Vienas svarbiausių aspektų, padedančių suvaldyti cukrinį diabetą – sveika gyvensena ir tinkamos mitybos įpročiai. Ekspertų teigimu, diabeto valdymui pritaikyta mityba gali būti naudinga ne tik sergantiems, bet ir siekiantiems sumažinti riziką susirgti šia liga.
„Mityba yra vienas pagrindinių veiksnių, turinčių didelę įtaką cukrinio diabeto kontrolei. Subalansuota, mažo glikeminio indekso produktų pagrindu sudaryta mityba padeda palaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje bei mažina staigių jo svyravimų tikimybę. Svarbu rinktis lėtai virškinamų angliavandenių gausius produktus, tokius kaip pilno grūdo, daržoves ar ankštines daržoves“, – sako vaistininkas Ignas Popa, rašoma „Eurovaistinės“ pranešime žiniasklaidai.
Mityba – raktas į sėkmingą ligos kontrolę
Biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė Sandrija Čapkauskienė sako, kad maisto pasirinkimas yra itin svarbus diabeto gydymui, kadangi tai, ką valgome, turi tiesioginės įtakos gliukozės kiekiui kraujyje.
„Diabetu sergantiems žmonėms labai svarbu kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes jų organizmas arba negamina insulino (1 tipo diabetas), arba turi nepakankamą insulino sekreciją ar veikimą periferiniuose audiniuose (2 tipo diabetas). Angliavandeniai, riebalai bei baltymai skirtingai veikia cukraus kiekį kraujyje. Pavyzdžiui, angliavandeniai veikia greičiausiai, kadangi greitai virsta gliukoze“, – tvirtina S.Čapkauskienė.
Ji priduria, kad mityba, kurioje gausu sočiųjų, transriebalų ir perdirbtų angliavandenių, didina atsparumą insulinui, todėl cukriniu diabetu sergantiems žmonėms sunkiau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Priešingai, mityba, kurioje gausu skaidulinių medžiagų, kokybiškų baltymų ir sveikųjų riebalų, didina jautrumą insulinui, todėl organizmas efektyviau gali jį naudoti.
Svarbu pasirinkti tinkamus produktus
S. Čapkauskienės teigimu, netinkama mityba gali paspartinti su diabetu susijusias komplikacijas, tokias kaip nervų, inkstų bei akių pažeidimai ar širdies bei kraujagyslių ligos.
„Tinkama mityba pagerina cukraus kiekio kraujyje stabilumą ir gali sulėtinti diabeto komplikacijų progresavimą arba joms užkirsti kelią. Todėl reikėtų vartoti daug skaidulų turinčius produktus, pavyzdžiui, avižas, miežius, bolivinę balandą, ankštines daržoves, riešutus, sėklas. Taip pat įtraukti daugiau augalinio maisto, nevengti vartoti nesočiųjų riebalų šaltinių – avokadų, alyvuogių aliejaus, be to reikėtų nepamiršti ir kokybiškų baltymų – liesos mėsos, baltos žuvies bei kiaušinių“, – tvirtina S. Čapkauskienė.
Ji priduria, kad sergantiems cukriniu diabetu vertėtų vengti rafinuotų grūdų ir cukrų, kurie yra baltoje duonoje, baltuose ryžiuose, saldainiuose, gazuotuose gėrimuose, įvairiuose kepiniuose. Pasak jos, itin svarbu ne tik, kokius produktus vartojate, bet ir jų eiliškumas dienos metu.
„Valgymą reikėtų pradėti nuo daržovių, vėliau pereiti prie baltymų bei riebalų, tokių kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai ar pieno produktai, ir tik vėliau pereiti prie angliavandenių – kruopų, duonos, makaronų, bulvių ar ankštinių daržovių. Be to, itin svarbu daug judėti – ypač po suvalgyto maisto. Tai padės lengviau valdyti gliukozės kiekį kraujyje“, – tvirtina biomedicinos mokslų daktarė.
Kaip užkirsti kelią cukriniam diabetui?
Cukrinis diabetas gali būti įgimtas arba įgyjamas, abejais atvejais ši liga yra klastinga ir neišgydoma, tačiau, jei cukrinis diabetas nėra įgimtas, jo galima išvengti, laikantis tam tikrų rekomendacijų.
„Įprastai žmogui, kuris neserga cukriniu diabetu, pakanka gliukozės kiekį kraujyje pasitikrinti periodiškai lankantis pas gydytoją ir atliekant profilaktinius tyrimus. Esant rizikos faktoriams, pavyzdžiui, sirgus gestaciniu diabetu ar esant nustatytiems cukrinio diabeto atvejams šeimoje, sveikatos priežiūros specialistas gali rekomenduoti dažnesnę stebėseną“, – tvirtina vaistininkas.
Biomedicinos mokslų daktarė teigia, kad mitybos įpročiai turi įtakos gliukozės kiekio kraujyje kontrolei, jautrumui insulinui, kūno svoriui ir uždegiminio procesų aktyvavimuisi, o visa tai lemia diabeto išsivystymą.
„Siekiant užkirsti kelią cukriniam diabetui, rekomenduojama rinktis priešuždegiminę mitybos formą, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono mitybą, kuri gerina jautrumą insulinui, mažina uždegimo žymenis ir diabeto riziką. Tyrimų rezultatai rodo, kad asmenims, kurių mityboje vyrauja mažai apdoroti maisto produktai, rizika susirgti diabetu gerokai mažesnė palyginti su tais, kurie vartoja daugiau apdorotų maisto produktų“, – akcentuoja S. Čapkauskienė.