Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos slidinėjimo galva piktinasi neutralia vėliava: „Baltas skuduras“

Kruviną karą Ukrainoje tęsiančios Rusijos sportininkai pamažu grįžta į tarptautinę areną, pridengti neutralia vėliava, tačiau tai nedžiugina ir pačių rusų.
Jelena Vialbė grasina atimti telefonus iš Rusijos sportininkų.
Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentė Jelena Vialbė / „Scanpix“ nuotr.

Pagal naujausias Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijas, Rusijos ir Baltarusijos sportininkai tarptautinėse varžybose gali dalyvauti tik kaip neutralūs sportininkai – šalių agresorių vėliavos, simboliai ir himnai yra uždrausti.

Taip pat neleidžiama varžytis ir tiems atletams, kurie yra susiję su minėtų šalių karinėmis arba nacionalinio saugumo institucijomis.

„Ar tie, kurie šiuo metu sėdi apkasuose ir kovoja dėl mūsų, nebus įžeisti dėl fakto, jog mes nusileidome ir išvykome į varžybas su baltu skuduru?“ – skambiai pareiškė Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentė Jelena Vialbė, cituoja valstybės valdoma naujienų agentūra TASS.

„Esu prieš neutralių sportininkų statusą ir įtikinsiu savo atletus, kad mes neturime būti tėvynės išdavikais“, – tęsė J.Vialbė.

Triskart olimpinė čempionė J.Vialbė ne kartą viešai reiškė paramą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, o tuomet, kai viešai išreiškė palaikymą ir brutaliam Rusijos karui Ukrainoje – neteko pareigų Tarptautinėje slidinėjimo ir snieglenčių sporto federacijos Taryboje.

„Scanpix“/AP nuotr./ROC prezidentas Stanislavas Pozdniakovas
„Scanpix“/AP nuotr./ROC prezidentas Stanislavas Pozdniakovas

Neutralių sportininkų statusu piktinasi ir Rusijos olimpinio komiteto vadovas Stanislavas Pozdniakovas, anksčiau pats kvietęs rusus eiti į karą. Naująsias IOC rekomendacijas jis vadino „farsu“, o iškeltus kriterijus – „žmonių teisių pažeidimais, diskriminacija“.

Verta pažymėti, kad naujausias rekomendacijas pristatęs IOC tiesiogiai neužsiminė, ar karą Ukrainoje tęsiančios šalys agresorės galės dalyvauti kitų metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Dalis sporto šakų – kaip lengvoji atletika, ledo ritulys, žirgų ar orientavimosi sportas – pranešė, kad rusų ir baltarusių į savo varžybas neįsileis ir su neutraliomis vėliavomis, kol karas Ukrainoje bus tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas