Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino garsusis pakalikas prarado savitvardą: „Išvešiu jas svetur“

Rusija jau beveik metus vykdo kraugerišką karą, bet daugumai šios šalies sporto žvaigždžių labiau rūpi savi reikalai. Dabar dailiojo čiuožimo olimpinis čempionas Jevgenijus Pliuščenka skambiai pasisakė.
Jevgenijus Pliuščenka
Jevgenijus Pliuščenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jevgenijus Pliuščenka daug metų buvo ryškiausias Rusijos čiuožėjas ant ledo.

Laimėjęs keturis medalius (du aukso ir du sidabro) olimpinėse žaidynėse, penkis (iš jų tris aukso) pasaulio pirmenybėse ir net dešimt (iš jų septynis aukso) Europos čempionatuose, 40-metis rusas po Sočio žaidynių 2014 metais baigė karjerą ir pradėjo treniruoti kitus.

„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Pliuščenka
„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Pliuščenka

Dabar jo treniruojamos jaunos čiuožėjos Veronika Žilinova ir Sofija Titova užėmė atitinkamai antrą ir ketvirtą vietas Rusijos jaunimo pirmenybėse.

Tai įsiutino J.Pliuščenką, kuris tikėjosi daugiau.

„Mano auklėtinės nebuvo vertinamos taip, kaip kitos čiuožėjos. Jei tai tęsis, jos persikels varžytis svetur, – pagrasino J.Pliuščenka. – Dėl kai kurių priežasčių mano sportininkai sistemiškai gauna prastesnius balus nei jie nusipelnė. Taip nutinka jau metų metus. Kalbėjau apie tai daug kartų su teisėjais. Jie tikina, kad viskas yra gerai, bet taip nėra.“

Kaip ir daugumoje sporto šakų, dailiajame čiuožime Rusijos čiužėjai negali varžytis tarptautinėse varžybose dėl šalies kariuomenės vykdomo karo Ukrainoje.

Rusijos sporto atstovai, tarp jų ir pats J.Pliuščenka, mėgsta kalbėti, kad esą nereikia painioti sporto ir politikos, nors šioje šalyje atletai yra ypač priklausomi nuo valdžios.

Emocijų paveiktas J.Pliuščenka tai pats ir patvirtino.

„Aš pasikalbėsiu su Sporto ministerija, Rusijos olimpiniu komitetu ir Vladimiru Putinu apie tai, – skųstis dėl savo auklėtinių vertinimo jaunimo varžybose žadėjo J.Pliuščenka. – Aš netylėsiu.“

Sportas visada buvo didelė Rusijos propagandos dalis V.Putinui, tarp kurio pakalikų daug metų buvo ir garsusis J.Pliuščenka.

„Aš tikiu ir pasitikiu mūsų prezidentu šimtu procentų, – kai V.Putino nurodymu Rusija pradėjo sprogdinti Ukrainos mietus ir žmones, pernai kovo mėnesį instagrame rašė J.Pliuščenka. – Aš nesu politikas. Aš – sportininkas, mano tikslas suvienyti žmones per sportą, nepaisant politinių skirtumų.“

Pastaraisiais metais jis garsiai piktinosi ne šimtus tūkstančių rusų ir ukrainiečių gyvybių jau nusinešusiu karu, o tuo, kad Rusijos sportininkai negali varžytis tarptautinėse varžybose.

„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Pliuščenka ir Aleksandra Trusova
„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Pliuščenka ir Aleksandra Trusova

Pastarasis jo pareiškimas apie tariamą auklėtinių išvežimą į užsienį sukėlė skandalą Rusijoje. Dėl to dailiojo čiuožimo federacija žada svarstyti J.Pliuščenkos pareiškimus posėdyje.

„Jevgenijus Pliuščenka jaučia, kad tik jo sportininkai vertinami prastai. Jei jis tikrai nori išvežti savo sportininkes į užsienį, jos turės prašyti kitų šalių pilietybių ir atstovauti kitai valstybei. Neatsakinga ir negražu taip kalbėti“, – pasak „Ria Novosti“, taip savo sporto garsenybę peikė federacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas