Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Moterų vizitai pas ginekologus vyrus – nuo pasitikėjimo iki ašarų: „Jis atkakliai klausinėjo, ar noriu ultragarso“

„Vos įėjus į kabinetą, pradėjo drebėti kojos, nes ginekologas pasirodė senas, plikas vyras. Vis klausinėjo, ar noriu pasidaryti echoskopiją. Man tik 18 metų, o aš norėjau konsultacijos dėl kontracepcijos, o tai nėra tas pats, kas apžiūra su sonografu, be to, aš nenoriu, kad vyras žiūrėtų į mane... – Mane ši mintis baugina“, – tvnet.lv portalui anonimiškai kalbėjo moteris.
Ginekologas
Vyras gydytojas / Shutterstock nuotr.

Moterų požiūris į vyrus ginekologus yra labai prieštaringas. Vienoms nesvarbu, ar jas tiria vyras, ar moteris, o kitos bet kokia kaina stengiasi vengti aptarinėti intymius reikalus su vyriškos lyties gydytoju.

Surinkome kelias įvairių amžiaus moterų patirtis apie vizitus pas ginekologus vyrus.

Gydytojas išsklaidė visas mano abejones

Trinė (40 m.) save vadina reta viešnia pas ginekologus, nes dažniausiai viską „velka“, kol prireikia medikų pagalbos: „Taip vos neįvyko ir šį kartą. Anksčiau buvau rašiusi pastabas, kad mano gydytoja visada būtų moteris – nesvarbu, ar tai būtų ginekologė, odontologė ar ortopedė.

Kai sužinojau, kad einu pas vyrą ginekologą, ėmiau labai nervintis, bijojau. Atrodė, kad su moterimi apie tokius asmeniškus dalykus pasikalbėti bus lengviau.

Tačiau gydytojas akimirksniu išsklaidė visas mano baimes ir abejones, o vizito pabaigoje jau buvau pamiršusi, kad pradžioje jaučiausi nejaukiai būtent dėl jo lyties. Pasirodė labai malonus žmogus ir profesionalus medikas. Vizito pabaigoje pajutau gėdą dėl to, ką iš pradžių apie jį galvojau. Bet...nepaisant tokios geros patirties, vis tiek, kai tik įmanoma, renkuosi moteris gydytoją. Nes ne visada pavyksta rasti tokių supratingų gydytojų vyrų.“

Pirmą ir paskutinį kartą!

Marytė (18) pasakoja, kad pas ginekologą buvo tik kartą: „Tai buvo pirmas ir paskutinis kartas, kai lankiausi pas vyrą ginekologą. Labai išsigandau.“ Mergina prisipažįsta, kad vienintelė priežastis, dėl kurios ji buvo pasirengusi kreiptis į bet kokios lyties ginekologą, buvo paprasta – jai nereikėjo apžiūros. „Mano problema buvo kontraceptikai – norėjau juos pakeisti, nes atrodė, kad tai viena iš galimų nuotaikų kaitos ir slegiančių minčių priežasčių.

Tad mergina pasirinko pirmą laisvą gydytoją poliklinikoje. „Vos įėjus į kabinetą pradėjo drebėti kojos, nes ginekologas pasirodė senas, plikas vyras. Jis vis klausinėjo, ar noriu pasidaryti echoskopiją.

Man dar tik 18 metų ir norėjau kontraceptinės konsultacijos, kuri nėra tas pats, kas ultragarsinis tyrimas. Be to, aš nenoriu, kad vyras žiūrėtų į mane...Man ši mintis kelia siaubą“.

Tada pasakiau jam savo nuogąstavimus, kad norėčiau išbandyti kitą kontraceptikų gamintoją, bet jis nesuprato. Iš pradžių jis manė, kad aš kalbu apie skubios kontracepcijos tabletes. Galų gale paprašiau, kad jis pats man išrašytų konkrečią įmonę – tam tikrų žinių buvau pasisėmusi iš interneto. Jis vis klausinėjo, ar aš norėčiau taip pat pasidaryti ir echoskopiją. Atsakiau „ne, ačiū“ ir išėjau iš kabineto su nauju receptu. Nuo šio vizito mane net supykino ir nuo šiol eisiu tik pas moteris ginekologes“, – savo patirtimi dalinosi moteris.

Vengiau to kaip ugnies!

Lina (50 m.) pagerbia savo ilgametę ginekologę: „Mano ilgametė ginekologė buvo labai išmintinga, maloni ir profesionali. Deja, gydytoja, mus paliko 2011 m.“. Po to moteris nežinojo, pas kurį gydytoją kreiptis, ir sutarė vizitą pas pirmą laisvą mediką.

„Turiu pasakyti, kuo vyresnė, tuo mažiau jautri šiai temai. Po dešimties metų ginekologu pasirinkau vyrą dėl jo patirties ir reputacijos. Man visiškai netrukdė gydytojo lytis. Ginekologinė apžiūra visada yra daugiau ar mažiau nepatogi, o greičiau tai lemia gydytojo profesionalumas atliekant procedūrą“, – pripažįsta Lina.

Nuo pasitikėjimo iki ašarų

Kaisa (35 m.) prisipažįsta, kad pas vyrišką ginekologą lankosi apie 10 metų ir geresnio specialisto net negalėjo norėti. „Man buvo nepatogu ir nemalonu eiti pas vyrą, bet man pasirodė, kad jis yra profesionalus ir daug išmanantis, todėl labai džiaugiuosi, kai reikia, galėdama pas jį lankytis“.

Tiesa, Kaisa prisimena ir ankstesnę patirtį su kitu ginekologu prieš 16 metų, ji buvo visai kitokia nei dabartinė: „Jis buvo apvalus, rusakalbis vyras. Tuo metu laukiausi pirmagimio ir atsimenu, kad su ašaromis išėjau iš kabineto.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi