Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą vasario šeštadienį į tradicinę šventę kviečiantys „Sartų 2012“ organizatoriai žada naujoves: sunkiųjų žemaitukų bei šunų kinkinių lenktynes

Vasario 4-ąją Dusetose vyks žirgų lenktynės „Sartai 2012“. Renginys bei jį gaubianti spalvinga daugiau nei dviejų šimtmečių aura išgarsino ir tebegarsina ne tik šį Aukštaitijos miestelį, bet ir visos Lietuvos žirgų bei šio sporto mylėtojus. Daugeliui žmonių, nekalbant jau apie giminaičius ar gerus bičiulius, susitikti žirgų lenktynėse ir ta proga šurmuliuojančioje žiemos mugėje tapo garbės reikalu.
Žirgų lenktynės Dusetose
Žirgų lenktynės Dusetose / Organizatorių nuotr.

Gyvybingos šimtametės tradicijos

Įvairūs šaltiniai skelbia skirtingus laikus, kada žirgo kanopa pirmą kartą stuktelėjo į Sartų ežero ledą. Teigiama, kad lenktynėms jau daugiau nei 200 metų, o organizuotai jos vyksta jau per šimtmetį.

Šiltėjant žiemoms žirgų lenktynės ir gausūs renginio žiūrovai saugumo sumetimais paliko gražuolio, penkto pagal dydį Lietuvos ežero ledą ir persikėlė į jo pakrantėje išaugusį elipsės formos hipodromą.

„Bet dėl to lenktynių aura nė kiek nesumenko“, – vienbalsiai tvirtina bet kuris pakalbintas žirgų mylėtojas. Kasmet daugėja ne tik lenktynių dalyvių, plečiasi jų geografija, gražėja mugė, ilgėja koncertinė programa. 

Žirgų lenktynės Dusetose – nacionalinė šventė?

„Nuo 1933 m. lenktynes pradėjo remti Žemės ūkio ministerija, nuo 1955 m. žirgų lenktynės tapo respublikinės, o nuo 1968 m. kartu pradėtos rengti ir žiemos mugės. Tikiuosi, tai jau pakankamas laiko tarpsnis paskelbti žirgų lenktynes nacionaline švente“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Žinia, daugiausia rūpesčių tenka vietiniams žmonėms ir vadovams, kuriems garsiosios žirgų lenktynės Dusetose – ne tik prestižo reikalas, bet ir rimtas, daug atidos reikalaujantis darbas.

„Būtini nudirbti organizaciniai darbai mūsų negąsdina, juolab kad turime sukaupę ilgametę tokių renginių patirtį, – kalbėjo Zarasų rajono meras Arnoldas Abramavičius. – Kiek daugiau nerimavome dėl šiemet itin permainingų orų, tačiau spustelėjęs šaltukas ir sinoptikų prognozės žada tikrą žiemą ir tai mus nuteikia optimistiškai. Ir šiemet surengsime įspūdingą šventę, neleisiančią pasijusti abejingam nei jaunam, nei jau pagyvenusiam. Neabejoju, jog žirgų lenktynės Dusetose taps didžiausia žiemos švente, turtinančia tokias šimtmečių išbandytas ir ilgai puoselėtas tradicijas, kokiomis garsėja Dusetos. Juk po kiekvienų lenktynių miestelis tampa labiau žinomas, o vietinių svetingumas leidžia tikėtis ateityje dar daugiau svečių.“

Zarasų rajono meras entuziastingai palaikė iniciatyvą žirgų žiemos sporto šventę paversti nacionaline.

„Lietuvą toli už jos ribų išgarsino tradicinės dainų ir šokių šventės, rengiamos vasarą, o didžiausia žirginio žiemos sporto šventė turi visas prielaidas ir pagrindą irgi tapti nacionaline“, – sakė A. Abramavičius ir palinkėjo visiems vasario pirmąjį šeštadienį atvykstantiems į lenktynes geros, šventinės nuotaikos, o varžybų dalyviams – eiklių žirgų.

Norą dalyvauti varžybose išreiškė ir prancūzai

Optimistiškai nusiteikęs ir Valstybinės gyvulių veislininkystės tarnybos vadovas Arūnas Jurgaitis. Jo nuomone, aukščiausio lygio šalyje žirgų lenktynės šios sporto šakos mėgėjams – puiki, daug nepakartojamų emocijų teikianti atrakcija, o žirginio sporto specialistams – savotiškas tyrimų poligonas, padedantis rasti atsakymus į daugelį klausimų.

„Žirgų lenktynės Dusetose garsėja puikiomis, jau nusistovėjusiomis tradicijomis, kurias žino ir yra pamėgę žiūrovai. Todėl jų laužyti ir daryti didelių revoliucijų nesame linkę, – kalbėjo A. Jurgaitis. – Varžybų programa bus panaši į pernykštę, todėl ledo takeliuose aršiausia kova virs dėl dešimties pagrindinių prizų, iš kurių šiemet 4 (pernai – 3) bus tarptautiniai, o 6 – nacionaliniai.“

Šiemet Dusetose varžysis 90 greičiausių ristūnų. Sulauksime net 18 žirgų iš Latvijos, Estijos ir Rusijos.

Pirmą kartą žiūrovai šiemet galės pamatyti ir lenktyniaujančius sunkiuosius žemaitukus, vyks šunų kinkinių didžiojo prizo lenktynės

Lietuvos ristūnų lygos prezidentas Arūnas Cicėnas informavo varžybų spaudos centrą, jog žiemos žirginio sporto šventėje Lietuvoje labai nori dalyvauti ir prancūzai, tačiau šios šalies sportininkus ir žirgų savininkus bene labiausiai gąsdina netrumpa kelionė ir po jos būtina bent minimali aklimatizacija. Tačiau sąjungos prezidentas tikisi, kad šios ilgalaikės derybos ir prancūzų ketinimai pasibaigs rezultatyviai. 

Pirmą kartą žiūrovai šiemet galės pamatyti ir lenktyniaujančius sunkiuosius žemaitukus, dėl unikalių žygių itin išpopuliarėjusius pastaraisiais metais.

Naujovė bus ir šunų kinkinių didžiojo prizo lenktynės, vyksiančios hipodromo vidinėje dalyje įrengtoje specialioje trasoje. Šiose varžybose dalyvaus visi stipriausi Lietuvos sportininkai, o kitąmet jau tikimasi ir užsienio svečių.

Ragina atvykti kuo anksčiau

Jau antrą kartą paeiliui prie žirgų lenktynių Dusetose organizavimo prisideda ir viešoji įstaiga „Promo Events“.

„Pernai šis atsakingas renginys mūsų komandai tapo labai rimtu išbandymu, – spaudos konferencijoje kalbėjo „Promo Events“ vadovas Darius Jonušis. – Tačiau pirmas blynas ne tik  neprisvilo, bet ir išėjo gana patrauklus bei žadinantis apetitą. Net tiems, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalėjo atvykti į Dusetas. Kaip ir pernai, taip ir šiemet, Sartų lenktynes tiesiogiai transliuos „Lietuvos ryto“ televizija, bus surengtos ir radijo transliacijos, reportažai, o lenktynių spaudos centre, kuris pernai pirmą kartą šių varžybų istorijoje atvėrė duris šalia varžybų trasos, akredituosis beveik 100 mūsų šalies ir kaimyninių valstybių žurnalistų, nušviesiančių renginį.”

Kaip ir kasmet, jau nuo 8 valandos ryto bus atvertos visos automobilių stovėjimo aikštelės, o oficiali šventės pradžia 10 valandą. Organizatoriai ragina visus atvykti kuo anksčiau, kad iki soties galima būtų pasidžiaugti puikia žiemos didžiausios sporto šventės atmosfera, mugės šurmuliu, kapelų ir ansamblių pasirodymais.

Beje, ankstesniais metais Sartų renginys baigdavosi jau apie trečią valandą, tačiau šiemet, praplėtus lenktynių ir koncertinę programą, pabaiga numatyta jau pavakare – 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai