Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojas radiologas: krūties vėžys yra rimta liga, bet ji nėra baisi

Nacionalinis vėžio institutas (NVI) skelbia „rožinį spalį“ – prasideda krūties vėžio žinomumo mėnuo. Prevenciškai išsitirti dėl krūties vėžio į NVI atvyko Ukmergės rajono gyventojos – tęsiama itin didelės sėkmės pernai sulaukusi iniciatyva „Rožinė dovana moterims“, kai regionų gyventojos į NVI prevencinei mamografijai atvyksta autobusais.
NVI renginys, skirtas „rožiniam mėnesiui“ – krūties vėžio prevencijai
NVI renginys, skirtas „rožiniam mėnesiui“ – krūties vėžio prevencijai / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Iniciatyvos partneriai – Tarptautinė moterų asociacija Vilniuje (IWAV) NVI padovanojo krūties žymeklių – jie padeda efektyviau gydyti krūties vėžį. Prevenciškai tirtis atvykusias ukmergiškes, NVI medikų bendruomenę, gerosios valios ambasadores ir partnerius su „rožinio spalio“ pradžia sveikino Pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Ispanijos Karalystės Lietuvoje ambasadorė, jos ekscelencija Maria Nieves Blanco Diaz, rašoma Nacionalinio vėžio instituto (NVI) pranešime žiniasklaidai.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Doc. Valdas Pečeliūnas
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Doc. Valdas Pečeliūnas

NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas kalbėjo apie kiekvieno asmeninį sprendimą, kuris padės nugalėti vidinį nerimą ir leis suprasti vėžio profilaktikos svarbą. „Šiandien turiu tik vieną žinutę – įgalinančią žinutę, kuri gali keisti gyvenimus, šeimas, gali keisti ateitį. Kalbame apie krūties vėžį, ši liga – iš tiesų didžiulė problema. Viena iš dešimties moterų per savo gyvenimą susiduria su šia problema. Mastai tikrai dideli. Džiaugiamės, kad šiuolaikinės medicinos progresas suteikia didžiules galimybes kovoti su šia liga. Labai dažnai suteikia galimybę nugalėti šią ligą. Bet visa sudėtinga šiuolaikinė medicina – genetika, biochemija, farmakologija, chirurgija – viskas prasideda nuo vieno paprasto žingsnio – profilaktikos. Reikia sudalyvauti atrankinėje patikros programoje. Atlikti testą – mamogramą, kuri suteiks mums galimybę išvengti problemos, anksti nustatyti ligą, kurią išgydyti turime visas galimybes. Anksti nustatyta liga gelbsti gyvybes“, – kalbėjo doc. dr. V. Pečeliūnas.

NVI vadovas apgailestavo, jog dauguma iš mūsų vengia profilaktinio patikrinimo, jaučia nerimą dėl galimų rezultatų. „Situacija keičiasi į gerą pusę. Nors sveikatos sistemai kritikos girdime daug, tačiau profilaktinė patikros programa nėra smarkiai kritikuojama. Užtikrintas finansavimas, gera teisinė bazė, gera reguliacija, visos organizacijos žino, ką turi padaryti. Žinome, kokie yra rezultatai. Turime kompetentingų specialistų komandas. Nuolat tobulėja Kontaktų centras, kuris padaro paciento kelią saugesnį. Tiesiog, šiandien kviečiame pasitikrinti, sudalyvauti mamografinės patikros programoje. Deja, pasitikrina tik pusė galinčių pasitikrinti. Tad noriu padėkoti Pirmajai poniai Dianai Nausėdienei, Tarptautinei moterų asociacijai Vilniuje už tą nuoseklų, ilgametį, nuolatinį dėmesį kovai su krūties vėžiu, o mes turime nugalėti savo nerimą ir priimti asmeninį sprendimą ateiti ir pasitikrinti“, – sakė doc. dr. V.Pečeliūnas.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./NVI renginys, skirtas „rožiniam mėnesiui“ – krūties vėžio prevencijai
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./NVI renginys, skirtas „rožiniam mėnesiui“ – krūties vėžio prevencijai

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė, pasidžiaugė, jog iniciatyva „Sužydėjusi viltis“ ir toliau telkia Lietuvos bei tarptautines, verslo, meno, diplomatines ir medicinos bendruomenes. „Ši iniciatyva skatina visus remti krūties vėžio prevenciją ir nuosekliai gerinti krūties vėžio gydymą Lietuvoje. Mielosios IWAV moterys, jūs perkate reikalingą įrangą Lietuvos onkologinėms ligoninėms, didinate visuomenės informuotumą apie sveikatos stiprinimo ir ankstyvosios diagnostikos svarbą. Meno jėga Jūs stiprinate psichologinį moterų atsparumą ir prikeliate optimizmo, tikėjimo žmonėmis galią. Jūs konkrečiais darbais prisidedate prie socialinės atskirties mažinimo.

Asociacijos iniciatyva ir bendradarbiaujant su Nacionaliniu vėžio institutu per metus buvo papildomai patikrinta arti tūkstančio moterų iš penkiolikos savivaldybių. Jūsų dėka Nacionalinio vėžio instituto specialistai suteikė kokybiškas medicinos paslaugas, ir pilna kiekvienos moters patikra – mamograma, echoskopija, biopsija ir, esant būtinybei, genetiniai tyrimai – tapo prieinami platesniems socialiniams sluoksniams. Juk moteriai suteikta pagalba yra pagalba, suteikta visai šeimai. Nes moteris dažnu atveju laiko visus namų kampus. Pagalvokite, kokia nuostabi jėga – moterų ir visuomenės, savivaldos ir valstybinių institucijų, tarptautinės bendruomenės ir diplomatinio korpuso bendrystė! Brangūs medikai, ekspertai, kompanijų atstovai, kiek likimų jūs visi savo bendra veikla išsaugojote“, – kalbėjo Pirmoji ponia.

Krūties vėžio gerosios valios ambasadorės, jos ekscelencijos Ispanijos Karalystės ambasadorės Lietuvoje Maria Nieves Blanco Diaz nuomone, labai svarbu greta tobulėjančios medicinos užtikrinti, kad moterys, susidūrusios su liga gautų psichologinę pagalbą. „Profesionalai gydytojai visada atlieka savo darbą, gydymas darosi vis efektyvesnis. Visų mūsų pastangomis greta gydytojų pagalbos labai svarbi ir psichologinė parama moterims, kurios jau susidūrusios su liga. Žmogus, kai gauna blogą žinią, neabejotinai jaučia stresą ir jam būtina suteikti papildomą pagalbą – psichologinę. Na, o IWAV moterys, nuoširdžiai tęsdamos puikią iniciatyvą, teikia paramą medikams, todėl noriu padėkoti visiems čia esantiems medikams, o į profilaktinę patikrą atvykusioms moterims – drąsos. Pacientams linkiu stiprybės tęsti savo kelią“, – sakė ambasadorė.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./D.Nausėdienė ir M.N.B.Diaz
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./D.Nausėdienė ir M.N.B.Diaz

Prevencijos svarba neįkainojama

Anot NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėjos, gydytojos radiologės dr. Jurgitos Ušinskienės, norint, kad kuo daugiau moterų pasitikrintų laiku, itin svarbu skleisti žinią apie krūties vėžio prevenciją.

„NVI turime gerą įrangą, turime registraciją, laukiame atvykstančių moterų. Bet užsipildo mažiau, nei pusė laisvų numerėlių. Ir čia į pagalbą ateina Tarptautinė moterų asociacija Vilniuje, Nacionalinė krūties ligų asociacija.

Diskutuojame, kalbamės, kodėl moterys neatvyksta profilaktiškai tirtis? Kuo mes galime joms padėti? Gal joms sudėtinga atvykti į Nacionalinį vėžio institutą? Gal reikia suorganizuoti transportą? Į šią iniciatyvą aktyviai įsitraukė savivaldybės. Iš pradžių jų buvo tik trys, o dabar jų yra jau penkiolika. Tarsi numestum akmenuką į vandenį ir tos mažos bangos vilnija vis toliau ir toliau, pasiekia vis daugiau ir daugiau. Krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga. Lietuvoje kasmet suserga apie 1700 moterų, miršta – apie 500 moterų. Taigi, rezultatai nėra džiuginantys. Todėl labai svarbu dalyvauti krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje. Taigi, kviečiame moteris tikrintis ir nebijoti.

Ką išmokome iš „rožinio spalio“? Pirmoji pamoka – suvienytos jėgos. Bendromis jėgomis, pernai pasitikrinusių moterų skaičius išaugo 30 procentų. Ir tai yra tikrai džiuginantys rezultatai.

Antroji pamoka – edukacija: mokymai medikams, edukaciniai renginiai visuomenei, žiniasklaidai. Todėl „rožinis spalis“ nusitęsė į visus metus ir kas mėnesį NVI sulaukiame autobusų su regionų gyventojomis. Tegul „rožinis spalis“ nesibaigia, moterys tikrinasi dėl krūties vėžio, perduoda šią žinią mamoms, draugėms, kaimynėms. Moterys, esate laukiamos ir būkite sveikos.“

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./J.Usinskienė
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./J.Usinskienė

Tarptautinės moterų asociacijos Vilniuje vadovė Ugnė Kukliauskaitė džiaugėsi, kad glaudi partnerystė su NVI tęsiasi jau daugiau, nei 15 metų. „Sužydėjusi viltis“ per 16 metų padėjo 5 šalies onkologinėms ligoninėms – surinkome per 350 tūkst. eurų paramos, įteikdami įvairias medicinines priemones, kurios, be abejo, pradeda geriau aptikti ir gydyti krūties vėžį. Kaip asociacija ir „Sužydėjusios vilties“ kampanija jau septynioliktus metus turime du tikslus. Pirmas tikslas yra skleisti žinią, informuoti, edukuoti visuomenę, seseris, mamas, močiutes, kaimynes ir visas moteris, esančias aplink mus, kad ankstyva diagnostika, rūpestis ir sveikata yra vienintelis ir didžiausias turtas, kurį mes visos turime. Džiaugiamės, kad jau kitais metais moterys prevenciškai tikrintis dėl krūties vėžio galės jau nebe nuo 50-ies, kaip dabar, o nuo 45-erių metų. Labai ačiū mūsų gerosios valios ambasadorėms – Pirmajai poniai, jos ekscelencijai Ispanijos Karalystės ambasadorei Lietuvoje, gydytojų, medicinos bendruomenei už neblėstančią pagalbą ir įkvėpimą,“ – kalbėjo U.Kukliauskaitė.

Pasak NVI Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjo, gydytojo radiologo dr. Manto Trakymo, krūties vėžio diagnostika ir gydymas vis tobulėja, o tai reiškia geresnius pacienčių gydymo ir gyvenimo kokybės rezultatus. „Šiandien yra spalio 1 diena. Pirma diena, kai turime visiems sakyti, kad yra tokia liga – krūties vėžys. Girdėjau sakant, kad tai yra baisi liga. Ne. Krūties vėžys yra rimta liga, bet ji nėra baisi. Nes per daugelį metų viskas pasikeitė – tiek diagnostika, tiek gydymas. Viskas labai patobulėjo. O ypatingos kokybės žymekliai, kuriuos šiandien mums padovanojo Tarptautinė moterų asociacija Vilniuje yra viena iš šiuolaikinio gydymo priemonių. Jų Lietuvoje šiuo metu negalime gauti. Didelis ačiū už šią pagalbą. Reikia skleisti žinią, kad yra tokia liga, kaip krūties vėžys, ir kad su ja galime kovoti. Ir tam reikia kompetencijos.

Ir dar reikia, kad ir visuomenė suvoktų, jog galima tą ligą išgydyti – bet pirmiausia reikia tikrintis. Kasdien sudarau operacijų planą mūsų pacientėms. Pastebiu, kad dauguma jų pas mus gydytis pradeda esant ankstyvoms krūties vėžio stadijoms. Ačiū jums, moterys, kad atvykote pasitikrinti. Kuo anksčiau ligą nustatysime, tuo daugiau šansų, kad ją išgydysime. Todėl turime didinti žinomumą apie ankstyvąją krūties vėžio diagnostiką. Žinoma, šiuolaikinės inovacijos leidžia krūties vėžį gydyti ir vėlyvesnėse stadijose. Nacionaliniame vėžio institute turime didelę paletę: aukšto lygio diagnostiką, mamografiją, kontrastinę mamografiją, ultragarsinį tyrimą, magnetinio rezonanso tyrimą, krūties žymeklius, kuriais žymime navikus prieš chemoterapiją.

Radiologai, chirurgai, chemoterapeutai, radioterapeutai, genetikai, Kontaktų centras – visa mūsų daugiadalykė komanda pacientams skiria labai daug dėmesio,“ - sakė dr. M.Trakymas.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Dr. M.Trakymas
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Dr. M.Trakymas

Tarptautinės moterų asociacijos Vilniuje Nacionaliniam vėžio institutui įteikti krūties žymekliai naudojami navikui pažymėti prieš chirurginę operaciją arba chemoterapiją – gydytojas radiologas naudodamas šiuolaikinę vaizdinimo įrangą diagnozuoja nečiuopiamą vos kelių milimetrų diametro krūties naviką ir jį pažymi. Juos NVI medikams įteikė IWAV iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“ vadovė Aušra Mikulytė. Savivaldybių atvežimą prevencinei mamografijai į NVI koordinavo IWAV narė Greta Urmonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas