Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hemorojus: kokios pasekmės laukia, jei ignoruosite pirmuosius simptomus?

Hemorojus yra dažna liga, kuri gali smarkiai paveikti gyvenimo kokybę, sukelti fizinį ir psichologinį stresą. Pagrindinės priežastys, lemiančios hemorojų, yra ilgalaikis vidurių užkietėjimas, prailgintas sėdėjimas, nėštumas ir gimdymas, taip pat sunki fizinė veikla. Negydomas hemorojus gali sukelti rimtų sveikatos problemų, todėl svarbu neignoruoti šios būklės, rašoma „Nordclinic“ pranešime žiniasklaidai.
Gydytoja perspėja apie galimas komplikacijas negydant hemorojaus
Gydytoja perspėja apie galimas komplikacijas negydant hemorojaus / Pranešimo aut. nuotr.

Hemorojus yra viena iš dažniausių sveikatos problemų pasaulyje – net iki 75 proc. žmonių per savo gyvenimą patiria šios ligos simptomus. Nors šis sveikatos sutrikimas nėra pavojingas gyvybei, jis gali turėti ilgalaikį poveikį gyvenimo kokybei, jei nėra laiku gydomas.

Nors liga dažniausiai pasireiškia 45 metų ir vyresniems žmonėms, hemorojus vis dažniau diagnozuojamas ir jaunesniems pacientams. Gydytoja chirurgė-proktologė Evelina Šlapelytė atkreipia dėmesį, kad negydomas hemorojus gali ne tik pabloginti gyvenimo kokybę, bet ir sukelti stresą, trukdantį susikaupti darbe ir vykdyti kasdienes veiklas.

Dažna, bet ne visada atpažįstama problema

Hemorojus gali pasireikšti įvairiais būdais, nuo nedidelio diskomforto iki stipraus skausmo ar kraujavimo. Pasak gydytojos, pacientai dažniausiai skundžiasi kraujavimu po tuštinimosi, niežuliu ar išangėje atsiradusiais dariniais.

Shutterstock nuotr./Hemorojus
Shutterstock nuotr./Hemorojus

„Pirmieji simptomai, tokie kaip kraujavimas, neturi būti ignoruojami, nes jie gali būti panašūs į rimtesnių ligų, pavyzdžiui, storosios žarnos ar išangės vėžio, požymius, – pabrėžia E. Šlapelytė. – Jei pastebite kraujavimą ar kitus neįprastus simptomus, ypač jei esate vyresni nei 50 metų, svarbu kuo greičiau kreiptis į specialistą“.

Hemorojaus atsiradimas gali būti siejamas su įvairiais veiksniais. „Tiksli priežastis, kodėl hemoroidiniai mazgai padidėja, nėra aiški, tačiau nustatyta, kad jų padidėjimas tiesiogiai susijęs su pakilusiu spaudimu išangės srityje, – sako gydytoja. – Dažniausiai hemorojus atsiranda dėl vidurių užkietėjimo, ilgo sėdėjimo ant unitazo ar po didesnių pastangų pasituštinimo metu. Moterys po gimdymo taip pat dažnai susiduria su hemorojaus simptomais. Rečiau pasitaiko pacientai, kurie turi problemų su dažnu viduriavimu. Įtakos turi ir genetika, nes kai kurie pacientai atskleidžia, kad problemų su hemorojumi šeimoje turi ir tėvai, ir seneliai“.

Kodėl nereikia ignoruoti simptomų?

Negydomas hemorojus ilgainiui gali sukelti kasdienį diskomfortą. E. Šlapelytė atkreipia dėmesį, kad ligos sukeliami simptomai dažniausiai stiprėja. Skausmas ir niežulys gali tapti kasdieniu gyvenimo palydovu, o sunkesniais atvejais gali atsirasti gausus kraujavimas, dėl kurio kyla mažakraujystės rizika.

123RF.com nuotr./Skausmą kenčianti moteris
123RF.com nuotr./Skausmą kenčianti moteris

„Daugelis pacientų pripažįsta, kad negydomi simptomai sukelia ne tik fizinį diskomfortą, bet ir stresą, trukdantį atlikti kasdienes veiklas“, – pabrėžia gydytoja.

Pasak chirurgės-proktologės, vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių išvengti hemorojaus ar palengvinti jo simptomus, yra reguliari tuštinimosi rutina ir pakankamas skysčių bei skaidulų kiekis mityboje ir kasdienis fizinis aktyvumas. Be to, rekomenduojama vengti ilgalaikio sėdėjimo ir didelio fizinio krūvio, ypač darbo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas