Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 trenerės patarimai, kaip bėgimą rudenį paversti smagiu ir įdomiu

Ruduo – metas, kai gamta nusidažo gražiausiomis spalvomis, oras tampa gaivesnis, o bėgimo takai virsta tikra rudens pasaka. Kita vertus, atvėsus orams dažnai norisi daugiau laiko praleisti namuose, o išsiruošti bėgti kartais prireikia ir daugiau motyvacijos. Kad rudens bėgimai taptų malonesni ir teiktų dar daugiau džiaugsmo, reikia šiek tiek kūrybiškumo ir pasiruošimo. Bėgimo trenerė Greta Briedytė „Eurovaistinės“ pranešime žiniasklaidai dalinasi penkiais patarimais, kaip rudenį paversti savo mėgstamiausiu bėgimo sezonu.
Greta Briedytė
Greta Briedytė / M. Cibas nuotr.

1. Sluoksniuokite rūbus

„Rudens orai gali būti permainingi, todėl tinkama apranga yra esminis dalykas, norint jaustis patogiai ir mėgautis bėgimu,“ — sako G. Briedytė ir pataria pasirinkti kelis lengvus, sintetinius rūbų sluoksnius, kurie gerai garins prakaitą, leis jaustis sausai, šiltai bei padės palaikyti optimalią kūno temperatūrą.

Nubėgus keletą kilometrų ir apšilus, gali pasidaryti šilta, todėl svarbu turėti galimybę nusivilkti viršutinį rūbą. Puikus variantas rudens bėgimams – plonas apatinis termo sluoksnis ir viršutinė striukė nuo vėjo ar lietaus, kurią sušilus galima atsitraukti ar nusiimti ir apsijuosti aplink liemenį.

2. Atraskite rudenines trasas

„Ruduo suteikia unikalią progą atrasti naujas trasas ir mėgautis nuostabiais gamtos vaizdais. Ieškokite parkų, miško takų ar ežerų pakrančių, kur rudens lapai nukloja takus. Toks maršrutas ne tik leis pasigrožėti spalvinga gamta, kuris dar labiau pakelia nuotaiką, bet ir suteiks jūsų treniruotėms naujumo,“ — siūlo trenerė.

Jei nežinote, kur ieškoti populiariausių bėgimo maršrutų jūsų mieste, tam puikiai pravers „Strava“ programėlė, kuri pasirinkus norimą įveikti distanciją, gali rekomenduoti maršrutą, suteikdama papildomos informacijos apie trasos dangą, trasoje esančius kalniukus ir kitą papildomą informaciją.

3. Keiskite bėgimo paviršių

„Bėgimas ta pačia trasa, o ypač visada bėgant plentu, gali tapti monotoniškas. Ruduo yra puikus metas eksperimentuoti su skirtingais bėgimo paviršiais,“ — sako G. Briedytė.

Trener4 rekomenduoja bėgioti ne tik asfaltuotais, bet ir miško, žvyro takais ar net pievų takeliais. Skirtingi paviršiai lavina skirtingas raumenų grupes, stiprina sąnarius ir padeda išlaikyti treniruočių įvairovę, o tai ypač padės atėjus žiemai ir iškritus sniegui, kai bėgimas reikalaus papildomų, stabilizuojančių raumenų darbo.

KB nuotr./Greta Briedytė
KB nuotr./Greta Briedytė

4. Prisijunkite prie bėgimo bendruomenių

„Atvėsus orams ar prapliupus lietui, ne retai ir man pritrūksta motyvacijos bėgti vienai,“ — pripažįsta Greta. Tokiais atvejais visada gelbsti pasikviesti draugą bėgti kartu ar prisijungti prie bėgimo bendruomenių, tokių kaip „Stride Sisters“ ar „Temple social club“, kurie organizuoja savaitinius, nemokamus bėgimus grupėse, o tai suteikia daugiau motyvacijos kelti koją iš namų, o tai padaryti dažnai sunkiau, nei tiesiog bėgti."

Anot bėgimo ekspertės, kilometrai su bendraminčiais renkasi greičiau bei smagiau, o sunkiomis dienomis tai turi dar didesnę reikšmę. Nepamirškime ir to, jog bėgant drauge, treniruotės tampa mažiau vienišos, pasikrauname ir savo socialinę bateriją. Be to, kartu su kitais lengviau siekti išsikeltų tikslų!

5. Išsikelkite sau iššūkius

„Nieko nėra geriau už asmeninių tikslų siekimą ir jų įgyvendinimą, — teigia trenerė. — Rudenį bėgti, treniruotis kūnui kur kas lengviau nei vasarą, tad tai yra puikus metas išsikelti naujus iššūkius ir tikslus, kurie padės palaikyti pastovumą treniruotėse ir jas įprasmins. Kviečiu atrasti savo sekantį startą ir registruotis bei ruoštis jiems! Mano manymu, nėra smagesnio renginio už Eurovaistinės Kalėdinį bėgimą, kuris vyks gruodžio 7 d. Vilniuje."

Pasak trenerės, tai puiki galimybė patikrinti savo jėgas, pasisemti šventinės nuotaikos ir pajusti tą šaunią bėgikų bendruomenės dvasią. Išsikėlę tikslą įveikti savo distanciją, nesvarbu, tai būtų 3, 6 ar 12 kilometrų, turėsite papildomos motyvacijos treniruotis ir joks pilkas dangus ar rudeniškas lietus netaps kliūtimi žengti koją pro duris ir atlikti tą suplanuotą treniruotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?