Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Šeputytė: kaip moteris veikia alkoholis ir kodėl jos pradėjo vartoti daugiau?

Priklausomybė nuo alkoholio gali paliesti kiekvieną, tačiau vyrus ir moteris alkoholis veikia skirtingai. Ką turėtų žinoti moterys ir kodėl alkoholio gamintojai ir reklama nusitaikė būtent į jas?
Alkoholio vartojimas
Alkoholio vartojimas / Shutterstock nuotr.

Kuo skiriasi vyrų ir moterų vartojimas? „Istoriškai vyrų priklausomybė nuo alkoholio visada buvo paplitusi labiau ir ją priėmėme labiau. Tačiau dabartinės tendencijos rodo, kad atotrūkis tarp vyrų ir moterų mažėja, o tai reiškia, moterys vartoja ir priklausomos tampa vis labiau“, – kalba nepriklausomos asmenybės ugdymo trenerė Giedrė Šeputytė.

Ji teigia, kad alkoholio pramonė prisitaikė prie vyrų ir moterų lygių teisių tendencijų bei sistemingai pastarąsias įtraukė į vartojimą.

„Dar pastebėčiau, kad moterys biologiškai nėra sutvertos vartoti alkoholį – mes fiziškai kitaip reaguojame, apdorojame alkoholį ir apskritai turime gerokai mažesnį alkoholio dehidrogenazės fermento kiekį skrandyje, kuris atsakingas už alkoholio skaidymą kepenyse. Ką tai reiškia?

Moterys lėčiau perdirba alkoholį ir mūsų kepenys daug labiau apkraunamos toksiškomis medžiagomis. Toksinės medžiagos kaupiasi greičiau ir jų daugiau, todėl pažeidimai mūsų organams didesni ir mes žymiai greičiau „susidėvime“ nei vyrai“, – sako nepriklausomos asmenybės ugdymo trenerė.

Asmeninio archyvo nuotr./Nepriklausomos asmenybės ugdymo trenerė Giedrė Šeputytė
Asmeninio archyvo nuotr./Nepriklausomos asmenybės ugdymo trenerė Giedrė Šeputytė

Kitas svarbus dalykas – moterys yra jautresnės alkoholio poveikiui dėl estrogeno, o estrogenas – pagrindinis moteriškas hormonas. Dar vienas niuansas, kad PMS ir menstruacijų, menopauzės metu į alkoholį reaguojame labiau ir alkoholis skaidomas blogiau. Moterys gali jausti stipresnį alkoholio poveikį prieš menstruacijas.

„Mes, moterys turime didesnę riebalų procentinę dalį, o liesos raumenų masės – mažesnę. Kadangi alkoholis neįsisavinamas per riebalus, kraujyje alkoholio būna daugiau, nes turima mažiau raumenų masės, kuri absorbuoja alkoholį. Taip pat moterys turi mažiau ir bendro kūno vandens nei vyrai, o tai reiškia, kad suvartojamo alkoholio koncentracija ir alkoholio lygis kraujyje didesnis“, – kalba G.Šeputytė.

Alkoholis nėra atpildas po sunkios savaitės

Ne mažiau svarbus skirtumas tarp vyrų ir moterų vartojimo yra ir psichologiniai aspektai. Pasak Giedrės, moterys yra labiau emociškai pažeidžiamos, dažnai turima daugiau gretutinių psichikos sveikatos sutrikimų tokių kaip nerimas, depresija, nemiga ir dėl to esame dažniau linkusios dangstytis alkoholiu ir jį vartoti.

Žinoma, tai nėra vienintelė priežastis. Remiantis įvairiais šaltiniais, moteris daugiau vartoja ir dėl kitų niuansų. Tarkime, šiuolaikinė moteris yra tapusi finansiškai nepriklausoma, savarankiška ir gali lygiomis dalimis dalyvauti tokiame procese kaip alkoholio vartojimas, be to, alkoholis joms yra lengvai prieinamas ir įsigyjamas.

„Mano nuomone, moteris turi labai didelę visuomeninę naštą – mums užkraunama labai daug: turime uždirbti, būti gražios, dirbti taip, tarsi neturėtume vaikų, o vaikus auginti taip, lyg neturėtume darbo ir dar atrodyti puikiai, o namai turi spindėti tvarka.

Alkoholio reklamos tuo labai naudojasi. Kiek esu nagrinėjusi tyrimus, pastebima, kad alkoholis moteriai „parduodamas“ kone kaip poilsio priemonė, poilsis nuo vaikų, gebėjimas geriau naviguoti socialinėse situacijose, pabėgimas nuo spaudimo ir pan.“, – kalba pašnekovė.

Socialiniuose tinkluose ji mato, kaip nuomonės formuotojai taip pat nevengia pademonstruoti, kaip apsidovanoja save alkoholiu po sunkios dienos ir tai jau siunčia visiems tam tikrą žinią – kad alkoholis yra kaip atpildas, apdovanojimas po sunkios darbo savaitės. O jeigu tai rodo dar ir nuomonės formuotojai, kuriuos garbiname?

„Alkoholis nėra atpildas, žmogus tiesiog neturi sveikesnių gyvenimo įveikos strategijų ir tik taip moka atsipalaiduoti, tačiau tai nėra gerai“, – sako Giedrė.

Kaip nutiko, kad reklamos pramonė nusitaikė į moteris? Giedrė pastebi, jog vis daugiau gėrimų siūlomi moterims, pritaikomi prie jų gyvenimo būdo ir net pasirinkto mitybos plano, jie ekologiški, spalvingi, su mažiau kalorijų – galima tęsti ir tęsti. Tai moteris pritraukia, yra net moteriški gėrimai, tiksliau – jie taip pozicionuojami, matome, kaip moterų grupės socialinėje erdvėje ar filmuose vartoja tam tikro tipo gėrimus.

„Įdomus dalykas – viena profesorė daug metų tyrinėjo lyties skirtumus ir jų alkoholio vartojimą. Pavyzdžiui, anksčiau alkoholio, skirto vyrams, reklamose moterys būdavo seksualizuojamos ir objektyvizuojamos, kad vyrams būtų parduodamas alkoholis.

Dabar reklamos pasikeitusios, orientuojasi į moterų linksmybes, draugystę ir, kas kelia didžiausią nerimą, prekės ženklai siejami su moterų įgalinimu. Alkoholio pramonė nusitaikė netgi įvairius šiuolaikinius judėjimus, pavyzdžiui, Mee Too ar Times Up, kurie gina seksualinio priekabiavimo aukas ir netgi išleidžia gėrimus su tokiais pavadinimais. Tai tikrai priverčia susimąstyti!" – sako Giedrė.

Alkoholio vartojimas ir gyvenimo etapai

Vis daugiau kalbama apie tai, kad alkoholis moters gyvenime turi dar didesnę įtaką tam tikrais etapais. „Šiuo atveju kalbėčiau apie menopauzę, kurios metu tolerancija alkoholiui itin sumažėja. Ką tai reiškia? Taip yra dėl keleto priežasčių – organizme su amžiumi skysčių mažėja, tad alkoholio koncentracija yra didesnė.

Moterys turi mažiau jau minėto alkoholį skaidančio fermento, o menopauzės metu jo dar labiau sumažėja. Tampame dar labiau jautresnės alkoholio poveikiui ir dar labiau save nuodijame ir žalojame. Būtent dėl to pagirios yra sunkesnės ir net po taurės galite jaustis labai blogai“, – sako G.Šeputytė.

Taip pat menopauzės metu alkoholis gali paskatinti ir svorio augimą, miego sutrikimus, gali paaštrėti ir menopauzės simptomai, pvz., karščio bangos, prakaitavimas. Mažėja ir estrogenų kiekis, o tai sumažina seratonino kiekius ir paveikia malonumo receptorius smegenyse, tad per menopauzę moterys gali būti linkusios į depresiją ir pan.

„Tad jeigu jaunystės metu turėjome psichikos sveikatos problemų, jos gali pasirodyti visu gražumu, o vartojant alkoholį būklė gali labai stipriai pablogėti“, – sako Giedrė ir siūlo menopauzės metu alkoholio atsisakyti.

Moterys smerkiamos labiau?

Ar nėra taip, kad vartojančios moterys smerkiamos kur kas labiau nei vyrai? „Moterų priklausomybė tikrai yra kur kas labiau stigmatizuojama nei vyrų. Įdomu tai, kad mes skatiname moteris vartoti, tačiau vis dar dar smerkiame, kai jos vartoja ir dar labiau smerkiame, kai jos tampa priklausomos. Dėl to moterys rečiau kreipiasi pagalbos, ilgiau delsia, slepia, nueina į sunkesnes būkles dėl jau minėtos stigmos. Dėl visų socialinių vaidmenų yra sunkiau ieškoti gydymo, kadangi, mano nuomone, jis labiau orientuotas į vyrus. Tačiau pagalbos ieškoti tikrai verta ir jos mūsų šalyje tikrai yra“, – pataria G.Šeputytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi