Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Auksinis sveikatos patarimas iš vaikystės ir 5 idėjos, padėsiančios jo laikytis

Startavęs rudens sezonas visus akimirksniu įtraukė į naują ritmą, atsakomybes bei pareigas – neišvengiamai daugiau skubėsime, dirbsime ir „bėgsime“, tačiau šiame „bėgime“ reikėtų nepamiršti vieno svarbiausių dalykų – sveikatos. Staigiai pasikeitęs gyvenimo ritmas ir artėjantis šaltasis sezonas organizmui grasina išbandymais, tačiau visada galima jam „padėti pagalvę“ – rūpinkitės savimi jau šiandien, kad po mėnesio ar kelių netektų susiduri su sveikatos problemomis ir ligomis.
Moteris
Moteris / Shutterstock nuotr.

Dauguma iš mūsų nuo pat mažens buvo raginami valgyti daržoves, tačiau ne visi laikosi šio gero patarimo, kuris daro itin gerą įtaką organizmo sveikatai ir jį stiprina. Tinkamų rūšių maisto produktų vartojimas iš tiesų gali pakeisti jūsų sveikatą ir gyvenimą.

Daržovės yra vieni maistingiausių maisto produktų, nes jose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, padedančių puoselėti organizmo sveikatą ištisus metus. Daugelis žmonių daržoves laiko supermaistu. Taigi, kodėl būtent jas taip svarbu valgyti kasdien?

Sveikesnis žarnynas ir geresnė bendra savijauta

Jūsų žarnyno sveikata yra labai svarbi jūsų bendrai sveikatai. Dauguma kūno nervų yra susiję su virškinimo traktu, todėl žarnyno sveikata turi įtakos ne tik virškinimui. Sveikas žarnynas gali būti naudingas jūsų psichinei sveikatai ir gebėjimui susikaupti.

Daržovės yra naudingos žarnyno virškinimui, nes jose yra skaidulų, kurios padeda organizmui skaidyti maistą ir skatina sveiką tuštinimąsi. Šakniavaisiuose ir žaliose lapinėse daržovėse yra daug vitaminų ir mineralų, kurie gali padėti maitinti žarnyne esančias sveikąsias bakterijas, dar vadinamas žarnyno mikrobioma. Daržovių vartojimas gali padėti pagerinti virškinimą ir paskatinti geresnį maistinių medžiagų įsisavinimą iš maisto.

Sustiprintas imunitetas ir atsparumas ligoms

Organizmo imuninė sistema padeda atpažinti tokias grėsmes kaip bakterijos ir virusai, kad išliktumėte sveiki ir išvengtumėte ligų. Kai valgote daug maistinių medžiagų turinčių daržovių, jos gali padėti palaikyti jūsų imuninę sistemą, kad organizmas galėtų geriau kovoti su bet kokia ligos ar infekcijos grėsme.

Tarp labiausiai imunitetą palaikančių daržovių yra tamsiai žali lapiniai žalumynai, pavyzdžiui, špinatai ir lapiniai kopūstai, ir ryškiaspalvės šakniavaisinės daržovės, pavyzdžiui, morkos ir burokėliai. Šios daržovės gali padėti išvengti ligų ir palaikyti imuninę sistemą.

123RF.com nuotr./Salotos
123RF.com nuotr./Salotos

Mažesnė lėtinių ligų rizika

Lėtinės ligos, tokios kaip diabetas ir širdies ligos, vis dažniau pasitaiko šiuolaikinėje visuomenėje. Daržovių valgymas yra vienas svarbiausių kasdienių geros sveikatos puoselėjimo būdų. Kadangi daržovėse gausu vitaminų, mineralų ir kitų svarbių maistinių medžiagų, bet yra mažai kalorijų ir riebalų, jos organizmui naudingos daugeliu aspektų, pavyzdžiui, mažina uždegimus ir palaiko imuninę sistemą.

Kasdien valgydami įvairias skirtingas daržoves, išlaikysite savo organizmą sveiką, todėl mažiau tikėtina, kad susirgsite lėtine liga hipertenzija. Be to, vartojant mažo glikemijos indekso daržoves, pavyzdžiui, lapinius žalumynus, galima reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti atsparumo insulinui, kuris yra 2 tipo diabeto pirmtakas, išsivystymo riziką.

Padeda susidoroti su antsvoriu

Perdirbtų, mažai maistinių medžiagų turinčių maisto produktų pakeitimas kokybiškais visaverčiais maisto produktais, pavyzdžiui, daržovėmis, gali padėti gyventi sveikiau ir išlaikyti sveiką svorį, o tai savo ruožtu gali sumažinti širdies ligų riziką ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Jei kovojate su svorio augimu, jums būtina į savo maistą įtraukti kuo daugiau daržovių. Kuo daugiau jų įtrauksite į savo racioną vietoj mažiau maistinių medžiagų turinčių maisto produktų, tuo geriau maitinsitės. Dauguma daržovių natūraliai turi mažai kalorijų ir riebalų, ir net tos, kurios turi daugiau kalorijų, yra naudingos, nes jose gausu maistinių medžiagų.

Shutterstock nuotr./Valgymas
Shutterstock nuotr./Valgymas

Padidėjęs energijos lygis

Nuovargis gali sukelti didelių nepatogumų gyvenime. Deja, daugiau kaip 40 proc. suaugusiųjų visą dieną jaučiasi pavargę. Valgydami daug tamsiai žalių lapinių daržovių, tokių kaip lapiniai kopūstai, špinatai, lapiniai kopūstai aprūpinsite organizmą geležimi, magniu ir B grupės vitaminais, kurie padeda palaikyti tinkamą energijos lygį.

Geležis padeda pernešti kraują po visą organizmą ir palaikyti deguonies kiekį. Tinkamas deguonies kiekis padeda užtikrinti budrumą ir protinį susikaupimą. Magnis atlieka daugybę funkcijų ir gali padėti palaikyti sveiką miego režimą. B grupės vitaminai padeda ląstelėms degalus paversti energija.

Daržovių įvairovė kasdienybėje – misija įmanoma!

Pravartu valgyti kuo įvairesnių daržovių, kad būtumėte tikri, jog gaunate visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Jų trūkumas gali susilpninti imuninę sistemą, todėl organizmas tampa jautresnis infekcijoms ir ligoms.

Kad to išvengtumėte, įtraukite į savo mitybą kuo daugiau įvairių daržovių – tokiu būdu galite užtikrinti pakankamą maistinių medžiagų kiekį ir palaikyti bendrą sveikatą.

Reikia nuolat ieškoti būdų, kaip į savo mitybą įtraukti kuo daugiau daržovių. Yra tiek daug skanių ir maistingų daržovių, kurias galite įtraukti į savo kasdienio valgymo planus, o vienas iš itin paprastų būdų tai padaryti – gaminti daržovių kokteilius.

Juos visada galima papildyti vaisiais arba uogomis, tačiau svarbiausia, kad toks kokteilis – tai puikus būdas greitai, paprastai ir skaniai suvartoti organizmui reikalingų daržovių, juk, pripažinkime, toli gražu ne visada suvalgome jų tiek, kiek reikėtų.

Svarbu išsirinkti kokybišką sulčiaspaudę, kurios dėka skanius ir sveikatai naudingus kokteilius pasigaminsite greitai ir paprastai – juk skubančiam žmogui tai itin svarbu. „Avitelos“ ir „Elektromarkt“ parduotuvėse galite rinktis iš skirtingų kokybiškų Sage arba Stollar sulčiaspaudžių, atsižvelgdami į savo poreikius, mat tam tikriems produktams reikia parinkti tam tikrą greitį, siekiant užtikrinti maksimalią įmanomą skanių maistinių medžiagų išeigą, o šios sulčiaspaudės išties gali tai užtikrinti.

Išsirinkę kokybišką sulčiauspaudę drąsiai eksperimentuokite su kokteiliais ir atraskite savo mėgstamiausius – tai gali tapti pirmu žingsniu sveikesnės mitybos link, tad pradėkite jau šiandien ir šaltojo sezono laukite sveiki bei atsparesni laukiantiems iššūkiams.

Shutterstock nuotr./Daržovių sultys
Shutterstock nuotr./Daržovių sultys

PENKIOS IDĖJOS JŪSŲ DARŽOVIŲ KOKTEILIUI

Kokteilis „Labas rytas“

  • 2 geltonosios paprikos (be kotelio ir sėklų)

  • 4 patisonai

  • ⅛ didelio ananaso (supjaustyto ir nulupto)

  • ½ saliero stiebo (be lapų)

  • 1 morka

Kokteilis „Kietas kaip agurkas“

  • 4 agurkai

  • 1 žalias obuolys

  • 4 dideli šviežios mėtos lapeliai

  • 120g špinatų

  • ¼ citrinos (nuluptos)

Kokteilis „Burokėlių bliuzas“

  • 2 stiklinės (500 ml)

  • ⅔ stiklinės mėlynių

  • 2 burokėliai

  • 3 mini cukinijos

Kokteilis „Purpurinė migla“

  • 3 maži burokėliai

  • 4 violetinio kopūsto lapai

  • ¾ stiklinės mėlynųjų besėklių vynuogių

  • 1 agurkas

  • ¼ nedidelio raudonojo kopūsto

Kokteilis „Oranžinė laimė“

  • 2 morkos

  • 2 geltonosios arba oranžinės paprikos (be kotelio ir sėklų)

  • 1 saliero stiebas (be lapų)

  • ½ apelsino (nulupto)

  • 2,5 cm dydžio imbiero gabalėlis

*Produktų kiekiai nurodyti dviems kokteilio stiklinėms pasigaminti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?