Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mėgstate nuryti kramtomąją gumą? Atsargiai – rizikuojate susidurti su siaubinga būkle

Svarbi žinia žmonėms, kurie sukramtę gumą jos neišmeta, o nuryja. Ekspertai perspėja, jog dėl tokio elgesio jums gali atsirasti keista ir varginanti sveikatos būklė, rašo „Daily Mail“.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / Shutterstock nuotr.

Anot specialistų, nuryta kramtomoji guma gali kauptis virškinimo sistemoje ir sukietėti, sudarydama „akmeninę masę“, vadinamą bezoaru.

Įdomu tai, jog šio darinio riziką padidina ir kitų nevirškinamų medžiagų, tokių kaip plaukai, kramtymas.

Šį mėnesį Ekvadoro medikų paskelbtoje atvejo ataskaitoje rašoma, jog 24 metų moteriai buvo atlikta procedūra, kurios metu iš skrandžio buvo pašalinta didžiulė plaukų masė, savo dydžiu prilygusi kone paplūdimio kamuoliui.

Panašus atvejis užfiksuotas ir Jungtinėje Karalystėje – 7-erių metų mergaitei iš Niukaslo iš skrandžio buvo pašalinta kriketo kamuoliuko dydžio plaukų masė, teigia Bristolio universiteto farmakologijos ir neurologijos ekspertas dr. Danas Baumgardtas.

Nors valgyti daržoves ir vaisius įprastai naudinga, anot specialisto, kartais bezoarai gali susidaryti ir iš nesuvirškinamų šių maisto produktų dalių, pavyzdžiui, celiuliozės.

Rašydamas tinklalapiui „The Conversation“, dr. D. Baumgardtas teigė, kad persimonai, ypač neprinokę, turi tendenciją formuoti bezoarus dėl didelio tanino – cheminės medžiagos, kuri natūraliai randama augaluose – kiekio.

Vida Press nuotr./Persimonai
Vida Press nuotr./Persimonai

Pasak eksperto, bezoarų susidarymą gali sukelti ir daugiau produktų, nors apskritai tokie atvejai yra reti.

„Vaisių ir daržovių skaidulos, pienas, vaistai ir gumos (pvz., praryta kramtomoji guma) gali sudaryti nevirškinamą masę skrandyje. Neorganinių medžiagų, tokių kaip popierius, polistirenas ir plastikas, nurijimas taip pat gali sukelti bezoarus“, – sakė specialistas.

Kaip teigė dr. D. Baumgardtas, nors daugelis bezoarų įgauna akmenį primenančią formą, kai kurie, ypač sudaryti iš plaukų, gali panėšėti į pynę.

Bezoarai virškinamajame trakte gali tyliai gulėti metų metus, nes jei neužblokuoja ir netrukdo normaliai organų veiklai, jie nerodo jokių simptomų.

Visgi kai kuriais atvejais jie gali sukelti daugybę problemų, įskaitant pykinimą, pilvo skausmą, vėmimą, opas ir net vidinį kraujavimą.

Pasak dr. D. Baumgardto, jei darinys yra pakankamai mažas, jį pašalinti galima endoskopu, įrankiu, pritvirtintu prie lanksčios kameros. Didesniems bezoarams pašalinti gali tekti išgerti tirpalo, kuris darinį ištirpdytų, arba atlikti operaciją.

Shutterstock nuotr./Operacija
Shutterstock nuotr./Operacija

Ekspertas žmonėms, nerimaujantiems dėl bezoarų, pataria nevartoti tam tikrų maisto ir ne maisto produktų.

„Venkite didesnės rizikos maisto produktų, tokių kaip persimonai, salierai, moliūgai, džiovintos slyvos ir saulėgrąžų sėklų lukštai – ir prieš nurydami maistą gerai sukramtykite. Venkite nuryti nevirškinamus nemaistinius produktus, įskaitant plaukus“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas