Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytoja atskleidė, ką reikėtų valgyti per mėnesines: maistas gali sumažinti nuovargį ir diskomfortą

„Moterys ir merginos, ar Jūs maitinatės pagal savo ciklą?“ – į savo „Instagram“ paskyros sekėjus neseniai kreipėsi gydytoja endokrinologė Ieva Auglytė. Pasirodo, priklausomai nuo to, kurioje mėnesinių ciklo fazėje moteris yra, jai rekomenduojama vienokiais produktais pagausinti savo racioną, o kitokių, priešingai, atsisakyti.
Mėnesinių skausmas
Mėnesinių skausmas / Shutterstock nuotr.

Specialistė tiek menstruacijų metu, tiek ir visą likusį mėnesį skatina įsiklausyti į savo kūno siunčiamus signalus. Kad ciklo metu moterys jaustųsi geriau, ji ragina laikytis kelių visai paprastų patarimų. Jais medikė sutiko pasidalinti ir su 15min skaitytojais.

Kaip aiškina gydytoja endokrinologė, menstruacijų fazės metu (nuo pirmos iki penktos ciklo dienos) moters kūnas praranda kraujo ir dalį skysčių. Tam, kad moterys nesijaustų nusilpusios, anot specialistės, jos turėtų gerti daugiau vandens bei elektrolitų, rinktis geležies turtingą maistą.

„Valgykite daug geležies turinčių maisto produktų, tokių kaip špinatai, lęšiai, raudona mėsa. Nepamirškite ir vitamino C, kuris padeda geriau įsisavinti geležį“, – teigia I. Auglytė, nurodydama, kad šio vitamino galima rasti apelsinuose, braškėse bei paprikose.

123RF.com nuotr./Braškės
123RF.com nuotr./Braškės

Po menstruacijų fazės seka folikulinė, trunkanti nuo šeštos iki 14-tos ciklo dienos. „Tai yra laikas, kai kūnas ruošiasi ovuliacijai, todėl reikia daugiau baltymų ir sveikųjų riebalų“, – kalba medikė.

Šiuo laikotarpiu ji rekomenduoja valgyti kiaušinius, avokadą, riešutus bei lašišą. O kad dienos metu moterys jaustųsi sočios ir pilnos energijos, į savo racioną joms reikėtų įtraukti ir daugiau sudėtinių angliavandenių, pavyzdžiui, pilno grūdo produktų, bolivinės balandos ar saldžiųjų bulvių.

Ovuliacijos metu, kuri trunka nuo 15 iki 17-tos ciklo dienos, moterims apetitas šiek tiek sumažėja, sako gydytoja endokrinologė.

123RF.com nuotr./Kepta lašiša
123RF.com nuotr./Kepta lašiša

Kad šioje fazėje „palaikytų sveiką hormonų balansą“, organizmui reikia antioksidantų ir vitaminų. Jų I. Auglytė ragina ieškoti uogose, tamsiose lapinėse daržovėse bei riebioje žuvyje.

Po ovuliacijos ateina liuteininė fazė, besitęsianti nuo 18 iki 28-tos ciklo dienos. Kaip pažymi specialistė, šiuo laikotarpiu moters kūnas ruošiasi galimam nėštumui arba menstruacijoms, todėl „svarbu gauti daug magnio ir vitamino B6, kurie padeda sumažinti PMS simptomus“.

Medikė moterims liuteininėje fazėje rekomenduoja valgyti daugiau bananų, avižų, migdolų ir tamsaus šokolado. Be to, anot jos, reikėtų vengti perdirbtų maisto produktų ir cukraus – tai sumažins pilvo pūtimą ir nuovargį.

123RF.com nuotr./Juodas šokoladas
123RF.com nuotr./Juodas šokoladas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas