Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Onkologinės ligos pagal sergamumą ES antroje vietoje, ar žinome, kaip gelbėts?

„Atšaukti vėžį“ („Cancel Cancer“) ragins lapkričio 22–24 d. Vilniuje vyksiantis jau šeštasis sveikatos hakatonas. Šiemet onkologinių ligų prevencijos temai skirto renginio tikslas – rasti priemonių sustiprinti visas grandis, galinčias paskatinti aktyvesnį visuomenės dalyvavimą onkologinių ligų profilaktinėse programose.
Mamografijos tyrimas – tiksliausias, nustatant krūties vėžį ar ikivėžinius darinius
Mamografijos tyrimas – tiksliausias, nustatant krūties vėžį ar ikivėžinius darinius / Shutterstock nuotr.

Problema – ne prevencijos programų skaičius

Renginio organizatoriai – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos inovacijų vystymo centro komanda, praėjusiais metais kartu su daugiau nei 100 hakatono dalyvių ieškojusi sprendimų cholesterolio mažinimui, šįkart atsigręžė į vėžio prevencines programas.

„Duomenys rodo, kad svarbu atkreipti dėmesį į onkologinių ligų profilaktikos ir ankstyvosios diagnostikos svarbą. Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros duomenimis, vėžys yra antra pagrindinė mirtingumo priežastis ES, daugiau gyvybių nusineša tik širdies ir kraujagyslių ligos. ES kasmet liga diagnozuojama apie 4 mln. žmonių, o nuo jos miršta beveik kas antras sergantysis.

Sergamumas vėžiu Lietuvoje taip pat auga. Didžiąją dalį laiku diagnozuotų onkologinių ligų galima išgydyti ir pacientai gali pasveikti. Deja, šiandien vis dar didesnė dalis atvejų, kai liga yra neįveikiama, nes diagnozuota pažengusi ir išplitusi – o tai reiškia, kad nustatyta per vėlai. Prevencijos programos yra nemokamos, o diagnostikos ir prevencijos metodai efektyvūs, tad kodėl taip yra? Į šį klausimą ir ieškosime atsakymo kartu su hakatono dalyviais“, – komentuoja LSMU Sveikatos inovacijų vystymo centro projektų vadovė Inga Kanapeckienė.

Ypatingas dėmesys 6-ajame hakatone bus skiriamas problemoms, susijusioms su vangiu visuomenės dalyvavimu onkologinių ligų prevencijos programose. „Hakatonas – dinamiškas renginys, kuriame susiburia tarpdisciplininės komandos, sudarytos iš įvairių sričių, amžiaus asmenų, turinčių skirtingas kompetencijas. Intensyviai bendradarbiaudami su skirtingais ekspertais ir mentoriais per tris dienas jie sukuria inovatyvius sprendimus, sprendžiančius iškeltas problemas. Sprendimus vertina komisijos nariai, tarp kurių įprastai būna investuotojų, verslo ir industrijos atstovų bei sprendžiamos problemos srities ekspertų“, – taisykles komentuoja I. Kanapeckienė.

Idėjos hakatonui – iš kasdienių patirčių

Tarp užduočių komandoms galbūt bus ir Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos narės, šeimos gydytojos Liucijos Lekienės suformuluotos problemos. Gydytoja įžvelgia pozityvių pokyčių, vertindama visuomenės požiūrį į profilaktines programas, ir spėja, kad tam įtakos turi pastaraisiais metais gausi šiai temai skirta socialinė reklama. Nors vis dar yra pacientų, kurie žinutes apie profilaktines programas laiko kone asmeniniais įžeidimais, sendinančiais juos prieš laiką, ir taip dažniau reaguoja vyrai, visgi daugėja ir pacientų, kurie patys kreipiasi į poliklinikas prašyti dėl amžiaus ar tam tikrų sveikatos būklių jiems priklausančių nemokamų sveikatos patikrų.

Gydytoja sako, kad pasitaiko pacientų, kurie atmeta visus kvietimus pasinaudoti prevencinėmis programomis. Anot jos, erdvės inovacijoms yra nemažai ir tai ne tik sprendimai, kurie primintų ar motyvuotų pacientus pasinaudoti programomis, bet ir tai, kas galėtų palengvinti gydytojų kasdienybę suvedant informaciją apie pacientų tyrimus, leistų juos sisteminti, lyginti retrospektyviai.

Hakatonas skelbia dalyvių registraciją

„Hospiton“ – tai iniciatyva, sutraukianti plačią auditoriją – nuo studentų iki profesionalų – besidominčių sveikatos sritimi ir norinčių spręsti realius šioje srityje kylančius iššūkius. „Cancel Cancer“ laukiami smalsūs, motyvuoti dalyviai, kuriems rūpi rasti sprendimus iškeltoms problemoms. Registruotis jau dabar galima oficialiame hakatono puslapyje: https://hospiton.lt/.

Renginys suteiks sąlygas kurti ir plėtoti naujas idėjas, užmegzti ryšius su mentoriais iš medicinos, verslo, farmacijos ir kitų sričių. Dalyvių taip pat laukia įkvepiantys pranešimai ir diskusijos, padėsiantys įsigilinti ir geriau suprasti minėtų ligų inovatyvaus valdymo specifiką bei problematiką.

„Mums labai smalsu, kokios idėjos išvys dienos šviesą šiais metais. Ankstesniais metais dalyvavusios komandos su dideliu entuziazmu ir aistra kūrė inovatyvius sprendimus, iš kurių dalis sėkmingai vystoma iki šiol, o kelios jau realiai gerina pacientų gyvenimą. Viena jų – komandos „5th Wheel“ sukurtas daugiafunkcis priedas prie neįgaliojo vežimėlio, kad šis galėtų būti mobilesnis, jį valdyti nereikėtų naudoti rankų jėgos, o vienu piršto prisilietimu pavyktų judėti visomis kryptimis. Tai tik viena sėkmės istorija, bet norime paskatinti visus aktyviau įsitraukti į sprendimų paiešką ir sukurti daugiau tokių istorijų“, – apibendrina I. Kanapeckienė.

Tris dienas, nuo penktadienio iki sekmadienio, hakatono dalyviai dirbs komandose, o idėjas iki prototipo jiems padės išplėtoti fasilitatoriai ir įvairių sričių mentoriai bei ekspertai, pacientai, taip pat viešojo sektoriaus atstovai.

Paskutinę renginio dieną visos komandos pristatys savo idėjas ir tik trys iš jų bus paskelbtos nugalėtojomis. Idėjų pristatymus galima bus stebėti gyvai renginio vietoje arba įsijungus tiesioginę transliaciją LSMU Youtube kanale. Šiais metais nugalėtojus rinks ne tik komisija. Galimybę balsuoti turės ir žiūrovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas