Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas atsitinka jūsų organizmui, kai kasdien valgote salotas?

Salotos yra labai universalus patiekalas. Jas galima valgyti kaip garnyrą arba kaip pagrindinę patiekalą, o ingredientų pasirinkimo variantų yra pakankamai, kad kiekvienas būtų patenkintas. Daugumą salotų sudaro daržovės, tačiau kartais į jas dedama vaisių, riešutų, sėklų, skrebučių ir baltymų.
Moteris valgo salotas
Moteris valgo salotas / Vida Press nuotr.

Iš tiesų salotos gali būti puikus subalansuotas patiekalas, bet ar jas turėtumėte valgyti kasdien? O jei taip, kas atsitiks jūsų organizmui, jei taip darysite, klausia „StarsInsider“.

Dauguma mitybos specialistų rekomenduoja per dieną suvalgyti penkias porcijas vaisių ir daržovių. Žinoma, tai lengviau pasakyti, nei padaryti. Ligų kontrolės ir prevencijos centro ataskaitos duomenimis, tik vienas iš dešimties amerikiečių iš tikrųjų tai daro. Lietuviai taip pat kol kas salotų valgo per mažai, nors ruošiant ir valgant salotas galite gauti penkias daržoves per dieną!

Vida Press nuotr./Moteris valgo salotas
Vida Press nuotr./Moteris valgo salotas

Kuo salotos naudingos?

  • Tai gali sumažinti lėtinių ligų riziką

Darant prielaidą, kad tai salotos, kuriose gausu daržovių, jums bus naudingi visi antioksidantai, vitaminai ir mineralai. Savo ruožtu tai gali padėti sumažinti lėtinių ligų riziką. Jei į salotas, pavyzdžiui, dėsite špinatus, lapinius kopūstus ir gūžinius kopūstus, padėsite ir savo širdies ir kraujagyslių sistemai.

  • Tai gali sulėtinti pažinimo funkcijų silpnėjimą

Į salotas pridėkite lapinių žalumynų, ir jūsų smegenų veikla gali sulėtėti. Bent jau taip teigiama 2018 m. atliktame perspektyviame tyrime „Žaliųjų lapinių daržovių maistinės ir biologiškai aktyvios medžiagos ir kognityvinių funkcijų silpnėjimas“.

  • Tai padeda virškinimo sistemai

Daugelyje daržovių ir vaisių gausu skaidulų, kurios padeda tuštintis. Taigi, kasdienis salotų vartojimas pagerina virškinimą ir sutvirtina išmatas.

  • Tai gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje

Salotose esančios skaidulos taip pat gali padėti sumažinti riziką susirgti II tipo diabetu. Tačiau daržovių santykis salotose turėtų būti didesnis, nes kai kurie vaisiai gali padidinti cukraus kiekį. Taigi, jei rinksitės, geriau dažniau pasigaminkite daržovių, o ne vaisių salotų.

Vida Press nuotr./Moteris valgo salotas
Vida Press nuotr./Moteris valgo salotas
  • Padeda reguliuoti svorį

Jau minėjome, kad salotose esantys vitaminai ir mineralai gali būti naudingi jūsų širdies sveikatai. Tas pats pasakytina ir apie jose esančias skaidulas, kurios padeda jaustis sotiems. Tai reiškia, kad suvalgote mažiau kalorijų ir išlaikote sveikesnį kūno svorį.

Tyrimai rodo, kad pradėjus kasdien valgyti salotas, žmonės rečiau valgo arba visai atsisako kitų dalykų, tarp kurių – nesveikų ar labiau kaloringų užkandžių. Kartais tai gali reikšti, kad susidursite su kalorijų deficitu ir galiausiai numesite svorio.

Svorio gali sumažėti ir tada, jei paprastai vartojate daug angliavandenių. Kartais dėl mažesnio angliavandenių kiekio salotose mažiau susilaikys vandens, o tai reiškia, kad skaičius ant svarstyklių sumažės.

Shutterstock nuotr./Nutukimas
Shutterstock nuotr./Nutukimas
  • Tai gali būti sveikų riebalų šaltinis

Riebalus būtina vartoti dėl daugelio priežasčių, įskaitant riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimą. Tai reiškia, kad į salotas pridėję sveikų riebalų (pvz., pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus) užtikrinsite, kad visi daržovėse ir vaisiuose esantys vitaminai būtų tinkamai įsisavinti.

Į salotas galite pridėti avokadų, riešutų ar sėklų. Nesočiųjų riebalų vartojimas gali padėti sumažinti insulto ir širdies ligų riziką.

Be to, salotose esantys riešutai ir sėklos suteiks ne tik minėtą naudą, bet ir padės kontroliuoti sotumo jausmą bei padidins termogenezę (natūralią šilumos gamybą).

  • Tai gali padėti sumažinti kraujospūdį

Kai kurie salotose paprastai naudojami ingredientai gali daryti stebuklus, kontroliuojant kraujospūdį. Pavyzdžiui, mangoldai, dar žinomi kaip lapiniai burokėliai, kuriuose gausu kalio.

Kitas įprastas salotų ingredientas, galintis sumažinti kraujospūdį, yra pomidorai. Juose yra ne tik kalio, bet ir pigmento, vadinamo likopenu, kuris yra stiprus antioksidantas.

Shutterstock nuotr./Dieta
Shutterstock nuotr./Dieta

Tiesa, ne viskas taip gražu. Yra ir rizikos, jei kasdien valgysite salotas. Štai keletas galimų grėsmių:

  • „Jo-jo“ dieta

Pasak dietologės Wendy Lopez, kasdien valgant salotas gali pasireikšti „jo-jo“ dietos efektas, kuris „lemia svorio svyravimus, o tai gali prisidėti prie lėtinio uždegimo, atsparumo insulinui ir širdies bei kraujagyslių ligų.“

  • Jums gali trūkti kai kurių maistinių medžiagų

Jei kasdien valgote tik salotas, gali būti, kad jūsų mityboje trūksta kelių maistinių medžiagų, pvz., angliavandenių.

Žinoma, angliavandenių galite gauti ir iš daržovių beivaisių, tačiau, priklausomai nuo energijos poreikio, jums gali būti naudinga vartoti papildomų angliavandenių.

Jei ketinate eksperimentuoti ir kasdien valgyti salotas, įsitikinkite, kad kasdien valgote ne tik salotas. Dietistai pataria: viena salotų porcija per dieną yra geriau nei salotos kasdien.

Alex Camo, Flickr.com/Pilvo skausmas
Alex Camo, Flickr.com/Pilvo skausmas
  • Gali sukelti rėmenį

Kai kurie mums įprasti salotų ingredientai, jei salotas valgome kasdien, gali sukelti rėmenį. Tai gali būti pomidorai, svogūnai, citrinos ir grietinė.

  • Tai gali sukelti pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi

Kai kuriose daržovėse yra netirpių skaidulų (tų, kurios nesuvirškinamos). Vartojant per daug, gali atsirasti pilvo pūtimas ir dažniau kauptis dujos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?