„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Mokslininkai atsakė, ką pusryčiams turėtų valgyti vyrai, o ką – moterys

Mėgstate pusryčiauti kartu su savo gyvenimo partneriu ar partnere? Mokslininkai turi jums žinių: vyrams ir moterims pusryčiams reikėtų skirtingų patiekalų, rodo naujas Kanados Vaterlo universiteto mokslininkų tyrimas.
Pusryčiai
Pusryčiai / Shutterstock nuotr.

Tyrime, kurį aprašo „Medical News Today“ (MNT), teigiama, kad, siekiant optimalaus energijos lygio ir sveikatos, vyrų medžiagų apykaitai geriausiai tinka angliavandenių turtingi pusryčiai. Tuo metu moterims ryte gali būti naudingiau valgyti maistą su didesniu riebalų kiekiu.

Tyrėjai taip pat pabrėžia, kad pasirinkę tinkamus maisto produktus savo medžiagų apykaitai galite numesti ir išlaikyti norimą svorį.

Shutterstock nuotr./Pora gamina pusryčius
Shutterstock nuotr./Pora gamina pusryčius

Sukūrė specialų modelį

Medžiagų apykaita – tai sudėtingas cheminių procesų ciklas organizme, kurio metu maistinės medžiagos paverčiamos energija, vyksta augimas ir atstatomi ląstelių pažeidimai.

Minėtas tyrimas pagrįstas mokslininkų sukurtu matematiniu modeliu, kuris leido imituoti įvairių mitybos pasirinkimų poveikį vyrų ir moterų medžiagų apykaitai.

Iki šiol medicininiai tyrimai daugiausia dėmesio skyrė vyrų sveikatai, todėl duomenų apie maisto produktų poveikį moterų medžiagų apykaitai yra kur kas mažiau.

Naudodami modelį, mokslininkai galėjo modeliuoti moterų mitybos rezultatus, ypač tais atvejais, kai trūksta klinikinių duomenų.

Paprastai sveiko žmogaus mitybą daugiausia sudaro angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Moterys linkusios labiau pasikliauti lipidų – riebalų rūgščių – apykaita, o ne angliavandenių apykaita, kuriai pirmenybę teikia vyrai.

Tyrimo autoriai teigia, kad svarbiausia yra tai, jog šie medžiagų apykaitos skirtumai gali lemti skirtingas medžiagų apykaitos reakcijas ir ligų riziką, todėl svarbu juos geriau suprasti.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Computers in Biology and Medicine“.

Kokie turi būti sveiki pusryčiai?

Michelle Routhenstein, prevencinės kardiologijos dietologė, nedalyvavusi tyrime, pasiūlė keletą maisto produktų, kuriuos abiejų lyčių asmenys galėtų rinktis pusryčiams.

„Vyrams gali būti naudinga rinktis angliavandenių turinčius pusryčius. Tai gali būti avižiniai dribsniai, kokteilis arba uogų, riešutų ir jogurto dubenėlis“, – patarė ji.

Moterims specialistė rekomendavo rinktis „širdžiai naudingus riebalus, kuriuose gausu nesočiųjų riebalų. Tai gali būti, pavyzdžiui, chia pudingas, daržovių ir kiaušinių omletas arba varškė su linų sėmenimis ir obuoliais arba kitais mėgstamais vaisiais.“

Kodėl moterų riebalų apykaita greitesnė?

Tyrimo vyresnioji tyrėja daktarė Anita T.Layton, Vaterlo universiteto Taikomosios matematikos, informatikos, farmacijos ir biologijos profesorė, „Medical News Today“ sakė, kad moterims būdinga žymiai didesnė riebalų oksidacija po jų pasisavinimo.

„Pagal mūsų modelį galima parengti individualias, lyčiai pritaikytas mitybos rekomendacijas, kurios optimizuotų medžiagų apykaitos sveikatą ir padėtų išvengti tokių komplikacijų kaip hiperglikemija ar hipoglikemija po valgio. Galima atlikti modeliavimą ir pamatyti, kaip konkretus organizmas gali reaguoti į įvairios sudėties patiekalus“, – nurodė tyrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų