Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gastroenterologai įspėja: šių produktų geriau vengti, jeigu kamuoja refliuksas

Jeigu jus kamuoja refliuksas, patartina pažvelgti ir į tai, ką valgote kasdien ir kaip į tai reaguoja jūsų organizmas. Gali būti, kad atsisakę tam tikrų produktų pasijausite geriau!
Refliuksas
Refliuksas / 123RF.com nuotr.

Gastroenterologas Kenethas Brownas atsako, kokie keturi produktai gali pridaryti bėdų, rašoma Health Digest. Kokie jie?

Aštrus maistas

Pirmasis iš keturių blogiausių maisto produktų, galinčių sustiprinti refliukso simptomus, yra aštrus maistas. „Aštrus maistas, pavyzdžiui, aštriosios paprikos ir karis, gali dirginti stemplės gleivinę ir sukelti rėmenį“, – aiškino daktaras K.Brownas. – Refliuksą turintiems asmenims šie maisto produktai gali pabloginti simptomus ir padidinti diskomforto riziką.“

Kapsaicinas iš dalies gali turėti įtakos šiam diskomfortui. Ostino gastroenterologijos klinikos specialistai aiškina, kad kapsaicinas, junginys, sukeliantis aštrumo pojūtį aitriosiose paprikose, susijęs su lėtesniu virškinimu. Kai maistas ilgiau užsibūna skrandyje, dėl to esame jautresni rėmens simptomams. Tiesa, tai gali būti aktualu tiems, kurie tik retkarčiais mėgaujasi aštriu maistu – įdomu tai, kad 2010 m. žurnale „Journal of Neurogastroenterology and Motility“ paskelbtame tyrime priešingai nurodoma, kad reguliarus kapsaicino arba aitriųjų paprikų vartojimas yra susijęs su refliukso simptomų sumažėjimu.

Riebalų kupinas maistas

K.Brownas išskirtinai leidiniui „Health Digest“ sakė, kad riebus maistas taip pat gali pabloginti savijautą. „Daug riebalų turintis keptas maistas, pieno produktai ir riebi mėsa virškinami ilgiau, – teigė jis. – Dėl to sulėtėja skrandžio išsituštinimas, o skrandžio rūgštis lengviau patenka į stemplę. Dėl šių maisto produktų gali užsitęsti rūgšties poveikis ir sustiprėti refliukso simptomai."

Konkretūs maisto produktai, patenkantys į šią kategoriją, yra pica, bulvių traškučiai, greitasis maistas, šoninė, dešra ir sūris. Tiems, kuriems diagnozuota GERL (gastroezofaginio refliukso liga), rekomenduojama rinktis pilno grūdo produktus, pavyzdžiui, avižinius dribsnius ar ruduosius ryžius. Naudingos gali būti ir žalios daržovės, įskaitant brokolius ar šparagus. Šakninės daržovės taip pat yra saugus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta saldžiąsias bulves ar burokėlius. Ir, kaip minėjo daktaras K.Brownas, piene esantys riebalai gali sustiprinti rūgšties refliukso simptomus, tačiau neriebus pienas gali greitai padėti.

Citrusiniai vaisiai

Nors citrusiniai vaisiai turi daug naudos sveikatai, jie gali būti ne pats geriausias pasirinkimas tiems, kurie patiria refliuksą. „Citrusiniai vaisiai... yra rūgštūs, – sakė K.Brownas. – Vartojant šiuos vaisius gali padidėti rūgštingumas skrandyje, dėl to gali sudirgti stemplė ir sustiprėti refliukso simptomai“, – teigė jis.

Tačiau tai nereiškia, kad reikia vengti visų vaisių. Vietoj to rinkitės vaisius, kuriuose yra daugiau vandens. Tai gali būti melionai, bananai arba arbūzai.

Šokoladas

Netikėta, tiesa? Dr. Brownas pažymėjo, kad yra vienas saldus skanėstas, kuris taip pat gali pabloginti refliukso simptomus. „Šokolade yra teobromino ir daug riebalų, kurie taip pat gali prisidėti prie refliukso simptomų. Asmenims, linkusiems į refliuksą, geriausia vengti arba riboti šokolado vartojimą.“

Gydytojas pabrėžė, kad kai kurie žmonės gali reaguoti į šiuos konkrečius maisto produktus, o kiti – ne. „Jei kenčiate nuo refliukso, naudinga vesti maisto dienoraštį, kad nustatytumėte, kurie maisto produktai blogina jūsų simptomus, ir atitinkamai pakoreguoti mitybą, – teigė jis. – Gyvenimo būdo pokyčiai, pavyzdžiui, valgymas mažesniais kiekiais, vengimas atsigulti iš karto po valgio ir sveiko svorio palaikymas, gali padėti valdyti refliukso simptomus.“

Tačiau jis pabrėžė, kad yra atvejų, kai reikėtų kreiptis į gydytoją. „Jei jaučiate stiprų ar nuolatinį refliuksą, labai svarbu kreiptis į gydytoją, kad jis tinkamai įvertintų ir gydytų, nes negydoma GERL gali sukelti rimtesnių problemų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas