Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jaunos moters patirtis sanatorijoje: „Jau nuo pat pirmos procedūros mintyse sau kėliau klausimą“

Šiuolaikinis gyvenimo tempas neretam iš mūsų sukelia stresą. Visur skubame, lekiame, kol galiausiai ir iš lovos atsikelti tampa sunku. Ne veltui taip dažnai girdime apie tautiečius, patyrusius perdegimą. Kad su tuo nesusidurtume ir mes, labai svarbu jau dabar leisti sau kokybiškai pailsėti. O tą padaryti kuo puikiausiai galima vos per keletą dienų, praleistų sanatorijoje.
Procedūra „Eglės sanatorijoje“
Procedūra „Eglės sanatorijoje“ / Atstovų nuotr.

Prisipažinsiu – išgirdusi žodį „sanatorija“, iki šiol susimąstydavau tik apie reabilitaciją po sunkių ligų. Tačiau pasimatavusi „Eglės“ sanatoriją Druskininkuose, praleidusi joje visą savaitgalį įsitikinau – ši vieta gali pasiūlyti kur kas daugiau.

Besipliuškendama mineralinėse voniose, raumenis atpalaiduodama įvairių sričių masažais ir apsupta malonaus pušų kvapo, pasijutau lyg iš naujo gimusi ir visus mane kamavusius rūpesčius palikau už nugaros.

Procedūras padėjo išsirinkti gydytojas

Apsilankymas sanatorijoje man, 25-erių merginai, buvo visiškai nauja patirtis. Iš tiesų net nelabai nutuokiau, ko galima iš to tikėtis. Dar prieš atvykdama sužinojau, kad manęs per dieną lauks net 5 procedūros – po vieną iš 5 skirtingų grupių: kineziterapijos, ergoterapijos, masažų, relaksacijos ir purvo bei mineralinių vonių procedūrų. Be kita ko, kiek tik panorėjusi galėsiu lankytis baseinų ir pirčių komplekse.

Procedūrų pavadinimai mane iškart suintrigavo: kam gi nebūtų įdomu išbandyti elektrostimuliacinį nugaros masažą ar būti įvyniotam į baltąjį purvą? Visgi sunerimau, kaip susigaudysiu, kurios procedūros man tiktų – juk jų siūloma daugiau nei 100-as. Laimei, man padėjo gydytojas, be kurio konsultacijos sanatorijoje procedūros apskritai neskiriamos.

Paaiškinau jam didžiausius savo nusiskundimus – kad dirbu sėdimą ir daug streso keliantį darbą, todėl man dažnai skauda nugarą bei galvą. Nieko nelaukdamas, specialistas parinko man tokias procedūras, kurios padėtų šiuos skausmus numalšinti efektyviausiai.

Atstovų nuotr./Procedūra „Eglės sanatorijoje“
Atstovų nuotr./Procedūra „Eglės sanatorijoje“

Migdantis baltojo purvo guolis

Jau nuo pat pirmosios procedūros mintyse sau kėliau klausimą – kodėl gi į sanatoriją nesugalvojau atvažiuoti anksčiau? Įsivaizduokite – gulite kvapnioje ir šiltoje vonioje, o stipria vandens srove jums masažuojamas visas kūnas. Jaučiate, kaip su kiekviena vibracija jums išjudinami patys giliausi audinių sluoksniai, raumenys atsipalaiduoja, o nugaros skausmas, kamavęs ilgas savaites, vis mažėja ir mažėja. Argi tai nenuostabu? Ir tai – tik mano savaitgalio sanatorijoje pradžia.

Jau visai netrukus gavau progą įsikūnyti į pačią deivę Artemidę – visas mano kūnas buvo įvyniotas į baltąjį gydomąjį purvą. Jausmas keistas, neslėpsiu, bet išties labai malonus. Purvas labai skaniai kvepėjo kadagiu, citrina ir pelargonija. Jaučiausi, tarsi gulėčiau šiltame guolyje, buvo taip ramu, kad vos neužmigau (tiesa, būna ir tokių, kuriems nesumerkti akių nepavyksta).

Pabudusi ryte, iš karto pastebėjau odos skirtumą – įvairius raudonumus, kuriuos iki tol tekdavo slėpti kremais, dabar buvo sunku įžiūrėti, o savo kūną norėjosi glostyti ir glostyti – toks švelnus jis buvo.

Didžiulį pokytį pajutau ir po kineziterapijos vertikalioje vonioje, skirtos mano stuburui ištempti. Ką žadėjo ši procedūra, tą ir davė, – tokia tiesi ir ilga, vargu, ar kada jaučiausi. Kineziterapijos metu ant specialių plokštumų ir prie sienelės atlikau įvairius tempimo pratimus, o vėliau, užsidėjusi gelbėjimosi ratą, kybojau ant trapecijos, iškeltos virš baseino. Taip smagiai supausi vandenyje – jaučiausi, tarsi skraidyčiau!

Su kiekvienu pratimu mano stuburas darėsi vis tiesesnis ir tiesesnis. Nors iš pradžių galvojau, kad tokia mankšta mane nemenkai nuvargins, ši procedūra sporto visiškai nepriminė. Iš jos išėjau su dar daugiau jėgų ir supratusi, kokį džiaugsmą mano kūnui neša vanduo.

Atstovų nuotr./Procedūra „Eglės sanatorijoje“
Atstovų nuotr./Procedūra „Eglės sanatorijoje“

Skausmą malšinantys elektros impulsai

Kalbant apie vandenį, apsilankymo sanatorijoje metu lipau ir į perlinę mineralinę vonią. Šios procedūros metu mane nuo kojų pirštų galiukų iki pat galvos masažavo į vandenį pučiami oro burbuliukai. Nebuvo jokio skausmo – tik lengvas ir malonus kutenimas.

Be kita ko, kad atsipalaiduočiau dar labiau, mineralinę vonią gydytoja papildė natūraliu pušų eteriniu aliejumi. Neslėpsiu – jaučiausi, lyg plūduriuočiau kur nors Baltijos jūroje, o link manęs nuo miško atsklistų pušų aromatas. Net nesinorėjo lipti iš vonios, taip gera buvo.

Atstovų nuotr./Procedūra „Eglės sanatorijoje“
Atstovų nuotr./Procedūra „Eglės sanatorijoje“

Ne ką mažesnį įspūdį man paliko ir elektrostimuliacija aparatu „Stimawell“. Šios procedūros metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas būtent mano nugarai stiprinti. Per ją elektros impulsai keliavo aukštyn–žemyn, iš kairės į dešinę, pasiekdami net giliausius raumenų sluoksnius. Tokio malonumo man iki šiol nebuvo suteikęs joks masažas. Procedūros metu pajutau, kuriuos nugaros taškus man skauda labiausiai. Dabar žinau, į ką ateityje turėčiau atkreipti daugiau dėmesio.

Apsilankymo sanatorijoje metu išbandžiau ir daugybę kitų procedūrų: kiekvieną kūno raumenėlį išjudinau limfodrenažiniu masažu bei sauso masažo vonia, o savo neramias mintis numalšinau haloterapija bei binauraline relaksacija. Sunku beapsakyti, kokį poveikį visa tai man padarė. Tiesiog jaučiuosi visai kitu žmogumi.

Skirkime laiko sau

Galiu neperdėdama teigti, kad po tokio atpalaiduojančio savaitgalio grįžau į tikrąją save – ir vėl jaučiuosi gerai nusiteikusi, kupina motyvacijos, o į iškilusias problemas žiūriu ramiai, suvokdama, kad su viskuo žingsnis po žingsnio galima susidoroti.

Džiaugiuosi, kad sugebėjau laiku sustoti ir apdovanoti save kokybišku poilsiu. Tik leidusi sau atsipalaiduoti supratau, kokia iš tiesų buvau pavargusi. Kažin, ar dar ilgai būčiau be to pavežusi.

Dabartinis gyvenimo tempas iš mūsų pareikalauja išties daug ir gali būti sunku visa tai atlaikyti. Nelaukime, kol jau sulūšime, – duokime sau meilės jau dabar. Mokėdami įsiklausyti į save bei papildyti savo kūno ir dvasios resursus, mes būsime pakankamai stiprūs išspręsti visas problemas ir su džiaugsmu žengsime per gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas