Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Pasakė niekas niekada“ – chirurgai pristato naują iniciatyvą, skatinančią laiku pasitikrinti sveikatą

Lyderiaujanti privati chirurgijos klinika „Nordclinic“ pristato naują iniciatyvą „Pasakė niekas niekada“. Ja siekiama visuomenę paskatinti spręsti sveikatos problemas jau dabar, nelaukiant, kol jos paveiks gyvenimo kokybę bei gerą savijautą.
„Nordclinic“ chirurgų komanda
„Nordclinic“ chirurgų komanda / „Nordclinic“ nuotr.

Kada pastebėjus pirmuosius sveikatos sutrikimo požymius reikėtų kreiptis į gydytoją? Dažnai žmonės įvairių medicininių problemų sprendimą atidėlioja tol, kol jos rimtai nesutrikdo jų gyvenimo kokybės. Vis dėlto, negydomos sveikatos problemos niekur nedingsta, o kartais stipriai pakenkia bendrai sveikatos būklei bei kokybiškam gyvenimui.

Siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į medicininių problemų rimtumą ir paskatinti nedelsti kreiptis pagalbos, lyderiaujanti privati chirurgijos klinika Baltijos šalyse ortopedijos, bariatrijos ir plastinės chirurgijos srityse „Nordclinic“ pristato kampaniją „Pasakė niekas niekada“. Sarkastiškas kampanijos pavadinimas skatina susimąstyti, kodėl, pastebėjus sveikatos problemą, kuri gali atrodyti menka, bet stipriai paveikia gyvenimo kokybę, neieškoma sprendimo. „Užkritę akių vokai padeda matyti geriau“, „Kreiva nosies pertvara leidžia kvėpuoti lengviau“, „Kelio skausmas padeda bėgti greičiau“, „Turint hemorojų sėdėti patogiau“ – tai frazės, kurių niekada nepasakys nei vienas gydytojas ar pacientas.

Pagrindinis iniciatyvos fokusas – akių vokų, nosies, ortopedinės ir kitos bendros sveikatos problemos, pavyzdžiui, hemorojus. Būtent turintys šių sveikatos problemų žmonės atidėlioja vizitą pas gydytoją, nors sprendimas neretai būna greitas ir efektyvus.

„Nordclinic“ nuotr./„Užkritę akių vokai padeda matyti geriau“
„Nordclinic“ nuotr./„Užkritę akių vokai padeda matyti geriau“

„Užkritę akių vokai padeda matyti geriau“

Užkritę akių vokai arba odos perteklius vokuose – viena iš sveikatos problemų, kuri gali smarkiai pakenkti gyvenimo kokybei. Dažnai pirmieji simptomai pasireiškia žmonėms, kuriems per 35 m., o su amžiumi vis ryškėja. Jei delsiama spręsti problemą, žmogų vargina akių tinimas, ašarojimas. Siekdamas praplėsti regos lauką, žmogus nuolat kelia antakius, todėl gali prasidėti ir galvos skausmai. Moterys neretai skundžiasi ir mažesniais gyvenimo kokybės sutrikdymais. Pavyzdžiui, dažnai akių tušas ištepa paakius.

Anot plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Andriaus Pajėdos, pastebėjus, kad dėl užkritusių akių vokų kenčia gyvenimo kokybė, vertėtų nedelsiant konsultuotis su specialistu. Atlikus korekciją, žmogus ne tik nebepatiria fizinio diskomforto, bet ir atrodo labiau pailsėjęs bei atjaunėjęs.

„Nordclinic“ nuotr./„Kreiva nosies pertvara leidžia kvėpuoti lengviau“
„Nordclinic“ nuotr./„Kreiva nosies pertvara leidžia kvėpuoti lengviau“

„Kreiva nosies pertvara leidžia kvėpuoti lengviau“

Įprasta manyti, kad kreiva nosies pertvara – vien estetinė problema. Tačiau, gydytojo otorinolaringologo Gyčio Baranausko teigimu, net iki 80 proc. klinikos pacientų, besikreipiantys dėl nosies deformacijų, teigia patiriantys funkcinių problemų. Kreiva pertvara trukdo laisvai kvėpuoti, o tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Pavyzdžiui, dėl nepakankamai pasisavinamo deguonies kiekio sutrinka kognityvinės funkcijos, o nuolat kvėpuojant per burną gali atsirasti dantų problemos.

Vis dėlto, tiek estetines, tiek funkcines kreivos nosies pertvaros problemas gali išspręsti chirurgija. Po operacijos žmonės tvirtina, kad tapo ne tik lengviau kvėpuoti, bet ir ženkliai pagerėjo miego kokybė.

„Nordclinic“ nuotr./„Kelio skausmas padeda bėgti greičiau“
„Nordclinic“ nuotr./„Kelio skausmas padeda bėgti greičiau“

„Kelio skausmas padeda bėgti greičiau“

Negydomos ortopedinės problemos gali pavirsti į rimtus sveikatos sutrikimus. Kuo ilgiau atidėliojamas gydymas, tuo didesnė tikimybė, kad išsivystys sąnarių deformacijos bei sąstingis, nusilps raumenys ir suprastės bendra sveikata. Suaugusiųjų ortopedas-traumatologas prof. dr. Šarūnas Tarasevičius įspėja: jei žmogus patiria didelius sąnario skausmus, jam tapo sunku pačiam save apsitarnauti, o įprastomis veiklomis gali užsiimti tik vartodamas vaistus nuo skausmo, vadinasi, tai jau rimta ortopedinė problema.

Pastebėjus sąnarių skausmus ir kitus simptomus, nederėtų delsti ilgiau nei 6 mėnesius. Laiku negavus medicininės pagalbos, gali pradėti silpnėti paveiktos galūnės raumenys, o taip pat nukentės ir sveika galūnė, kadangi jai teks didesnis krūvis. Pernelyg ilgas vaistų nuo skausmo vartojimas taip pat gali sukelti problemų – padidėja gastrointestinalinio kraujavimo rizika.

„Nordclinic“ nuotr./„Turint hemorojų sėdėti patogiau“
„Nordclinic“ nuotr./„Turint hemorojų sėdėti patogiau“

„Turint hemorojų sėdėti patogiau“

Hemorojus – vienas iš sveikatos sutrikimų, kurį itin delsiama spręsti. Nors apie ligą garsiai kalbėti gali būti nemalonu, nesprendžiama problema neretai ženkliai sutrikdo ne tik asmeninį, bet ir profesinį gyvenimą. Dėl hemorojaus mazgų keliamo diskomforto tampa sunku susikaupti darbo metu, o nuolat juntamas stresas neleidžia mėgautis kasdienėmis veiklomis.

Gydytoja chirurgė, proktologė Evelina Šlapelytė pabrėžia, kad negydant ligos, fizinis diskomfortas tik stiprėja: didėja hemorojaus mazgų keliamas skausmas bei niežulys. Tam tikrais atvejais gali išsivystyti ir mažakraujystė, jei mazgai itin gausiai kraujuoja. Vis dėlto, nors pats hemorojus nekelia sveikatai didelio pavojaus, jo simptomai panašūs į storosios žarnos arba išangės vėžio. Todėl pastebėjus kraują po tuštinimosi bei įtarimą keliančius darinius išangės srityje, reikėtų į specialistą kreiptis kuo skubiau. Tai ypač aktualu žmonėms, kuriems virš 50 m.

Žmonių įpročius, susijusius su jų sveikata, keisti yra labai svarbu. Itin didelį vaidmenį šiame pokytyje turi edukacija apie sveikatą ir galimas pasekmes, kylančias, jei delsiama kreiptis į specialistus. Todėl garsios diskusijos apie įvairias medicinines problemas, kad ir kokios menkos jos beatrodytų, bei ankstyvos diagnozės svarbą yra pirmas žingsnis to link.

„Nordclinic“ – lyderiaujanti privati chirurgijos klinika Baltijos šalyse ortopedijos, bariatrijos ir plastinės chirurgijos srityse. Kasmet klinikoje atliekama daugiau nei 4 000 operacijų, iš jų – 3 000 plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos, o pacientai atvyksta iš daugiau nei 30 valstybių. Kasdien virš 300 patyrusių savo srities specialistų komanda prisideda prie gyvenimą keičiančių pokyčių.

VIDEO: Sveiki atvykę į „Nordclinic“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas