Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Austėja sirgo depresija, nutukimu: įveikti sveikatos problemas pavyko, atsisakius vieno produkto

52-ejų vilnietė Austėja Rautio šiandien švyti ir sako: „Pagaliau jaučiasi pakankamai sveika.“ Per pastaruosius 1,5 metų ji atsikratė 25 kg, pagerino sveikatą, nustojo vartoti vaistus, kurie buvo paskirti dėl pakilusio kraujo spaudimo.
Cukraus atsisakymas visiškai pakeitė Austėjos gyvenimą
Cukraus atsisakymas visiškai pakeitė Austėjos gyvenimą / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Visa tai pasiekti jai padėjo iš pradžių radikaliai skambėjęs pasiūlymas visiškai nevartoti cukraus, rašoma Lietuvos sveikuolių sąjungos pranešime žiniasklaidai.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Austėja
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Austėja

Dalyvavo cukraus detokso iššūkyje

„Ilgą laiką savo gyvenime „vedžiau derybas“ su svoriu. Tačiau dabar pirmą kartą jaučiu, kad tai – ne laikina, sveikatai žalinga dieta, bet sveikas įprotis, kuris visai nėra apie kilogramus. Sveikas svoris – „vyšnaitė ant torto“, priedas prie sveikesnio gyvenimo kokybės. Mano tikslas yra sveikata. Nemėgstu skaičiuoti kilogramų, tad įvardindama, kiek svorio atsikračiau, noriu pabrėžti, jog tą dariau lėtai, savu tempu, sau tinkamu metodu, man svarbu buvo ilgalaikis, ne greitas ir laikinas rezultatas“, – tikslina Austėja.

Nutukimas, lėmęs įvairius sveikatos negalavimus, tik viena iš priežasčių, kodėl ji ryžosi visiškai atsisakyti cukraus. Moteris neslėpė nevienerius metus gyvenusi su depresija.

Austėjos teigimu, nauji įpročiai padeda spręsti visą puokštę problemų. „Labai norėjau surasti tai, kas tinka būtent man. Esu daug ką išbandžiusi dėl fizinės ir psichologinės sveikatos, svorio, mitybos. 2022 m. sausį atostogaudama Ispanijoje skaičiau naujienas ir stabtelėjau prie Kristinos Ragauskaitės interviu apie cukraus detoksą, poveikį žmogaus organizmui. Supratau, kad tai yra būtent tai, ko man reikia. Grįžusi nusipirkau Kristinos knygą, prisijungiau prie cukraus detokso iššūkio grupės „Facebook“. 2023 m. vasarį ryžausi pirmajam savo cukraus detoksui. Tuo metu man jau net nebebuvo sunku, nes buvau perskaičiusi knygą „Cukraus detoksas“, prikaupusi labai daug motyvacijos bei žinių“, – pasakoja Austėja.

Buvo lengviau nei tikėjosi

Pasak jos, mitų apie cukraus detoksą daug. Tačiau realybė paprastesnė.

„Man asmeniškai jokių „laužymų“ nebuvo, nes valgiau tiek, kiek norėjau, tiesiog kitokį maistą nei prieš iššūkį. Mane žavėjo detokso programos maisto įvairovė, sužinojau apie naujus maisto produktus. Džiaugiausi, kiek daug visko galima valgyti. Atradau dalykus iš leidžiamų produktų, kas man buvo tarsi saldumynas. Žinojau, kad kai kuriems žmonėms būna sunku pirmomis dienomis, bet mane motyvavo sveikesnio gyvenimo alkis. O tai motyvacijai kažkiek sušlubavus, pasikalbėdavau su programos autore K.Ragauskaite. Labai svarbu, kad pradžioje kas nors tarsi už rankos palaikytų, vestų, motyvuotų, tikėtų tavimi. Tada užėjęs saldumynų noras greitai praeina. Pokalbiai su Kristina man davė daug ramybės“, – prisimena ji.

Motyvacijos jai taip pat suteikia žinojimas, kad daugiausiai laimės hormonų gaminasi virškinimo sistemoje, tad jei nėra sveiko maisto, kyla ir depresijos rizika. Viskas, anot jos, susiję, svarbu ir judėjimas, ir mityba, ir psichologinė bei dvasinė higiena.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Austėja ėmė reguliariai sportuoti
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Austėja ėmė reguliariai sportuoti

Turi savo ritmą

Austėja pasakoja, kad dabar griežtai cukraus detokso mitybos programos moteris nesilaiko visada: užtenka 1 arba 2 mėnesių per metus.

„Dabar mano mityba tokia, kad nesilaikau griežtai detokso programos, pavyzdžiui, vaisius valgau, kiek noriu, o nuo spalio 1 d. laikysiuos programos 30 dienų. Mano kasdienybėje po pirmojo cukraus detokso daug kas pasikeitė. Kas antrą savaitę leidžiu sau savaitgalį valgyti, ką tik noriu. Ir tai labai padeda, nes blogai tada jaučiuosi, tai paskui savaime noriu sveikiau maitintis. Mano tikslas yra intuityviai pajaučiant ieškoti, kas man tinka, netinka, nespausti savęs. Po detokso tas lengviau, kūnas tai labiau jaučia ir iškart parodo“, – pasakoja Austėja.

Pasikeitė ir vyro gyvenimas

Dėl savo pasiekimų moteris dėkoja palaikančiam vyrui. „Esu sužavėta, kokią didžiulę pagalbą vyras suteikė. Dažnai žmonės sako, kad, jei esi stora, turi tapti liekna, o man vyras kartojo, kad aš jam visokia esu graži, dėl svorio metimo palaikė tik su sąlyga, jei tai darysiu dėl sveikatos.

Man pradėjus sveikiau gyventi, dalis ir jo įpročių pasikeitė. Būtent jis padėjo pertvarkyti virtuvę taip, kaip siūloma cukraus detokso programoje. Mes sutarėme, kad detokso metu neisime į restoranus, neužsisakinėsime į namus kebabų, picų ir panašių patiekalų. Tai man buvo didžiulė pagalba, nes jei jis prieš nosį šiuos dalykus valgytų, būtų daug sunkiau“, – džiaugiasi ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas