Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Rusijos ledo ryklys atakuoja legendos rekordą

„Washington Capitals“ komanda turi tradiciją pagerbti žaidėjo pasiekimą. Dažniausiai tai būna trenerio Peterio Laviolette atsakomybė. Kai kas nors atlieka reikšmingą rezultatyvų perdavimą ar kai pelno pirmą karjeros įvartį, treneris tai paskelbia komandai, padovanoja ledo ritulį ir įamžina akimirką. Bet su Aleksandru Ovečkinu daug kebliau.
Aleksandras Ovečkinas
Aleksandras Ovečkinas / „Scanpix“ nuotr.

„Po rungtynių man perduodamas popieriaus lapas su dalykais, kuriuos jis ką tik padarė, – šį mėnesį sakė P.Laviolette, kai A.Ovečkinas sužaidė dar vienas įsimintinas rungtynes. – Praėjusią savaitę buvo mačas, kai pasižymėjau penkis dalykus. Neįtikėtina.“

Rusijos ledo ritulininkas ir šį sezoną traukia visą Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) dėmesį, štampuodamas įvarčius ir rezultatyvius perdavimus. Būdamas 36-erių, jis įrodinėja, jog lieka pašėlusiai talentingas.

A.Ovečkinas šį sezoną yra pelnęs 22 įvarčius ir pagal juos tik vienu taikliu smūgiu nusileidžia rezultatyviausiam lygos žaidėjui Leonui Draisaitlui iš „Edmonton Oilers“.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Ovečkinas
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Ovečkinas

Priskaičiavus 25 rezultatyvius perdavimus, A.Ovečkinas rikiuojasi trečias lygoje pagal taškus po L.Draisaitlo ir kito „Oilers“ žaidėjo Connoro McDavido – jiedu yra surinkę po 49 (įvarčius ir rezultatyvius perdavimus).

Praėjusią vasarą su „Capitals“, kuriai atstovauja nuo 2004 metų, naują penkerių metų ir 47,5 mln. dolerių vertės sutartį sudaręs A.Ovečkinas stumiasi aukštyn NHL istorijos lapuose.

Šiemet jis pagal įvarčius karjeroje aplenkė Marcelą Dionne ir Brettą Hullą.

Iš viso 752 įvarčius NHL varžybose pelnęs rusas dabar taikosi į Jaromirą Jagrą. A.Ovečkinui trūksta tik 15 įvarčių iki legendinio čeko, kuris visų laikų rezultatyviausių žaidėjų sąraše yra trečias.

O tada pasiekiami ir kiti taikiniai – Gordie Howe'as yra pelnęs 801 įvartį, o Wayne'as Gretzky įmušęs 894.

„Nekyla net klausimo, kad jis mane aplenks. Aš manau, kad tai yra puiku, – per interviu telefonu „New York Times“ sakė legendinis W.Gretzky. – Jis yra pakeliui link 40 ar 50 įvarčių šį sezoną, o gal ir daugiau. Nėra abejonių, kad jis pagerins rekordą.“

Tokie skirtingi ir tokie panašūs

Ant ledo jiedu yra labai skirtingi.

1979–1999 m. NHL rungtyniavęs W.Gretzky pasižymėjo nuostabiu ledo ritulio skaitymu ir situacijų matymu, tai buvo geriausias visų laikų perdavimų meistras, ant ledo skriedavęs iš po šalmo besiplaikstant blondiniškoms sruogoms.

„Scanpix“ nuotr./Wayne'as Gretzky
„Scanpix“ nuotr./Wayne'as Gretzky

Dabar 60-metis kanadietis, per karjerą ilgiausiai atstovavęs „Edmonton Oilers“ ir „Los Angeles Kings“, yra laimėjęs keturias Stenlio taures ir devynis Harto trofėjus, skiriamus naudingiausiam lygos žaidėjui.

A.Ovečkinas yra pasišiaušusiais pražilusiais karčiais, dantyta šypsena, audringu charakteriu ir gynėjo kūnu (191 cm ūgio, 108 kg svorio). Jame yra daugiau jėgos, kuria jis remia savo galingą žaidimą ir atlieka mirtinus smūgius.

Iš Maskvos „Dinamo“ į „Capitals“ persikėlęs rusas, 2004 metais pašauktas pirmuoju NHL naujoku biržoje, jau turi tris Harto prizus ir vieną Stenlio taurę. Visi titulai laimėti žaidžiant viename mieste – Vašingtone, kur jo prisibijo visi varžovai.

„Ant ledo jis turi aurą, – sakė A.Ovečkino komandos draugas „Capitals“ klube T.J.Oshie. – Ten jis tarsi ryklys.“

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Ovečkinas
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Ovečkinas

Kitu atžvilgiu A.Ovečkinas ir W.Gretzky yra visai panašūs: abu vienija išskirtinis kovotojo charakteris ir suvokimas, ką reikia padaryti, kad ledo ritulys atsidurtų varžovų vartuose.

Prieš penkerius metus abu nukeliavo pavakarieniauti į Malibu restoraną, Kalifornijoje, kai jų pasimatymą surengė Sergey Kocharovas, „Capitals“ komunikacijų viceprezidentas, taip pat dirbęs su W.Gretzky anksčiau „Phoenix Coyotes“ klube.

Per vakarienę A.Ovečkinas buvo parengęs kelis klausimus W.Gretzky.

„Kas man labai patiko, jis neklausė manęs apie įvarčius – jam to ir nereikia nieko klausti, – sakė W.Gretzky. – Jis norėjo žinoti, kaip nuvairuoti komandą iki Stenlio taurės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas