Papildą virškinimui kurianti lietuvė tiki – jis padės sergantiems vėžiu

„Skrandis yra mūsų sveikatos pagrindas“, – pokalbį pradėjo gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė. Gydydama pacientus ji pastebėjo, kad skrandžio sutrikimai atsikartoja dažniausiai, o juos neretai lydi kitos – kasos, plonosios žarnos, tulžies – problemos.
Išpūstas pilvas, skaudantis skrandis – tai simptomai, būdingi ir dispesijos sindromui
Išpūstas pilvas, skaudantis skrandis – tai simptomai, būdingi ir dispesijos sindromui / Shutterstock nuotr.

Ingridos teigimu, dabartinis gydymo metodas yra skrandžio rūgštingumą mažinantys vaistai, kurie pašalina simptomus, bet nesprendžia problemos esmės, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Sumažėjus skrandžio rūgštingumui, prastai virškinami baltymai ir blogai pasisavinamos maisto medžiagos, dėl to atsiranda sunkumo, pilnumo jausmas, nevirškinimas, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas. Su šiomis problemomis susiduria daugybė žmonių, patiriančių nuolatinį stresą.

Nuolat susidurdama su klientais, kurie turi panašių virškinimo problemų, specialistė sakė norėjusi sukurti savo pacientams visiškai natūralų ir efektyvų produktą skrandžio gleivinei gydyti, kuris neturėtų šalutinio poveikio.

Shutterstock nuotr./Raugintų kopūstų sultys
Shutterstock nuotr./Raugintų kopūstų sultys

Sujungusi du natūralius gamtos vaistus – sėmenų nuovirą ir kopūstų sultis – ji pagamino papildą be jokių pridėtinių medžiagų. „Tokio papildo dar niekur nėra. Pasitarėme su mokslininke ir nusprendėme, kad vėliau prie šio junginio pridėsime papildomų ingredientų, tokių kaip alavijas ar saldymedis, kurie pagerins produktą“, – apie inovaciją kalbėjo I.Kuprevičiūtė.

Savo praktikoje ji vadovaujasi filosofija, kad mityba turi gydyti ir būti pritaikyta kiekvienam žmogui individualiai. „Visais atvejais mityba turi slopinti uždegimą. Gydomoji mityba padeda užtikrinti pakankamą maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų, gerųjų riebalų kiekį ir sumažinti angliavandenių vartojimą“, – pabrėžė gydomosios mitybos specialistė.

Ar pačiai pavyksta sveikai maitintis? „Aš tik žmogus, – juokiasi ji. – Kartais nuklystu, bet 80 procentų atvejų stengiuosi valgyti sveikai ir vadovautis pagrindinėmis taisyklėmis: riboti cukrų, miltinius ir grūdinius produktus, į maisto racioną įtraukti kuo daugiau daržovių ir prieskonių. Svarbiausia mokėti tvarkytis su stresu, nes jei žmogus nesusitvarko, suprastėja maistinių medžiagų pasisavinimas, stipriai suaktyvėja uždegimo procesai ir sutrinka skrandžio veikla“, – pasakojo I.Kuprevičiūtė.

Asmeninė nuotr./Ingrida Kuprevičiūtė
Asmeninė nuotr./Ingrida Kuprevičiūtė

„Maisto“ reikia ne tik skrandžiui

Nors individualios konsultacijos, paskaitų, seminarų vedimas ir įvairūs projektai kartais pasiglemžia net savaitgalius, ji stengiasi skirti dėmesio savo kūnui.

Profesionali pirtis su pirtininku bent kartą per savaitę, šalčio terapija, kuri visai greitai iš šalto dušo persikels į ledinį tvenkinį, lėti pasivaikščiojimai ir ankstyvas kėlimasis ryte, kai aplinkui visi dar miega, – tai sveikatinimo įrankiai, kurie jai teikia didžiulį malonumą ir relaksaciją. Moteris nepamiršta ir trumpų pabėgimų į Palendrių vienuolyną, kur įsikrauna save naktinėse mišiose lotynų kalba.

Iš kur tiek motyvacijos? „Labiausiai mane motyvuoja paprasti žmonės, mano seneliai. Močiutė buvo tikinti ir be galo rūpinosi kitais, senelis beprotiškai mylėjo gyvūnus, o jie – jį. Kai jis susirgo onkologine liga, aš nežinojau, kaip jam padėti, ir tai mane labai sukrėtė. Tačiau studijuodama Didžiojoje Britanijoje konsultavau pacientus, kurie sakė, kad sunki liga buvo geriausias dalykas, nutikęs jų gyvenime. Supratau, kad žmogus gali pasveikti, transformuoti savo gyvenimą, ir taip atėjau į onkologijos sritį“, – pasakojo pašnekovė, kuri padėdama žmonėms jaučiasi atiduodanti duoklę savo seneliui.

Jos kuriamas produktas jau pristatytas „EIT Food“ organizuojamos ir „AgriFood Lithuania“ koordinuojamos EWA programos, siekiančios paskatinti moterų verslumą agromaisto sektoriuje, metu.

„EWA“ yra maisto inovacijų iniciatyvos Europos Sąjungoje programa, skirta paskatinti moterų įsitraukimą į verslo kūrimą bei atskleisti jų potencialą būti ateitį keičiančių sprendimų inovatorėmis. Projektas šiemet vykdomas 12 Europos valstybių.

Tuo metu „EIT FOOD“ – maisto inovacijų iniciatyva Europos Sąjungoje, siekianti tvaresnės, sveikesnės ir patikimesnės maisto sistemos visame žemyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis