Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po gyvenimo sukrėtimų trenerė užkūrė Rusijos ledo žvaigždžių fabriką

Kamilos Valijevos dopingo saga Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse į prožektorių šviesą ištraukė jos trenerę Eteri Tutberidzę. Ji retai kalba viešai, nors Rusijoje turi dailiojo čiuožimo guru statusą, gautą už daugybę išugdytų paauglių, galinčių atlikti keturgubus šuolius ant ledo.
Alina Zagitova, Eteri Tutberidzė ir Jevgenija Medvedeva.
Alina Zagitova, Eteri Tutberidzė ir Jevgenija Medvedeva. / „Scanpix“ nuotr.

E.Tutberidzė mieliau laikosi atokiau nuo mikrofonų, bet savaitgalį ji pasirodė Rusijos valstybinėje televizijoje.

„Aš noriu pasakyti, kad esame visiškai tikri, jog Kamila yra nekalta ir švari, – „Pirmajam kanalui“ sakė 47 metų trenerė. – Mums tai nėra teorema, o aksioma. To nereikia įrodyti.“

E.Tutberidzės auklėtinės dominuoja pasaulio dailiojo čiuožimo scenoje jau aštuonerius metus, nors kritikai kelia klausimų dėl jaunųjų žvaigždžių itin trumpų karjerų – dauguma jų ir baigia karjeras būdamos paauglės, dažnai susidurdamos su traumomis.

Naujausia jos nulipdyta žvaigždė – 15-metė Kamila Valijeva, patekusi į olimpinių žaidynių didžiausio skandalo verpetą, kai jos organizme rasta draudžiamos medžiagos.

K.Valijeva tik prieš penkis mėnesius debiutavo suaugusiųjų varžybose, bet jau įvardijama savo kartos ryškiausia talente.

Išskirtine šuolio jėga ir gracija pasižyminti rusė komandinėse varžybose atliko keturgubą šuolį – pirmąjį per olimpinių žaidynių moterų pasirodymų istoriją. Ji laikoma pagrindine favorite laimėti antradienį prasidėsiančias asmenines varžybas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva treniruojasi Pekine.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva treniruojasi Pekine.

Sporto arbitražas leido startuoti K.Valijevai, paaiškinęs apie „saugomo asmens“ statusą, kurį turi atletai iki 16 metų. Tačiau antidopingo taisyklės nurodo, kad tyrime turėtų būti vertinama ir sportininko aplinka.

Tai reiškia, jog Rusijos antidopingo agentūra turėtų pradėti tyrimą dėl E.Tutberidzės, Maskvoje surinkusios elitinių čiuožėjų grupę.

„Iš vienos pusės, jos yra profesionalios sportininkės, kurios varžosi aukščiausio lygio varžybose kaip ir suaugusios atletės. Taigi jos turėtų būti pasirengusios priimti atsakomybę, – AP sakė Margarita Pachnockaja, buvusi Rusijos antidopingo agentūros vadovė. – Bet iš kitos pusės, žinome, kad psichologiškai ir dvasiškai jos nėra suaugusios. Tad dalis atsakomybės turėtų būti dalinama su artimiausiojo rato suaugusiais.“

Vienas asmenų iš E.Tutberidzės orbitos, keliančių klausimų – sporto gydytojas Filipas Šveckis, lydėjęs K.Valijevą į pirmąsias jos varžybas tarp suaugusiųjų spalio mėnesį. Šis gydytojas buvo nušalintas nuo darbų su Rusijos irklavimo rinktine po 2007 metais vykdyto dopingo tyrimo.

„Scanpix“ nuotr./Eteri Tutberidzė ir Kamila Valijeva.
„Scanpix“ nuotr./Eteri Tutberidzė ir Kamila Valijeva.

Pakeliui į sėkmę išgyveno sprogimus JAV

Treniruodama sportininkes E.Tutberidzė didžiausią dėmesį telkia į atletiškumą ir darbo etiką.

Ji pati buvo čiuožėja, kuri dėl traumos ir pasikeitusio ūgio (paaugo 22 cm) turėjo pasukti iš solo karjeros į šokius ant ledo.

Savo trenerės karjerą E.Tutberidzė lipdė nuo žemesnių pareigų, kai buvo menkai apmokama čiuožėja per JAV ledo šou 1990-aisiais, o paskui pradėjo treniruoti kitus.

Ji gyveno Oklahomoje, kai išgyveno 1995 metais vykusius sprogimus federaliniuose pastatuose Oklahomos Sityje. Tuo metu prieš valdžią protestavę teroristai pražudė 168 žmones.

Grįžusi į Rusiją ji per mažiau nei dešimtmetį tarp didelės gausos čiuožimo trenerių iškilo kaip savo srities profesionalė.

Proveržis įvyko, kai Julija Lipnickaja padėjo laimėti Rusijos rinktinei komandinių varžybų auksą per 2014 m. Sočio olimpines žaidynes.

Po ketverių metų E.Tutberidzė turėjo dvi elitines čiuožėjas: Alina Zagitova aplenkė Jevgeniją Medvedevą kovoje dėl olimpinio aukso Pjongčango žaidynėse.

„Scanpix“ nuotr./Alina Zagitova, Eteri Tutberidzė ir Jevgenija Medvedeva.
„Scanpix“ nuotr./Alina Zagitova, Eteri Tutberidzė ir Jevgenija Medvedeva.

Pekine E.Tutberidzė treniruoja visas tris Rusijos rinktinės moteris, kurios pretenduos užlipti ant garbės pakylos, jei išpildys savo aukščiausių balų vertus šuolius.

Dabar E.Tutberidzė gali pati išsirinkti talentingiausias Rusijos čiuožėjas ir papildyti savo grupę. Jos treniruojamos sportininkės ne tik gali treniruotis kokybiškoje arenoje, bet ir gauti finansinę paramą.

Nacionaliniame Rusijos čempionate, kur gruodį K.Valijevai atliktas testas parodė teigiamą rezultatą, E.Tutberidzės auklėtinė triumfavo septynerius metus iš eilės.

Įspūdingos karjeros greitai baigiasi

E.Tutberidzės treniruojamos ledo princesės neilgai žiba ant ledo.

Pjongčange olimpine čempione tapusi A.Zagitova 2019 metais, būdama 17-os, paskelbė apie karjeros pertrauką. Ji teigė, kad jai reikia rasti naujos motyvacijos po pralaimėjimo jaunesnėms Rusijos čiuožėjoms. Nuo tada A.Zagitova nebesivaržo turnyruose, pasukusi į televizijoje vykstančius ledo šou projektus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alina Zagitova.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alina Zagitova.

J.Medvedeva jau 2018 metais žaidynėse startavo įskilusiu pėdos kaulu.

Po du aukso medalius pasaulio ir Europos pirmenybėse 2016–2017 metais laimėjusi J.Medvedeva, palikusi E.Tutberidzės trupę, po trijų mėnesių išvyko treniruotis į Kanadą pas Brianą Orserą. Tąkart ji pareiškė, kad norėtų „dirbti su treneriu, kuris būtų kaip draugas.“

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Jevgenija Medvedeva Rusijos čempionate Saranske.
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Jevgenija Medvedeva Rusijos čempionate Saranske.

J.Lipnickaja karjerą baigė 19-os, pripažinusi, jog kentėjo nuo anoreksijos.

Chroniškos nugaros traumos pernai privertė anksti pasitraukti Elizabetą Tursynbajevą iš Kazachstano, nors ji buvo pirmoji moteris, atlikusi keturgubą šuolį 2019 metais pasaulio čempionate.

Dar viena E.Tutberidzės čiuožėja Darja Usačeva patyrė rimtą traumą lapkritį ir iškeliavo namo sėdėdama vėžimėlyje.

„Scanpix“ nuotr./Eteri Tutberidzė ir Julija Lipnickaja
„Scanpix“ nuotr./Eteri Tutberidzė ir Julija Lipnickaja

Dabartinio olimpinio čempiono Nathano Cheno treneris Rafaelis Arutyunyanas per 2020 metų interviu Rusijos sporto portalui šios šalies čiuožėjo karjerą palygino su vienkartiniais kavos puodeliais. Tačiau tada jis neminėjo E.Tutberidzės pavardės.

Sunkumai padėjo pažinti laimę

Gimusi Maskvoje, auginta tėvų iš Sakartvelo, E.Tutberidzė pati nebuvo elitinė čiuožėja TSRS laikais.

Sugriuvus TSRS, ji išvyko į JAV, kad dalyvautų ledo šou.

Viename retų interviu Rusijos dailiojo čiuožimo federacijos svetainei 2015 metais ji išsamiai papasakojo, kaip jos svajonė subliuško. Kiti čiuožėjai patyrė bėdų dėl vizų, o jos pačios pinigai baigėsi netrukus, atvykus į Oklahomą. Likusi be pinigų, ji lankė baptistų bažnyčią, kur buvo teikiamas nemokamas maistas.

„Mes turėdavome būti visose pamaldose, o tada gaudavome vandens ir šiek tiek mažų sumuštinių“, – pasakojo ji.

„Scanpix“ nuotr./Eteri Tutberidzė ir Kamila Valijeva
„Scanpix“ nuotr./Eteri Tutberidzė ir Kamila Valijeva

E.Tutberidzė pasakojo, jog gyveno tikėjimo centre per vieną gatvę nuo valstybinių pastatų, susprogdintų Oklahomos Sityje per vieną didžiausių teroro aktų JAV istorijoje.

„Stiklas, griuvėsiai, išdaužytos dailylentės, kraujas, sudarkyti kūnai, –apie antivalstybinio ekstremisto Timothy McVeigho surengtą tragediją pasakojo E.Tutberidzė. – Pradėkime nuo to, kad nesupratome, kas nutiko. Buvo pastatas, kurio nebeliko, tik dulkės, o sankryžoje vietoj automobilių – griuvėsiai.“

E.Tutberidzės vardas liko įrašytas „išgyvenusiųjų“ sienoje, esančioje nelaimės vietoje.

Iš viso JAV ji praleido šešerius metus, iš pradžių kaip čiuožėja, o paskui kaip trenerė San Antonijuje. Jos dukra Diana Davis gimė JAV, bet varžėsi Pekino žaidynėse komandinėse varžybose, atstovaudama Rusijos šokių ant ledo komandai.

E.Tutberidzė grįžo į Rusiją ir dirbo daugiau nei dešimtmetį, kol sulaukė pripažinimo.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Eteri Tutberidzė
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Eteri Tutberidzė

Moteris teigė, kad gyvenime atėjusi sėkmė savo laiku pareikalavo ir sunkmečių – tokia filosofija iš dalies remiasi ir jos treniravimo būdas.

„Labai patogus, ramus gyvenimas JAV. Malonūs žmonės, nuostabios draugystės, – pasakojo ji. – Bet man reikalingi kontrastai. Kai nėra sunkumų, negali suprasti, kas yra laimė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas