Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ir vėl problemos lovoje: ką daryti susidūrus su erekcijos sutrikimais?

Erekcijos sutrikimai arba erekcijos disfunkcija – viena labiausiai aptarinėjamų šio amžiaus vyrų sveikatos problemų. Nuo jos kenčia vis daugiau jaunų, lytiškai aktyvių vyrų. Lytinio gyvenimo kokybė labai svarbi bendrai gyvenimo gerovei, todėl į pasitaikančius erekcijos sutrikimus nederėtų numoti ranka. Pajutus erekcijos problemas, reikėtų kreiptis į gydytoją ir ieškoti ne tik veiksmingiausio gydymo būdo, tačiau ir išsiaiškinti to priežastis, nes jų gali būti ne viena.
Erekcijos sutrikimai
Erekcijos sutrikimai / Shutterstock nuotr.

Kartu su gydytoju urologu, Lietuvos seksualinės medicinos draugijos pirmininku Robertu Adomaičiu aptarėme, kokios yra pagrindinės erekcijos disfunkcijos priežastys, kodėl kai kurie vyrai vis dar nedrąsiai kreipiasi į specialistus ir ką reikėtų daryti siekiant išvengti erekcijos sutrikimų.

Erekcijos sutrikimai vargina ir jaunus, ir vyresnius

Lytinio gyvenimo kokybė labai svarbi bendrai gyvenimo gerovei. Būtent todėl išryškėję erekcijos sutrikimai ne tik neleidžia mėgautis pilnaverčiu lytiniu gyvenimu, bet ir sukelia nepilnavertiškumo jausmą, vyras tampa nervingas, pablogėja poros santykiai. Gydytojo urologo R.Adomaičio teigimu, vyrai iš tiesų dažnai patiria erekcijos sutrikimus, bloginančius jų gyvenimo kokybę.

„Tai, kaip dažnai vyrai patiria erekcijos sutrikimus, yra skirtumų jaunesnių ir vyresnių vyrų gretose, taip pat nevienodos ir priežastys, kodėl vyrai susiduria su erekcijos problemomis. Pavyzdžiui, jauni vyrai dažniausiai patiria erekcijos sutrikimus dėl padidėjusio nerimo, pablogėjusios emocinės būklės, esant įvairioms psichologinėms problemoms. Vyresniems vyrams neigiamą įtaką dažniausiai daro jų gyvenimo būdas. Jeigu vyresnio amžiaus vyras ilgą laiką rūko, dažnai persivalgo, mažai juda, turi širdies ir kraujagyslių ligų, kitų rizikos veiksnių, paprastai jam anksčiau sutrinka erekcija. Toks erekcijos sutrikimas dažniausiai yra kraujagyslinės ligos požymis“, – pasakoja R.Adomaitis.

Asmeninio albumo nuotr./Robertas Adomaitis
Asmeninio albumo nuotr./Robertas Adomaitis

Erekcijos sutrikimas vyrams visuomet sukelia neigiamą emociją, ypač jauniems. „Pagrindinė neigiamų emocijų priežastis yra lytinių santykių sureikšminimas. Vyrams labai svarbu lytinis aktas, jų galvoje nuolat sukasi mintis, kad jie turi patenkinti moterį. Jie galvoja, kad viskas priklauso nuo jų. Jei lytinis aktas neįvyksta, vyrai kaltina save. Dalis vyrų labai stipriai sureikšmina visą šį procesą ir dėl to artėjant lytiniams santykiams, pakliūva į stresinę būseną. Tuomet fiziologiškai kraujyje pradeda cirkuliuoti daug medžiagų, sutraukiančių kraujagysles ir veikiančių prieš erekciją. Tad dėl patiriamos įtampos erekcija sutrinka“, – teigia gydytojas urologas.

Normalu, kad vyrams, gyvenantiems aktyvų lytinį gyvenimą, kartais pasitaiko sunkumų pasiekti ir išlaikyti erekciją. Tačiau kada vyrui reikėtų sunerimti dėl erekcijos sutrikimų ir kuomet tai jau gali būti laikoma liga?

R.Adomaičio teigimu, jeigu erekcijos sutrikimai linkę kartotis, darosi intensyvesni, o problema neišsisprendžia paprastomis priemonėmis, reikėtų pasitarti su specialistu.

„Ilgai užtrukęs erekcijos sutrikimas gali sukelti nusiminimą, nerimą, o tai ilgainiui gali trukdyti išspręsti šią problemą. Tad labai svarbu, kad bėda neįsisenėtų. Tiesa, tiksliai nusakyti, kada vertėtų kreiptis į specialistus, sudėtinga. Žmonės įvairiu dažnumu turi lytinių santykių (vidurkis – vienas kartas per savaitę), todėl skiriantis lytinių santykių intensyvumui sunku spręsti, kada būtina keliauti pas gydytoją. Svarbu sekti lytinius santykius, įvertinti jų dažnumą, kokybę“ , – pasakoja R.Adomaitis.

Kaip elgtis sutrikus lytinei funkcijai?

Erekcijos disfunkcija vyrą gali paveikti labai stipriai, sugniuždyti jo pasitikėjimą savimi, todėl svarbu mokėti tinkamai elgtis ir reaguoti į įvairias situacijas, kurios pasitaikys intymiame gyvenime. Nors apie erekcijos disfunkciją kalbama dažniau, yra nemažai vyrų, kurie vis dar gėdijasi laiku kreiptis dėl įvairių urologinių ligų, įskaitant ir erekcinę disfunkciją.

„Dažnai vyrų baimę keliauti pas specialistus sąlygoja jų išsilavinimo lygis – stingant žinių, savišvietos, baimė sustiprėja. Visuomenėje vyrauja įsišaknijęs požiūris į vyrą ir jo pareigas gyvenime. Manoma, kad vyras pats turi viską susitvarkyti – ir motociklą, ir sveikatą, ir erekciją... Daugelis vyrų susikoncentruoja į savarankiškumą, dėl to sveikatos problemas jiems spręsti sekasi sunkiai. Tačiau mes regime, kokį stiprų teigiamą efektą suteikia lytinių įgūdžių, lytiškumo mokymas, augantis susidomėjimas technologijomis. Jauni vyrai dažniau naršo internete ir gali lengvai identifikuoti sveikatos problemą, taigi ir greičiau nukeliauti pas specialistą.

Tuo tarpu vyresnių kartų žmonės, kurie dažnai remiasi spausdintine informacija, ar dar ankstesnių kartų žmonės, kurie rėmėsi tik tuo, ką sakė aplinkiniai, draugai, rečiau keliauja pas gydytojus, taip pat ir dėl lytinės disfunkcijos problemų. Tačiau galima pasidžiaugti, kad situacija Lietuvoje gerėja – vaikai mokyklose yra mokomi rūpintis savo sveikata, todėl ateities kartos, tikėtina, labiau tai ir darys. Tos kartos, kurios dabar serga, turėjo kitokį auklėjimo pobūdį. Stebuklų tikėtis negalime, nes nepakeisime nusistovėjusio šių žmonių požiūrio į sveikatą“, – teigia gydytojas urologas.

Shutterstock nuotr./Erekcijos sutrikimai
Shutterstock nuotr./Erekcijos sutrikimai

Kaip pagerinti lytinę sveikatą?

Daugeliui vyrų kyla klausimas, kaip sumažinti erekcijos sutrikimų riziką ir pagerinti lytinę sveikatą. R.Adomaitis teigia: jeigu vyras nori rūpintis savo erekcija – jis pirmiausiai turi rūpintis savo kraujagyslėmis.

„Tai reiškia, vyras turi išlikti fiziškai aktyvus, nepersivalgyti, išsimiegoti, dalyvauti prevencinėse sveikatos programose, stebėti, ar neužsikimšo kraujagyslės. Dėmesys lytinei funkcijai turėtų būti toks pats įprotis kaip dantų valymas. Taip pat vertėtų prisiminti, kad pagrindinis žmogaus organas yra smegenys, o vyrų seksualinis susijaudinimas pirmiausiai prasideda būtent galvoje. Tad patarčiau rūpintis santykiais su partnere. Reikia siekti, kad rūpestis, dėmesys, poreikių atliepimas būtų abipusis. Jeigu santykiai artimi, tuomet ir lytiniai santykiai bus geri“, – teigia R.Adomaitis.

Susiduriant su erekcijos sutrikimais, verta žinoti, kad priemonių siekiant pagydyti erekciją yra įvairiausių – nuo sudėtingesnių, tokių kaip varpos implantai, iki lengvesnių – injekcijos į varpą, žemo dažnio bangų terapija ir kita.

Vis tik paprasčiausia priemonė siekiant pagerinti erekciją yra vaistai – 5 tipo fosfodiesterazės (PDE5) inhibitoriai. „Rinkoje yra naujesnės kartos PDE5 inhibitorių, kurie žymiai geriau toleruojami nei ankstesnės kartos vaistai. Juos pacientams vartoti yra paprasčiau, medikamentai suveikia greitai ir santykinai ilgai veikia. Daugelis vyrų žino, kad artėjant lytiniams santykiams galima drąsiai vartoti tokį vaistą, nes jis tikrai suveiks. Tad šie vaistai yra itin patogūs naudojimui, pasižymi greitu poveikiu ir efektyvumu“, – reziumuoja gydytojas urologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas