Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Perspėjimas – aukštas ultravioletinės spinduliuotės indeksas: ką būtina žinoti kiekvienam?

Į Lietuvą atplūdo karštų orų banga, kuri labai džiugina vasarotojus. Vis dėlto, neretai nutinka taip, kad išsiilgę šilumos kiek persistengiame būti ant tiesioginių saulės spindulių, o galiausiai užmirštame ir pasirūpinti kūnu, sveikata, kad per karščius ji nesutriktų. Ypač tai aktualu vyresnio amžiaus žmonėms ar sergantiems lėtinėmis ligomis, tačiau į apsaugą nuo saulės neturėti numoti ir visi kiti. Ypač dėl to, kad per šią karščio bangą stebimas itin aukštas ultravioletinės spinduliuotės indeksas.
Saulės pažeista oda
Saulės pažeista oda / 123RF.com nuotr.

Ką tai reiškia?

Šiomis dienomis fiksuojamas aukštas ultravioletinės spinduliuotės indeksas, dėl ko žmonės raginami būti atsargūs.

UV indekso reikšmės grupuojamos į kategorijas:

  • 0–2 – UVI žemas;
  • 3–5 – UVI vidutinis;
  • 6–7 – UVI aukštas;
  • 8–10 – UVI labai aukštas.

Aukštas ultravioletinės spinduliuotės indeksas paprastai reiškia tai, kad saulė yra itin pavojinga, todėl būti joje ilgai nerekomenduojama, o kai kuriomis valandomis – nuo 11 iki 16 val. – iš viso patartina būti patalpose.

Šiomis valandomis saulė bus itin agresyvi, todėl kyla didelė nusvilti odą, jei užsibūsite per daug. Ypač nepatartina to daryti žmonėms, turintiems daug strazdanų ar apgamų. Per ilgas lepinimasis itin agresyvia saule gali nulemti negrįžtamus procesus bei sukelti rimta ligas – Ilgalaikis UV spinduliuotės poveikis žmogui gali nulemti ne tik odos, akių, bet ir imuninės sistemos pakitimus.

UV žala

Dažniausiai kalbama apie UV spindulių pavojų odai, ką dažniausiai, ir rekomenduojama saugoti pirmiausia – jei planuojame leisti kiek ilgesnį laiką, ypač tokioje pavojingoje saulėje, būtinai pasirūpinti apsauga, tačiau nereikėtų pamiršti ir akių ar plaukų. Saulės skleidžiamų ultravioletinių spindulių žaloja akis, kas vėliau gali nulemti pakitimų, sukeliančių tokias ligas kaip katarakta, fotokeratitas ar pterigija, atsiradimą. Taigi esant tokiai kaitrai, būtina pasirūpinti ir akių apsauga.

Kalbant apie plaukus, nesaugodami jų nuo svilinančios kaitros, tiesiog rizikuojame jų išvaizda ir būkle. Per didelis UV spindulių, o ypač labai agresyvių, kiekis gali pažeisti plauko struktūrą, nulemti sausėjimą ir galiukų skilinėjimą. Būtent todėl patariama visada, esant ant saulės, dėvėti galvos dangalus, o bent kartais plaukus ir drėkinti tam skirtomis priemonėmis. Ir, aišku, skrybėlė, kepurė, saugo ne tik plaukus, bet ir žmogui saugotis nuo perkaitimo.

„Fotolia“ nuotr./Mergina deginasi
„Fotolia“ nuotr./Mergina deginasi

Gerti skysčių

Vienas pavojingiausių dalykų per karščius – organizmo dehidratacija, todėl itin svarbu nepamiršti gerti daug vandens. Jo trūkumas labai blogai veikia visus svarbiausius organizmo procesus, imamas jausti nuovargis, silpnumas, krenta spaudimas, juntami širdies permušimai, sutrinka širdies, žarnyno ir skrandžio veikla.

Norint išvengti tokių simptomų, karštomis dienomis rekomenduojama išgerti bent kelis litrus vandens. Norint padėti kūnui tinkamai jaustis per karščius reikėtų vengti energetinių gėrimų, alkoholio ir nepadauginti gėrimų, turinčių kofeino.

Tėvai turėtų stebėti savo vaikus, ar pakankamai skysčio jie suvartoja, nes mažiesiems dehidratacija itin pavojinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius