet buvo pakeltas į antrą poziciją, kai teisėjai atsižvelgė į rusų protestą ir diskvalifikavo norvegą. Nugalėtoju pripažintas prieš finišą už favoritų besilaikęs Emilis Iversonas.

„Labai gaila Klaebo, – karščiausią sezono momentą vertino M.Vaičiulis. – Tyčia ar ne, net Balšunovas nepaliko vietos norvegui, po posūkio išvažiavęs į kraštą, nors galėjo čiuožti arčiau trasos vidurio. Matyt, jis pasirinko dešinę pusę, kad sutrukdytų Klaebo, o šis patyręs slidininkas pabandė išlįsti pagal kraštinę liniją.

Suprantu, kad ir Bolšunovas, ir Klaebo galiausiai liko nepatenkinti. Džiaugėsi tik Iversonas.“

Slides pakeis dviratis ir riedučiai

M.Vaičiuliui ir kitiems Lietuvos slidininkams žiemos sezonas baigėsi.

Po poros metų darbų Norvegijoje į aktyvųjį sportą sugrįžusiam 31 metų slidininkui labiausiai įsiminė varžybos Drezdene, kur jis pirmą kartą karjeroje sprinte laisvuoju stiliumi pateko į atkrintamąsias varžybas pasaulio taurės turnyre.

„Paskui sezono metu kartais jautėsi nuovargis. Labai džiaugiausi dėl rezultatų Drezdene, bet kiti startai pavyko silpniau. Nesitreniravau porą metų, trūko bazinio pasirengimo sezonui. Kita vertus, savo užduotį – rinkti olimpinius reitingo taškus – įvykdėme“, – reziumavo M.Vaičiulis.

„Scanpix“ nuotr./Tautvydas Strolia
„Scanpix“ nuotr./Tautvydas Strolia

Tarptautinio slidinėjimo sezono taškų lentelė dar skaičiuojama, tačiau dvejose olimpinėse žaidynėse – 2010 m. Vankuveryje ir 2018 metais Pjongčange – jau startavęs M.Vaičiulis mano, kad 2022 metų Pekinui Lietuvos slidininkams pavyks iškovoti dvi vietas, o sėkmės atveju, gal ir tris.

M.Vaičiulis tikisi artimiausią savaitę ar dvi dar rasti sniego Ignalinos miškuose, kad galėtų ramiai ant slidžių palydėti sezoną.

Po atokvėpio balandį ateis eilė vasariškoms pratyboms – važinėjimui dviračiu, riedučiais, treniruotėms salėje. O rudenį pajudės olimpinis sezonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito