Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip įveikti po COVID-19 infekcijos likusį nuovargį ir susigrąžinti energiją?

Jei sirgote COVID-19, tikriausiai žinote pagrindinį simptomą – nuovargį.
Nuovargis
Nuovargis / Shutterstock nuotr.

Nors bendri COVID-19 simptomai, tokie kaip gerklės skausmas, sloga ir kosulys, yra gana aiškūs, nuovargį apibrėžti sunkiau. Kalbėdami apie kartu su koronaviruso sukelto nuovargio jausmą, pacientai dažniausiai mini, kad jaučia mieguistumą, energijos stygių, tačiau mini ir problemas, dėl kurių sunku išgyventi dieną, rašo „Everydayhealth“.

„Nuovargis gali apimti smegenų miglą ir nuovargį. Papildomi simptomai gali būti galvos skausmas, raumenų skausmas, prastas sprendimų priėmimas, dirglumas, trumpalaikės atminties sutrikimai, neryškus matymas ir bloga koncentracija“, – sako medicinos docentė dr. Anita Gupta.

Shutterstock nuotr./ COVID-19 infekcija
Shutterstock nuotr./ COVID-19 infekcija

Kas sukelia COVID-19 nuovargį?

„Nuovargis yra susijęs su daugeliu ligų“, – sako R.Scott McClelland, medicinos, epidemiologijos ir pasaulinės sveikatos profesorius ir klinikinis infekcinių ligų gydytojas iš Sietlo universiteto medicinos klinikos.

Pasak jo, sunku pasakyti, kas konkrečiai COVID-19 metu sukelia didelį nuovargį didelei daliai žmonių. Tikėtina, kad tai kelių veiksnių derinys.

Vienas iš veiksnių yra organizmo imuninis atsakas. „Nors vis dar aiškinamės, kodėl COVID-19 sukelia nuovargį, žinome, kad tai susiję su imuninės sistemos, endokrininės sistemos ir neurouždegimo sąveika“, – sako Anita Chopra, Sietlo UW medicinos klinikinė docentė ir vidaus ligų gydytoja.

Neurouždegimas – tai smegenų imuninės sistemos suaktyvėjimas, dėl kurio smegenyse vyksta ląstelių ir molekulių pokyčiai. COVID-19 sukelia imuninės sistemos suaktyvėjimą, todėl išsiskiria cheminės medžiagos, vadinamos citokinais, kurios sukelia uždegimą, karščiavimą ir audinių žūtį, o visa tai prisideda prie nuovargio.

Shutterstock nuotr./Nuovargis
Shutterstock nuotr./Nuovargis

Nuovargis yra organizmo savigydos požymis

Po stresinės reakcijos į COVID-19 sukėlėją organizmas turi pereiti į poilsio ir atsigavimo režimą, kuris pasireiškia nuovargiu. „Tai panašu į tai, kas nutinka po per didelio fizinio krūvio ar maratono“, – sako dr. Tania Mucci-Elliott, Niujorko Niujorko universiteto infekcinių ligų gydytoja.

Dr. A.Gupta sutinka, kad nuovargis yra ženklas, jog organizmas pats save gydo: „Kai jaučiate nuovargį, nepamirškite, kad tai natūrali būsena. Tai jūsų organizmas sukelia imuninį atsaką ir liepia jums pailsėti. Nuovargis gali būti tarsi vidinė pavojaus sistema, sakanti: „Ei, tau reikia prisėsti ir pailsėti“.

Ar COVID nuovargis skiriasi nuo kitų virusų sukelto nuovargio?

Net ir palyginti lengvas COVID-19 atvejis gali jus nualinti. „Daugelis COVID-19 virusu sirgusių žmonių nuovargį apibūdina kaip didesnį nei bet kada gyvenime. Tai neabejotinai unikalus šios virusinės infekcijos požymis“, – sako R.S.McClelland.

Pasak medikų, COVID-19 atveju tai nėra įprastas nuovargio jausmas ir energijos trūkumas – užsikrėtus koronavirusu jis pasireiškia ne tik fiziškai, bet ir kognityviniu, emociniu ir protiniu požiūriu.

Vėlgi, tai gali būti susiję su virusinės infekcijos sukelto uždegimo mastu ir tipu: COVID-19 yra sisteminė liga, kuri pažeidžia daugelį kūno dalių, pavyzdžiui, visą kvėpavimo takų gleivinę, inkstus, riebalų ląsteles, smegenų dalis. Ši liga sukelia nepaprastai daug uždegimo, ir dėl to, kai jis praeina, žmonės gali jaustis pavargę.

Adrian Swancar / Unslash nuotr./Pavargęs vyras
Adrian Swancar / Unslash nuotr./Pavargęs vyras

Kiek laiko trunka COVID-19 nuovargis?

COVID-19 nuovargio sunkumas ir trukmė dažnai yra susiję su pačios ligos sunkumu ir trukme.

„Paprastai kuo sunkesnė liga, tuo ilgiau gali tęstis nuovargis. Žmonėms, kuriuos dėl COVID-19 teko paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių, gali praeiti keli mėnesiai, kol jie vėl taps tokie, kokie buvo prieš susirgdami“, – sako R.S.McClelland.

Tuo metu kitiems pacientams po infekcijos likęs nuovargis gali išnykti po savaitės ar dviejų.

Poilsis, sveikas maistas ir vaistai

Kai gydotės COVID-19, labai svarbu pailsėti. Gydytojai pataria: et jei neturite didelio apetito, savo mityboje daugiausia dėmesio skirkite maistingiems maisto produktams ir gėrimams ir šiuo laikotarpiu venkite alkoholio.

Taip pat rekomenduojama infekcijos simptomus gydyti nereceptiniais vaistais, tokiais kaip paracetamolis ar ibuprofenas, arba, jei yra didelė rimtų komplikacijų rizika, antivirusiniais vaistais. Jie – receptiniai, skiriami tik po gydytojo konsultacijos.

123RF.com nuotr./Planavimas
123RF.com nuotr./Planavimas

Trijų žingsnių taisyklė, padėsianti greičiau įveikti nuovargį

Jei po virusinės infekcijos jaučiate užsitęsusį nuovargį, trukdantį kasdieniam gyvenimui, rekomenduojama laikytis šių principų.

Įpraskite laikytis tempo. Neskubėkite ir nespauskite savęs iki išsekimo. Persistengus gali būti sunkiau visiškai atgauti jėgas. Nors dažnai po ligos norisi „pasivyti“ kolegas, bendramokslius, iš tiesų įsivažiuoti reikėtų neskubant. Pirmiausia įsitikinkite, kad į savo veiklą įtraukėte poilsį, ramų pasivaikščiojimą lauke. Neskubėkite grįžti į sporto salę!

Planuokite. Sudarykite dienos ir savaitės veiklos planą. Jei pastebėsite, kad tam tikru metu sumažėja jūsų energija ar gebėjimas susikaupti, atitinkamai sudarykite strategiją, kurioje būtų daugiau vietos ramioms veikloms, kurios gerina jūsų emocinę savijautą.

Nustatykite prioritetus. Išsiaiškinkite, kurie jūsų darbų sąrašo punktai yra būtini, o kurie gali palaukti. Kai esate pavargę, atsisakykite dalykų, kurių nereikia atlikti, arba paprašykite, kad jums kas nors padėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito