Sportas gyvai

Netikėta sąsaja: kaip aštrus maistas veikia nutukimo riziką?

Raudonasis arba aitrusis pipiras, kuris dažnai vadinamas tiesiog čili pipiru, dėl savo skoninių savybių dažnai naudojamas daugelyje pasaulio virtuvių. Jis priklauso „Capsicum“ genčiai, kurioje yra ir paprikos, jalapenai, habanerai.
Nutukimas / Aštrus maistas
Nutukimas / Aštrus maistas / Shutterstock nuotr.

Kapsaicinas – pagrindinis biologiškai aktyvus raudonųjų pipirų junginys vertinamas dėl jo daug žadančios naudos sveikatai, ypač širdies ir medžiagų apykaitos sveikatai. Anksčiau atlikti tyrimai rodo, kad jis gali padėti valdyti nutukimą, diabetą ir širdies ir kraujagyslių ligas.

Tačiau keli didelio masto stebėjimo tyrimai, įskaitant išsamų tyrimą, atliktą Kinijos kaimo vietovėse, atskleidė reikšmingą ryšį tarp aštraus maisto vartojimo dažnumo ir nutukimo.

Shutterstock nuotr./Nutukimas
Shutterstock nuotr./Nutukimas

Tai kelia klausimą: ar šių pipirų vartojimas sumažina, ar padidina nutukimo riziką, klausia „Medical News Today“ (MNT).

Norėdami tai ištirti, „Frontiers in Nutrition“ paskelbtame tyrime buvo nagrinėjamas ryšys tarp čili pipirų vartojimo ir amerikiečių nutukimo rizikos.

Kaip ir kituose stebėjimo tyrimuose, naujajame darbe nustatyta, kad dažnas čili pipirų vartojimas buvo susijęs su didesniu kūno masės indeksu (KMI) ir nutukimo rizika, ypač vyresnėms nei 60 metų moterims.

Nepaisant nenuoseklių išvadų apie čili pipirų įtaką nutukimui iki šiol, ekspertai siūlo galimus prieštaringų rezultatų paaiškinimus.

Šiame tyrime buvo analizuojami 6 138 suaugusių amerikiečių, 20 metų ir vyresni, duomenys iš Nacionalinės sveikatos ir mitybos tyrimo tyrimo (NHANES) 2003–2006 m.

Maždaug 51 proc. dalyvių buvo moterys, o daugiau nei 34 proc. buvo nutukę, atsižvelgiant į jų KMI būklę.

Tyrimas nustatė reikšmingus demografinių ir gyvenimo būdo veiksnių, taip pat nutukimo rizikos skirtumus tarp trijų čili pipirų vartojimo grupių.

Tyrėjai pastebėjo amžiaus, lyties, etninės kilmės, išsilavinimo, šeimyninės padėties, pajamų, alkoholio vartojimo, fizinio aktyvumo, diabeto būklės ir mitybos įpročių skirtumus, o rūkymo ir hipertenzijos rodikliai buvo panašūs.

Nors vidutinis KMI visose grupėse taip pat buvo panašus (apie 28,3–29), didesnis čili vartojimo dažnis buvo susijęs su didesne nutukimo rizika.

Maždaug 30 proc. žmonių, kurie retai valgė čili pipirus, turėjo nutukimą, palyginti su maždaug 35 proc. retkarčiais valgančių čili ir beveik 38 proc. tokių, kurie dažnai vartojo čili pipirais gardintą maistą. Tolesnė analizė parodė, kad aštraus maisto mėgėjų KMI buvo 0,71 vnt. didesnis nei tų, kurie čili pipirus vartojo retai arba išvis nevalgė.

123RF.com nuotr./Aitrieji pipirai
123RF.com nuotr./Aitrieji pipirai

Ką mano ekspertai?

Leidinys „Medical News Today“ kalbėjosi su Rush universiteto Sveiko senėjimo instituto (angl. RUSH Institute for Healthy Aging) gydytoju irmokslininku Thomu M. Hollandu. Jis pateikė įžvalgų, kaip raudonieji pipirai ir kiti aštrūs maisto produktai gali paveikti nutukimo riziką.

Mokslininkas pažymėjo, kad aitriosios paprikos, kaip atskiras maisto produktas, yra labai maistingos, jose yra flavonoidų ir karotinoidų, vitaminų C, A, B6 ir geležies.

„Maistinės medžiagos, flavonoidai ir kiti junginiai, pavyzdžiui, kapsaicinas, esantys raudonuosiuose pipiruose, gali padėti sumažinti svorį. Kapsaicinas gali padidinti lipidų oksidaciją, pagerinti rudųjų riebalų aktyvavimą (dėl to sudeginama daugiau energijos), sustiprinti sotumo jausmą ir pagerinti žarnyno mikrobiotos įvairovę“, – sakė T.H.Hollandas.

Kiran Campbell, dietologė ir medicininės mitybos konsultantė, „Medical News Today“ sakė, kad raudonieji pipirai turi priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių, todėl gali padėti išvengti su nutukimu susijusio uždegimo.

„Kadangi nutukimas ir lėtinis mažo laipsnio uždegimas gali būti susiję, tai leidžia manyti, kad čili pipirų įtraukimas į sveiką mitybą gali padėti pagerinti nutukimą arba padėti jo išvengti“, – sakė ji.

Pasak T.H.Holland, šio tyrimo rezultatams įtakos turėjo ir tiesioginiai, ir netiesioginiai veiksniai, pastarieji greičiausiai turėjo didesnę įtaką.

„Raudonieji pipirai dažnai vartojami su daug riebalų turinčiu ir kaloringu maistu, o tai reiškia, kad dažnesnis pipirų vartojimas susijęs su dažnesniu kaloringo maisto vartojimu. Paprasčiau tariant, svorio augimą nulemia ne patys pipurai, bet tai, kad valgant juos suvartojama daugiau kalorijų nei sudeginama“, – kalbėjo mokslininkas.

Shutterstock nuotr./Kalorijos (asociatyvinė nuotr.)
Shutterstock nuotr./Kalorijos (asociatyvinė nuotr.)

Ar turėtume vengti čili pipirų, kad sumažintume nutukimo riziką?

Pasak „Medical News Today“ kalbintų ekspertų, užuot vengę aitriųjų paprikų, geriau jas vartoti vienas arba sveikesniuose patiekaluose. Kitaip tariant, vengti reikėtų ne pačių prieskonių, bet daug riebalų turinčių patiekalų, kuriuose naudojamos aitriosios paprikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius