Kepenų „priežiūra“ apima įvairius gyvenimo būdo pasirinkimus, pavyzdžiui, patariama nevartoti alkoholio, kuris yra didžiulis sveikų kepenų priešas, nerūkyti, subalansuotai maitintis, vartoti pakankamai skaidulinių medžiagų, rašoma eatthis.com.
Naujausi tyrimai taip pat parodė, kad norint turėti sveikas kepenis, labai svarbu riboti itin apdorotų maisto produktų kiekį.
Britų medicinos žurnale „British Medical Journal“ teigiama, kad itin perdirbtas maistas, kuriam priklauso greitasis maistas, supakuoti kepiniai, gazuoti gėrimai, daugelis saldumynų ir kt., sukelia daug sveikatos problemų, pavyzdžiui, aukštą kraujospūdį, padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje ir net širdies ligas.
Dabar mokslininkai taip pat nustatė ryšį tarp šių maisto produktų ir nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos, kurią sukelia riebalų perteklius kepenyse. Pasak žurnalo „International Journal of Epidemiology“, itin apdoroto maisto vartojimas susijęs su padidėjusia šios ligos rizika.
Teigiama, kad viena iš priežasčių, kodėl liga gali atsirasti, tai dėl per didelio riebalų arba trigliceridų kiekio kraujyje, o trigliceridų gali padidėti dėl per didelio rafinuotų angliavandenių, sočiųjų riebalų ir pridėtinio cukraus kiekio, kurių yra daugelyje itin apdorotų maisto produktų.
Kito tyrimo, paskelbto žurnale „Liver International“, metu nustatyta, kad itin apdorotų maisto produktų vartojimas padidino metabolinio sindromo riziką iš esmės sveikiems dalyviams.
Kaip pakeisti mitybą?
Svarbu riboti itin perdirbtų maisto produktų vartojimą, taip pat pasinaudoti rekomendacijomis, kas laikoma „kepenims naudinga“ mityba. Daugelio tyrimų duomenimis, Viduržemio jūros regiono dietos laikymasis gali padėti išlaikyti sveikas kepenis.
Viename žurnale „American Journal of Gastroenterology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad „griežtas Viduržemio jūros regiono dietos laikymasis“ susijęs su mažesne nealkoholine suriebėjusių kepenų ligos rizika. Kitu tyrimu nustatyta, kad toks mitybos būdas gali padėti bendrai kepenų sveikatai ir veikti kaip apsauginė priemonė nuo jau minėtos ligos, nes mažina kepenų ligų veiksniais laikomų ligų riziką. Šie veiksniai apima nutukimą, 2 tipo diabetą ir širdies ligas.
Laikydamiesi Viduržemio jūros regiono dietos, vartokite neskaldytus grūdus, vaisius, daržoves, alyvuogių aliejų ir riebią žuvį bei gerokai apribokite perdirbtų maisto produktų, pridėtinio cukraus ir rafinuotų angliavandenių vartojimą.