Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mikrobiologas perspėja: 8 kūno vietos, kurių liesti nepatartina

Priminimas, kodėl taip svarbu plauti rankas. Ant mūsų rankų kaupiasi bakterijos, kurios gali patekti į šias jautrias kūno vietas, tad tam tikri įpročiai gali rimtai pakenkti sveikatai.
Natūralūs nagai
Natūralūs nagai / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma, The Healthy, štai ko neturėtumėte liesti savo rankomis, kad nekiltų bėdų ateityje.

Laikykite rankas atokiau nuo veido

Apsižvalgykite ir pamatysite nemažai žmonių, kurie labai mėgsta veidą liesti rankomis. Tačiau, jei nesimaudote ar netepate drėkinamojo kremo, rankas verčiau patraukite! Pasak mikrobiologo Matthew Lee, „Liečiant veidą gali užsikimšti poros ir pablogėti aknės būklė. Ant pirštų esantys mikrobai gali dar labiau sustiprinti šį poveikį“. O jei jums iškilo spuogų, niekada jų nekrapštykite!

Patraukite rankas nuo akių

Akys yra labai jautrios, tad liesdami rankomis rizikuojate jas sudirginti. Jei reikia liesti akis, prieš tai kruopščiai nusiplaukite rankas. Atsispirkite norui trinti akis, nes tai taip pat gali sukelti sudirgimą, skatinti raukšlių formavimąsi. Jei akis niežti, išbandykite drėkinamuosius lašus, kurie padės išvengti dirginimo.

Nekrapštykite ausų ir nosies

M.Lee sako: „niekada nekiškite pirštų giliai į ausis. Ausies kanalą dengianti oda yra labai plona ir gali susidaryti mikroįtrūkimų“. Specialistas rekomenduoja apsilankyti pas gydytoją ir įvertinti visas problemas.

Nosyje taip pat yra bakterijų, tad įkišdami pirštus ten, pernešate ir kitas bakterijas, galinčias sukelti infekcijas. Be to, jūsų rankomis galite išnešioti ir paskleisti jas aplink, o tai ypač problemiška peršalimo ir gripo sezono metu.

Patraukite rankas nuo burnos

Vidutinio žmogaus burnoje gyvena nuo 34 iki 72 skirtingų bakterijų padermių. Dauguma jų nekenksmingos – kai kurios net naudingos jūsų burnos sveikatai, tačiau jei į burną patenka papildomų mikrobų iš jūsų rankų (ir nuo durų rankenos, čiaupo, turėklo, mygtukų, kuriuos palietėte pakeliui), tai sutrikdo burnos pusiausvyrą ir gali būti kelias į ligą.

O jei jau susirgote, liečiant burną mikrobai gali būti perduoti kitiems žmonėms, su kuriais bendraujate paspausdami jiems ranką arba pasiskolindami segtuvą. Laikykite rankas atokiau nuo burnos, kad sumažintumėte šią riziką.

Laikykite rankas toliau nuo užpakalio

Ženklai, raginantys plauti rankas pasinaudojus tualetu, nėra tik baimės kurstymas: liečiant analinę sritį galima platinti mikrobus, net pavojingąją E.coli bakteriją. Pasak „Microban“ mikrobiologijos ir analitinės chemijos laboratorijų direktoriaus daktaro Glennerio Richardsono, rankas reikia laikyti atokiau, jeigu nenorime sveikatos problemų.

Laikykite rankas toliau nuo bambos

„Bamboje yra daug bakterijų, – sako daktaras G.Richardsonas. – Ją sunkiau išplauti, todėl net ir po dušo, bamba gali išlikti nešvari.“ Dėl bambos formos joje lengvai kaupiasi nešvarumai, kurie gali sukelti net stiprų nemalonų kvapą. Dr. Richardsonas įspėja nekrapštyti bambos pirštais, nes tai gali sukelti rimtų infekcijų.

Nekrapštykite nagų

Tiek po pirštų, tiek po kojų nagais yra neįtikėtinai daug nešvarumų ir bakterijų. Pasak BBC, net kruopščiai plaunant rankas šių mikrobų nepavyks visiškai išnaikinti, todėl gydytojai ir slaugytojos mūvi pirštines. Patariama ir atsisakyti bet kokių nagų graužimo įpročių, nes tai nesveika ir jums, ir aplinkiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas