Sportas gyvai

Karštėjantis klimatas daro įtaką ir gimdymams: prognozės niūrios

Pasaulyje darantis vis karščiau, smarkiai didėja priešlaikinio gimdymo rizika, rašo „Science Alert“. Mokslininkų teigimu, klimato kaita daro žalingą poveikį vaikų sveikatai, nes vis daugiau kūdikių gimsta neišnešioti, patenka į ligoninę ir suserga kvėpavimo takų ligomis, todėl pažeidžiamiausiems visuomenės nariams kyla didesnis mirties pavojus.
Ankstukas
Ankstukas / 123RF.com nuotr.

123RF.com nuotr./Naujagimis inkubatoriuje
123RF.com nuotr./Naujagimis inkubatoriuje

Australijos mokslininkų grupės atliktas tyrimas, kuriame apžvelgti 163 sveikatos tyrimai iš viso pasaulio, atskleidė nerimą keliantį vaizdą, rodantį kaip vaikų sveikatos būklė jau pablogėjo dėl klimato kaitos.

Apskaičiuota, kad 600 milijonų žmonių šiuo metu gyvena vietovėse, kuriose temperatūra yra aukštesnė nei laikoma idealia žmogui, o mokslininkai prognozuoja, kad iki šimtmečio pabaigos šis skaičius padidės iki 3 milijardų žmonių.

Tai bloga žinia, atsižvelgiant į tai, kad, kaip nustatyta naujajame tyrime, su klimato kaita susijusios ekstremalios temperatūros padidino priešlaikinio gimdymo riziką vidutiniškai 60 proc.

Tyrime taip pat pranešama, kad dėl klimato reiškinių, tokių kaip miškų gaisrai, sausros ir nereguliarūs metų laikai, padidėjęs ore esančių dalelių ir alergenų kiekis daro didelę įtaką kvėpavimo takų ligoms ir perinatalinio laikotarpio rezultatams.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Karštis Europoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Karštis Europoje

Australijos Flinderso universiteto ekologas Corey Bradshaw nerimauja, kad dėl klimato kaitos milijonai vaikų visame pasaulyje gali patirti komplikacijų visam gyvenimui.

„Nustatėme daug tiesioginių sąsajų tarp klimato kaitos ir vaikų sveikatos, iš kurių stipriausia – vidutiniškai 60 proc. padidėjusi priešlaikinio gimdymo rizika dėl ekstremalių temperatūrų poveikio“, – sako jis.

Pasak tyrimų autorių, nustatytos vaikų sveikatos problemos priklauso nuo ekstremalių oro sąlygų – šaltis sukelia kvėpavimo takų ligas, o dėl sausros ir ekstremalių kritulių gali sulėtėti gyventojų augimas.

„Atsižvelgiant į tai, kad klimatas daro įtaką vaikų ligoms, socialinės ir finansinės išlaidos, vykstant klimato kaitai, ir toliau didės, todėl didės spaudimas šeimoms ir sveikatos priežiūros tarnyboms“, – perspėja mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius