Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Paneigė mitą apie elektronines cigaretes: rūkantys jas dažniau serga viena liga

Garinimas laikomas saugesne rūkymo alternatyva, tačiau taip nėra. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad rūkantieji elektronines cigaretes dažniau serga širdies nepakankamumu nei tie, kurie jų niekada nenaudoja, rašo „Medical Daily“.
Garinimas
Garinimas / Pexels.com nuotr.

Širdies nepakankamumas yra didelė ir nuolat auganti visuomenės sveikatos problema. Širdies funkcijos sutrikimo paplitimas pastaraisiais metais didėja tiek Europos šalyse, tiek ir Lietuvoje. Remiantis Lietuvos sveikatos Statistikos departamento duomenimis, ŠN Lietuvoje nustatytas daugiau kaip 80 tūkst. gyventojų. Tuo metu Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, širdies nepakankamumu serga daugiau kaip šeši milijonai suaugusiųjų Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Nors širdies nepakankamumo riziką didina daug įvairių veiksnių, iki šiol nebuvo mokslinių įrodymų, jog prie to prisideda ir garinimas, kuris iki šiol daugelio klaidingai įsivaizduojamas kaip saugesnė alternatyva įprastam rūkymui.

Shutterstock nuotr./Elektroninė cigaretė
Shutterstock nuotr./Elektroninė cigaretė

Naujausiame tyrime, kuris yra vienas didžiausių iki šiol atliktų prospektyvinių tyrimų, nagrinėjančių galimas elektroninių cigarečių vartojimo, t.y. garinimo, ir širdies nepakankamumo sąsajas, mokslininkai ištyrė 175 667 dalyvius.

Vidutinis dalyvių amžius buvo 52 metai. Iš visų dalyvių 3 242 dalyviams širdies nepakankamumas išsivystė po vidutiniškai 45 mėnesių stebėjimo.

Atlikus gautų duomenų analizę paaiškėjo, kad elektroninių cigarečių naudotojų rizika susirgti širdies nepakankamumu buvo 19 proc. didesnė, palyginti su asmenimis, kurie nenaudojo elektroninių cigarečių.

Be to, buvo atsižvelgta į demografinių ir socialinių bei ekonominių veiksnių ir kitų širdies ligų rizikos veiksnių poveikį. Rezultatai parodė, kad elektroninių cigarečių ir širdies nepakankamumo ryšys nesikeitė priklausomai nuo dalyvių amžiaus, lyties ar rūkymo statuso.

„Vis daugiau tyrimų elektronines cigaretes sieja su žalingu poveikiu ir nustato, kad jos gali būti ne tokios saugios, kaip manyta anksčiau. Skirtumas, kurį pastebėjome, buvo nepaprastas. Verta pagalvoti apie pasekmes savo sveikatai, ypač širdies sveikatai“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius dr. Yakubu Bene-Alhasan.

Rezultatai bus pristatyti kasmetinėje Amerikos kardiologijos koledžo mokslinėje sesijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius