Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galima valgyti kavos tirščius? Mokslininkų atsakymas nustebino

Mokslininkai jau daugelį metų tiria įvairius kavos vartojimo aspektus, o naujausi atradimai rodo, kad kavos tirščiai, paprastai laikomi atliekomis, turi daug daugiau vertės, nei manyta anksčiau. Žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtas tyrimas rodo, kad kavos tirščiuose gausu antioksidantų, ypač fenolinių junginių, kurie pasižymi širdies ir kraujagyslių sistemą saugančiomis savybėmis.
Kavos tirščiai
Kavos tirščiai / Shutterstock nuotr.
Temos: 3 Sveikata Kava Mityba

Nustebino tai, kad fenolių kiekis kavos tirščiuose buvo didesnis nei pačioje paruoštoje kavoje, o tai rodo, kad išmesdami kavos tirščius mes tiesiog švaistome vertingas maistines medžiagas. Mat kavos tirščiuose yra tos pačios sudedamosios dalys, kaip ir gėrime, tačiau daug labiau koncentruotu pavidalu. Virtoje kavoje, atskiestoje vandeniu, yra tik dalis kofeino ir kitų junginių, esančių nesmulkintose kavos pupelėse.

Kavos tirščiai gali būti naudingi sveikatai, ypač dėl didelio kofeino ir antioksidantų kiekio. Kavos tirščiuose esantis kofeinas veikia kaip natūralus stimuliatorius, greitinantis medžiagų apykaitą ir didinantis energijos kiekį. Kavos tirščių vartojimas prieš treniruotę gali pagerinti fizinį darbingumą, o tai skatina geresnius sportinius rezultatus. Be to, kavos tirščiuose esantys fenoliniai junginiai ir chlorogeno rūgštis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Visgi yra dvi kavos tirščių vartojimo pusės. Šalia teigiamo poveikio - koncentracijos gerinimo ir energijos, kavos tirščių vartojimas taip pat kelia tam tikrą riziką ir tai yra tolesnių mokslininkų tyrimų objektas.

Dėl didelės kofeino koncentracijos per didelis jo kiekis sukelia nemalonų šalutinį poveikį, pavyzdžiui, skrandžio problemas, nemigą ir nerimą. Jautrią virškinimo sistemą turintys žmonės, ypač kenčiantys nuo refliukso ar rėmens, turėtų vengti kavos tirščių, nes dėl padidėjusios skrandžio rūgšties gamybos jie gali pabloginti simptomus. Be to, didelė kavos tirščiuose esančio kavesterolio ir kahveolio koncentracija didina cholesterolio kiekį.

Tad kavos tirščius produktą į mitybą patariama įtraukti atsargiai.

Geriausia jų dėti į maisto produktus, pavyzdžiui, košes ar pyragaičius, kad sušvelnėtų kartus kavos skonis. Parduotuvėse taip pat siūlomi tokie produktai kaip šokoladas su kavos pupelėmis, kurie gali būti įdomi alternatyva. Tačiau svarbiausia laikytis saiko ir žinoti, kad per didelis kofeino kiekis gali sukelti sveikatos problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais