Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos politikas kuria sąmokslo teoriją: įtarimai dėl dopingo tenka dėl supervalstybės galios

Rusijai metami įtarimai dėl dopingo sistemos yra bandymas priskirti Maskvą „blogio ašiai“, penktadienį pareiškė vicepremjeras Vitalijus Mutko, iškilus pavojui, kad jo šalies atletai bus nušalintiems nuo žiemos olimpinių žaidynių.
Vitalijus Mutko
Vitalijus Mutko / „Scanpix“ nuotr.

„Tai yra bandymas sukurti blogio ašies įvaizdį. Ir visa tai – dėl to, kad esame didžiojo sporto supervalstybė“, – sakė V.Mutko, kuriam dėl dopingo skandalo nebuvo leista atvykti į 2016 metų vasaros olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) antradienį turės spręsti, ar uždrausti Rusijos sportininkams dalyvauti 2018 metų žiemos olimpinėse žaidynėse Pietų Korėjoje dėl kaltinimų, kad ši šalis daug metų turėjo valstybės remiamą dopingo sistemą.

Rusija neteko daugiausiai medalių 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse iškovojusios šalies vardo po to, kai iš 11 rusų sportininkų dėl mėginių klastojimo buvo atimti medaliai atgaline data.

V.Mutko, kuris nuo 2008 iki 2016 metų buvo Rusijos sporto ministras ir pirmininkauja Rusijos rengiamo 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionato organizaciniam komitetui, apie „blogio ašį“ kalbėjo spaudos konferencijoje prieš planetos pirmenybių, vyksiančių nuo birželio 14-osios iki liepos 15-osios, burtų traukimo ceremoniją.

Spaudos konferencijoje kartu su FIFA prezidentu Gianni Infantino V.Mutko sakė, kad Rusija „žaidžia pagal taisykles“. Jis išreiškė viltį, kad TOK nariai, rinkdamiesi į antradienio susitikimą, vadovausis Rusijos nekaltumo prezumpcija.

Vyriausybė gins savo sportininkus „iki paskutinės kulkos“, patikino V.Mutko.

„Vadovaujamės sveika nuovoka, TOK Chartija, prielaida, kad dar niekas nepanaikino nekaltumo prezumpcijos“, – Rusijos žiniasklaida citavo V.Mutko žodžius.

Jis pasmerkė Rusijos sportininkams skirtą „kolektyvinę bausmę“ ir pridūrė, jog „vyriausybė laikysis tvirtos pozicijos ir gins savo sportininkus iki paskutinės kulkos“.

V.Mutko taip pat atmetė britų žiniasklaidoje pasirodžiusius kaltinimus, esą Rusijos nacionalinė futbolo komanda taip buvo susijusi su dopingo testų rezultatų klastojimu.

„Niekada nebuvo jokių manipuliacijų (mėginiais), susijusių su mūsų komanda – ir niekada nebus, – patikino V.Mutko. – Tačiau tai dar nereiškia, kad rytoj koks nors sportininkas nepažeis antidopingo taisyklių. Jeigu jis jas pažeis, jis turės atsakyti.“

Terminą „blogio ašis“ pirmą kartą pavartojo JAV prezidentas George'as W.Bushas, 2002 metų sausio mėnesį, kalbėdamas apie, jo žodžiais, terorizmą remiančias valstybes: Iraną, Iraką ir Šiaurės Korėją.

Rusija atsisako pripažinti taikiusi valstybės remiamą dopingo sistemą, 2016-aisiais aprašytą skandalingoje kanadiečių teisininko Richardo McLareno ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito