Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Medikai: „Norėdami tinkamai pasirūpinti savo pacientais, pirmiausia turime pasirūpinti savimi“

Kitiems pagalbos ranką tiesiantys medikai, neretai patys balansuoja ant perdegimo ribos, o medikų gerovės klausimai į viešumą dažniausiai iškeliami jau po tragedijų, siejamų su darbo atmosfera ir krūviu.
Robotinės chirurgijos sistema
Robotinės chirurgijos sistema / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.
Temos: 2 Sveikata Medicina

„Esu įsitikinusi, jog norėdami tinkamai pasirūpinti savo pacientais, pirmiausia turime pasirūpinti savimi“, – sako Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentė Agnė Panavienė.

„Aukštas streso lygis ir perdegimas tarp medikų pablogina darbo kokybę - sunkiau koncentruoti dėmesį, priimti sprendimus, dažniau daromos klaidos. Medikai savyje suranda mažiau empatijos, tampa irzlesni, o visa tai gali pakenkti pacientų saugumui ir pabloginti mediko-paciento tarpusavio ryšį“, – sako jaunuosius medikus vienijančios asociacijos vadovė.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) kartu su Transparency International prieš kelerius metus atlikta studija parodė - maždaug ketvirtadalis pacientų mano, jog gydytojai nesuteikia pakankamai informacijos vizito metu, o dešimtadalis, kad gydytojai vizito metu su jais bendravo nepagarbiai.

Pastebėta, kad pacientai, teigiantys, kad gydytojai su jais bendravo nepagarbiai arba suteikė nepakankamai informacijos, buvo mažiau linkę rekomenduoti konkrečią gydymo įstaigą kitiems.

„Juk jei medikas geros nuotaikos, tai ir bendravimas sklandesnis, rūpestį išsakyti ar klausimą užduoti yra lengviau, drąsiau.

Svarbu pažymėti, kad vienas iš kriterijų, pagal kuriuos pacientai sprendžia, ar sveikatos priežiūros paslauga buvo suteikta kokybiškai, yra susijęs su informacijos iš medikų gavimu“, – pabrėžia POLA vadovė Neringa Čiakienė.

Stokojama medikų gerovę užtikrinančios valstybės politikos

Gydytoja psichiatrė, „Medflow“ instituto atstovė Kristina Norvainytė tikina, kad rūpestis medikų sveikata turėtų sulaukti žymiai daugiau susidomėjimo valstybiniu lygmeniu.

„Šiuo metu turime situaciją, kuomet nemaža dalis medikų šį rūpestį pajaučia tik tais atvejais, kai žiniasklaidoje nuvilnija žinia apie dar vieną smurto prieš medikus atvejį arba, pačiu blogiausiu atveju, apie dar vieną netektį“, – sako psichiatrė, kūrusi Darbuotojų psichologinės gerovės užtikrinimo sveikatos priežiūros sistemoje planą. „Šis planas potencialo turėjo ir tebeturi.

Visgi apmaudu, kai mane pasiekia atgarsiai, jog planas įstaigų lygmeny dažnai įgyvendinamas paviršutiniškai, be to, neturime jokių reguliariai sekamų duomenų, kuriais remiantis galėtume atsakyti, ar šis planas atneša apčiuopiamų pokyčių“, – nuogąstavo K. Norvainytė.

„Man atrodo, kad tolerancija minėtiems tragiškiems atvejams tiek iš valstybinių institucijų, tiek pačioje bendruomenėje buvo gerokai didesnė nei prieš keletą metų.

Ši tendencija labai neramina. Dar labiau neramina tai, kad medikai dalinosi baime kalbėti šiomis temomis viešai, nes iš administracijos susilaukė spaudimo viską laikyti įstaigos viduje.

Manau, kad pirmas žingsnis iš šios situacijos - reguliarus nuo įstaigų nepriklausomas duomenų rinkimas apie psichosocialinę padėtį gydymo įstaigose. Tik turint aiškius duomenis įmanoma priimti tinkamus sprendimus ir sekti jų įtaką“, – akcentuoja psichiatrė Kristina Norvainytė.

Pirmasis festivalis medikų gerovei kurti

Visgi Medflow atstovė džiaugiasi, kad kai kurios įstaigos ir be oficialaus plano investuoja į savo darbuotojų gerovę ir tokių pavyzdžių daugėja: „Šiuo metu organizuojamas pirmasis medikų gerovės festivalis MEDFEST, vyksiantis rugsėjo 20-22 d.

Labai gera stebėti, kad nemažai įstaigų ne tik ragina savo darbuotojus jame dalyvauti, bet ir sudaro jiems visas galimybes tai padaryti“, – sako K. Norvainytė.

Pirmojo MEDFEST festivalio sumanytoja „Medflow“ instituto vadovė Kristina Kripaitienė sako, kad tik pasirūpinę savimi, medikai gali tinkamai pasirūpinti kitais ir užtikrinti kokybiškas paslaugas pacientui.

Šio festivalio mintis ir idėja kilo kartu su kolege Alina Vilkaite-Kitkovske, galvojant o kaip galime prisidėti prie sveikatos sektoriaus, kaip galime padėti spręsti iššūkius, ką galime duoti, ko dar nėra.

Tai – visiškai socialinė idėja, kuria nesiekiame pelno, o norime suteikti įrankius, įkvėpti motyvacijos ir sąmoningumo, skatinti bendruomeniškumą“, – teigia organizatorė.

„Bendraudama su kolegomis, organizuodama renginius medikams pastebiu, jog medikai vis dar turi gana žemą savivertę, jiems sunku brėžti ribas darbe ir asmeniniame gyvenime, sunku kovoti su patiriamu stresu, rasti būdų atsipalaiduoti, kokybiškai pailsėti.

Džiaugiuosi, jog daugėja iniciatyvų, kurios yra skirtos būtent tokių kompetencijų stiprinimui“, – sako Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentė Agnė Panavienė, ragindama medikus prisijungti prie pirmojo MEDFEST festivalio ir pasirūpinti savo, o kartu ir pacientų ne tik fizine, bet ir emocine gerove.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas