Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Mankšta ir maudynės pliaže – jau 7 valandą ryto: trenerė Roberta kviečia su stresu kovoti prie jūros

Jei kada į pajūrį Palangoje užklystumėte 7 valandą ryto, jus gali nustebinti netikėtas vaizdas: ant kilimėlių besimankštinanti, kvėpavimo pratimus daranti, o vėliau į vandenį kartu šokanti grupė žmonių. Kas gi jie tokie?
„Ryto rato“ užsiėmimai
„Ryto rato“ užsiėmimai / Patricija Adamovič / BNS

Pasirodo, kad tai – „Ryto ratas“, bendruomenė, įkurta palangiškės sporto trenerės ir kineziterapeutės Robertos Rimkutės. Matydama, kiek daug streso šiuolaikinis gyvenimo tempas žmonėms sukelia, ji nusprendė pakviesti juos nusiraminimo ieškoti kartu.

„Juk atsikelti ryte ir ateiti prie jūros – geriausia reabilitacija kūnui ir sielai“, – tikina mergina.

Idėja užgimė begyvenant Ispanijoje

Kaip 15min pasakoja Roberta, fizinis aktyvumas nuo pat mažens jos gyvenime užėmė svarbią vietą. Mergina ilgus metus profesionaliai užsiėmė orientavimosi sportu, atstovavo Lietuvos rinktinei, vėliau dalyvavo kūno fitneso varžybose, net yra laimėjusi šalies čempionatą.

Baigusi mokyklą, pašnekovė nusprendė savo studijas taip pat sieti su sportu. Visgi paprastos treniravimo sistemos ji nenorėjo mokytis – pasuko į kineziterapiją, mat tikėjo, kad žmonėms taip galės padėti labiau, ne tik per sportą. Juolab kad augdama ji pati turėjo daug traumų, tad buvo jau sukaupusi nemenką žinių bagažą.

Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ įkūrėja Roberta
Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ įkūrėja Roberta

Šiuo metu Roberta dirba ir kineziterapeute, ir sporto trenere, veda užsiėmimus tiek grupėse, tiek asmeniškai. „Jeigu žmogus turi traumą ar kažkokių skausmų, padedu atrasti to priežastis. Taip pat padedu moterims į sportą grįžti po gimdymo“, – apie savo veiklą pasakoja mergina.

Nuo šių metų gegužės jos gyvenime atsirado ir „Ryto ratas“ – bendruomenė, prie Baltijos jūros Palangoje besirenkanti du kartus per savaitę. Kaip aiškina pati Roberta, ši idėja jai gimė žiemą, begyvenant Tenerifėje.

„Ten kiekvieną rytą anksti pradėdavau nuo mankštos, šokimo į vandenyną ir kvėpavimo praktikos. Visa tai darydavau viena, bet pagalvojau grįžusi, kad būtų labai smagu suburti žmones į tokią bendruomenę“, – sako mergina.

Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ užsiėmimai
Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ užsiėmimai

„Turime rasti progą sugrįžti į save“

Netrukus ji susibėgti ant paplūdimio smėlio 7 val. ryto pradėjo kviestis draugus, asmeninius klientus, vėliau „Ryto ratui“ sukūrė ir „Instagram“ puslapį. Žodis apie šią šaunią iniciatyvą pasklido greitai – tuo susidomėjo ir vietiniai palangiškiai, ir į kurortą atvykstantys vasaros atostogų.

Kaip gi atrodo „Ryto rato“ užsiėmimai? „Mes atliekame maždaug 45 minučių mankštą, mobilumo pratimus visam stuburui, sąnariams. Tai ypač naudinga žmonėms, kurie dirba sėdimą darbą. Tada atliekame 10 minučių kvėpavimo praktiką. Per ją galime nuraminti mintis, kūną, nusiteikti visai dienai. O tada šokame į šaltesnį vandenį ir pakeliame dopaminą – laimės hormoną“, – pasakoja sporto trenerė-kineziterapeutė.

Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ užsiėmimai
Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ užsiėmimai

Anot pašnekovės, tokia veikla ji labiausiai siekia, jog žmonės pasijustų geriau, nusiramintų ir nors trumpam sulėtintų savo gyvenimo tempą. Juk šiais laikais mes įtampos patiriame tiek daug.

„Žmonės labai bėga, skuba gyventi, nuolat būna įtampoje. Atsiranda lėtinis stresas, lėtiniai organizmo uždegimai. O juk mes iš tikrųjų niekur nenuskubėsime. Turime rasti progą sugrįžti į save, nusiraminti, įsiklausyti į savo mintis.

Taip, darbas žmogui yra labai svarbus. Bet kada mes persidirbame, atsiranda visokios profesinės ligos, psichologinės problemos. Blogiausia tai, jog žmonės supranta, kad kažką reikia daryti, tik kai būna per vėlu. Tad siūlyčiau visiems nedvejoti ir pradėti rūpintis savo sveikata profilaktiškai“, – teigia Roberta.

Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ užsiėmimai
Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ užsiėmimai

„Žmogui reikia žmogaus“

Kaip ypač svarbią ankstyvų rytų prie jūros dalį pašnekovė pabrėžia patį faktą, jog žmonės smėlyje mankštinasi ir į vandenį šoka ne vieni, o su visa grupe. Tai padeda užmegzti nuoširdžius ryšius, atsiverti, praturtinti save dvasiškai.

„Tai nėra tik apie sportą – su tais, kurie neskuba į darbus, neskuba pas vaikus, ant pledo smėlyje geriame kavą, pasidaliname gyvenimiškais patarimais. Žmogui reikia žmogaus, reikia to bendruomeniškumo jausmo. Nereikia būti užsidariusiam. Manau, jog tai, kad priklausai kažkokiai bendruomenei, prailgina tavo gyvenimą“, – tikina Roberta.

Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ užsiėmimai
Patricija Adamovič / BNS/„Ryto rato“ užsiėmimai

Paklausta, kokie yra „Ryto rato“ planai ateičiai, palangiškė viliasi, jog iki rudens į jos užsiėmimus prisijungs dar daugiau savo sveikata bei gerove susirūpinusių žmonių. O kalbant apie kitus metus, sporto trenerė neabejoja, jog bendruomenė niekur neišsibarstys ir atėjus pavasariui vėl susirinks ant smėlio.

„Aš tikiu, kad „Ryto ratas“ tiktai didės, kad vis daugiau žmonių ateis į praktiką. Juk atsikelti ryte ir ateiti prie jūros – geriausia reabilitacija kūnui ir sielai“, – sako pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius