Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 03

Gydytoja – apie išreklamuotas priemones pieninių dantų priežiūrai: „Liežuvis neapsiverčia vadinti šepetėliais“

Lietuvoje kas antras vaikas iki trejų jau turi sugedusių dantų, o pasiekus ikimokyklinį amžių, dantų ėduonies sukeltų problemų turi jau 94 proc. vaikų. Vaikų burnos sveikatos situacija Lietuvoje yra viena prasčiausių ES, ir tai yra bendro aplaidumo – tiek valstybės, tiek tėvų ar globėjų – pasekmė, teigia burnos sveikatos ekspertai.
Pieninių dantų priežiūra ir netinkamos priežiūros pasekmės / Gyd. Urtė Laurutė
Pieninių dantų priežiūra ir netinkamos priežiūros pasekmės / Gyd. Urtė Laurutė / Shutterstock nuotr. / Asmeninė nuotr. / 15min koliažas

Kada ir kaip reikėtų valyti pieninius dantis, kodėl net ir ūgtelėjusio vaiko nereikėtų palikti be priežiūros, valantis dantis? Į šiuos ir kitus svarbius klausimus, kylančius daugumai tėvų, atsakė portalo 15min pašnekovė Urtė Laurutė – gydytoja odontologė, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimo specialistė, knygelių „Mažajam drakoniukui dygsta dantukai“ ir „Mažasis drakoniukas ir dantukų patikra“ autorė, „Instagram“ paskyros sveiki_dantukai kūrėja.

Asmeninė nuotr./Gydytoja odontologė Urtė Laurutė
Asmeninė nuotr./Gydytoja odontologė Urtė Laurutė

– Nemažai tėvų iki šiol mano, jog pieninių dantų nereikia valyti, juolab naudoti siūlą ir kitas papildomas priemones, nes šie dantys „vis tiek iškris“. Ką jiems galėtumėte pasakyti?

– Pieninius dantis prižiūrėti būtina dėl kelių labai svarbių priežasčių. Pirmoji yra labai elementari, bet, mano nuomone, viena svarbiausių – tai įpročio ugdymas vaikui nuo mažumės. Nė vienas negimėme mokėdami tinkamai išsivalyti dantis, nė vienas negimėme su suvokimu, kad dantis valyti yra būtina. Tam ir esame mes, specialistai, kad papasakotume, kaip ir kodėl būtina prižiūrėti savo dantis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi