Sportas gyvai

Gydytoja kardiologė R.Sudikienė: „Visi tėvai laukia sveiko vaiko, todėl po mūsų žinios būna šoke“

Per metus Lietuvoje gimsta apie 300–350 vaikų, turinčių įgimtą širdies ydą. Kai kuriems šis defektas nustatomas dar net negimus - ištyrus vaisių nėštumo metu, o skubi operacija atliekama vos naujagimiui gimus. Kita vertus, nemažai vaikų širdies ligos diagnozę išgirsta jau ūgtelėję per eilinę sveikatos patikrą.
Naujagimis
Naujagimis / 123RF.com nuotr.

Kokios gali būti vaikų širdies ligos, kaip jos diagnozuojamos, gydomos ir ar ši diagnozė – nuosprendis? Tiesioginėje VUL Santaros klininkų transliacijoje apie tai kalbėjo Santaros klinikų gydytoja kardiologė dr. Rita Sudikienė, papasakojusi apie mažų širdelių ligas.

Unsplash.com nuotr./Gimdymas
Unsplash.com nuotr./Gimdymas

Pavadinimas vienas, bet simptomai – skirtingi

Vaikų širdies ligos gali būti pačios įvairiausios. Viena iš jų – įgimtos širdies ydos, kurių klinikinė raiška dažnai būna labai skirtinga. Kai kuriems pacientams ši būklė nustatoma dar negimus – yda matoma dar vaisiui. Pasitaiko, jog operuojamas naujagimis ar vos kelių mėnesių kūdikis. Kitiems širdies ydos gydomos, taikant ne tokius skubius gydymo metodus, pvz., intervencijų jiems nereikia, tokie pacientai tik stebimi. Kodėl taip yra?

„Įgimta širdies yda yra širdies struktūros defektas, kuris susiformuoja vaisiaus periode, t.y. vaikui dar negimus. Širdos ydos diagnozė yra tik raktas, kurį reikia atrakinti nusakant, kiek yra išreikšta ta širdies yda. Širdies ydos gali būti paprastos arba izoliuotos, kada kalbama apie vieną defektą, esantį vienoje tam tikroje vietoje: prieširdžiuose, skilvelyje ir t.t. Netgi tokios ydos diagnozė negali nusakyti, kaip ši yda pasireikš – spektras yra nepaprastai didelis“, – pasakojo medikė ir pateikė pavyzdį:

„Tarkime, dviburis vožtuvas – jis gali būti tokia yda, kuri kritinė naujagimystėje. Jeigu nustatoma, kad tokia yda yra vaisiaus periode, nėščioji turi gimdyti VUL Santaros klinikose, o iškart po gimdymo naujagimis perkeliamas į mūsų reanimacijos skyrių (vaikų kardiologijos – 15min past.), kad jam būtų galima iškart suteikti pagalbą. Vaikelio būklė yra kritinė, jam būtina intervencinė pagalba nedelsiant.“

Tiesa, tokia pati būklė gali būti diagnozuojama bet kuriame amžiuje -kūdikystėje, vaikystėje ir net suaugus, nes ydos išreikštumas, kaip jau minėta, gali būti labai skirtingas.

Pasak gydytojos kardiologės, vaikams tokia yda dažnai nustatoma atsitiktinai – išklausius ūžesius širdies plote. Neretai ši yda nustatoma suaugusiems vyrams (jiems – dažniau nei moterims), sulaukusiems 30-40 m.

„Buvusiems sveikiems vyrams, sportavusiems, aktyviai gyvenusiems staiga išklausomas ūžesys, nustatoma yda ir reikia atlikti kažkokią intervencinę procedūrą. Beje, gali su tokia širdies yda žmogus nugyventi ir visą gyvenimą“, – kalbėjo Santarų klinikų medikė.

Kalbėdama apie „širdies skylutę“, gydytoja paaiškino, kad visi naujagimiai ją turi, tačiau vėliau būklė keičiasi: didžiajai daliai augant ji „užsidaro“, kitiems lieka kaip defektas. Vis dėlto operuoti reikia tik dalį vaikų. Kai kuriems ši yda visiškai nekenkia – nei vaiko širdžiai, nei pačiai gyvenimo kokybei.

Kita širdies ydų grupė – kompleksinės ydos, kitaip tariant, kai tam pačiam pacientui nustatomi skirtingi širdies defektai, pasireiškiantys įvairiausiose kombinacijose.

„Čia jau defekto reikšmė, jo dydis gali turėti labai didelę pronostinę reikšmę. Šių defektų įvairovė yra labai didelė. O be intervencijos pacientas praktiškai negali išgyventi“, – kalbėjo dr. R.Sudikienė.

Santaros klinikose gydomi mažieji pacientai, turintys įvairių širdies ligų, atvyksta ne tik iš visos Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių, taip pat Ukrainos.

Shutterstock nuotr./ Nerimas dėl vaiko ateities (asociatyvinė nuotr.)
Shutterstock nuotr./ Nerimas dėl vaiko ateities (asociatyvinė nuotr.)

Po diagnozės – šokas ir nežinia dėl vaiko ateities

Mažųjų ligoniukų diagnozė ir priežiūra – tik dalis medikų darbo proceso. Nemažai laiko užima bendravimas su vaikų tėvais, kuriems neretai informacija apie vaiko širdies ydą būna lyg perkūnas iš giedro dangaus.

„Visada tikimasi sveiko vaikelio, ypač, jei nėščioji gerai jaučiasi, nesirgusi ir staiga dar nėštumo metu nustatomas, kad vaisius turi širdies ydą. Kitas dalykas – kai gimsta sveikas vaikelis, kuris įvertinamas 10 balų pagal „Apgar“ naujagimių vertinimo skalę, keliauja su mama į palatą. Bet staiga po kelių valandų jis tiek „nublogsta“, kad būklė tampa kritinė ir naujagimis patenka į reanimaciją. Tokiu atveju suteikti tėvams visą informaciją labai sudėtinga. Tėvai yra patyrę šoką“, – pasakojo gydytoja vaikų kardiologė.

Kai širdies yda nustatoma vėliau, tėvų reakcija priklauso nuo to, kaip ši žinia juos pasiekė: ar pasireiškus simptomams, jiems progresuojant, kitais atvejais – kai nustatoma yda ir pranešama apie operaciją, nors vaikas jokių simptomų nejautė.

„Su tėvais reikia užmegzti ryšį ir labai gerai išaiškinti situaciją, kuo ta yda kenkia vaikeliui, kad būtent dabar reikia atlikti tą procedūrą. <...> Su paciento tėvais kalba ne vienas medikas – informaciją jam nuolat pateikia ir gydytojas kardiologas, ir gydytojas širdies chirurgas, prieš operaciją – gydytojas anesteziologas. Po operacijos eina kalba su pacientais apie vėlyvesnę ligos eigą“, – pasakojo medikė, pridūrusi, jog su kai kurių pacientų šeimomis tenka bendrauti daugybę metų – kol vaikas suauga.

„Aš turiu tokių situacijų, kur, atrodo, kad tu su tuo vaiku tarsi gyveni visą gyvenimą. Matai, kaip jis auga, tampa jaunuoliu, galiausiai – suaugusiu žmogumi, kuris jau pats atvažiuoja, be tėvų. Tie susitikimai – tarsi sutiktum seną pažįstamą. Tas ryšys yra labai malonus“, – pasidalino dr. R.Sudikienė.

Santaros klinikų nuotr./Transplantacija
Santaros klinikų nuotr./Transplantacija

Kaip vaikų širdies ligos gydomos?

VUL Santaros klinikų širdies ir krūtinės chirurgijos centre atliekamos visos operacijos, būtinos naujaginiams, vaikams ir suaugusiems. Tarp jų – ir širdies transplantacijos.

„Turėjome vaikelį, kuriam širdies transplantacija atlikta, kai kūdikis buvo 1,5 mėnesio amžiaus. Mums patiems tai atrodo kaip stebuklas“, – sakė medikė.

Kalbant apie vaiko amžių, pasak pašnekovės, labai svarbu, kokio tipo operacija reikalinga: ar tik koreguoti ydą, ar tokios, kurios iš esmės padeda vaikams išgyventi.

„Didžiuojuosi savo kolegomis, kad mes taip galime padėti savo vaikams“, – kalbėjo gydytoja.

Stebuklams prilygstančios naujagimių ir kūdikių širdies ydų operacijos – tik pradžia. Vėliau šiems vaikams ir jų šeimoms tenka išmokti gyventi, laikantis tam tikrų taisyklių.

„Kalbant apie mitybą, tai čia labiausiai turbūt apie kūdikius – jiems svarbu gauti kuo daugiau kalorijų. Po operacijos visiems rekomenduojama sveika pilnavertė mityba ir sveikas gyvenimo būdas. Tuo metu, kai yra vieno skilvelio korekcija, būna skiriama beriebalinė dieta. Iš esmės to prisilaikyti ir po operacijos turi visi širdies ligų pacientai“, – sakė medikė.

Ji paneigė mitą, jog širdies ydas turintys vaikai ir jaunuoliai turi riboti fizinį aktyvumą. „Profesionalus sportas, kuriame yra tikrai dideli krūviai, nevisada rekomenduojamas. Bet tik esant tam tikroms širdies ydoms. Kita vertus, aš pati turėjau pacientą – profesionalų dailiojo čiuožimo meistrą“, – tiesioginėje transliacijoje pasakojo vaikų kardiologė.

Ji pabrėžė – daug dalykų yra tėvų atsakomybė, nes gydytojai paprastai nedraudžia: "Mes negalime uždrausti skristi lėktuvu, žaisti futbolą ir daryti kitus dalykus, galime tik rekomenduoti, patarti, įspėti, kas galėtų kenkti, kokios būtų pasekmės ir ko galbūt reikėtų vengti. Bet sprendimas – tėvų atsakomybė.“

Visą pokalbį apie vaikų širdies ligas ir Lietuvoje taikomus diagnozavimo bei gydymo būdus rasite VUL Santaros klininkų „Facebook“ paskyroje arba ligoninės „Youtube“ kanale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius