Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po salmoneliozės protrūkio – dietistės ir veterinarijos specialistų patarimai: „Vasarą to nevalgyčiau“

„Žali“, kitaip sakant, neapdoroti kiaušiniai įeina į daugelį patiekalų. Saugiai naudojami jie nieko blogo nedaro. Vis dėlto kasmet vis išgirstame apie bakterinių žarnyno infekcijų atvejus, kurių kaltininkas dažnai yra būtent maistas, kuriame yra neapdorotų kiaušinių.
Salmoneliozė
Salmoneliozė / Shutterstock nuotr.

Ligoniai kaltina tiramisu, bet pažeidimų nerasta

Portalas 15min jau rašė apie tai, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tiria žarnyno infekcijos protrūkį. Naujausiais duomenimis, iš viso susirgo 8 žmonės, 7-iems iš jų patvirtinta salmoneliozė. NVSC duomenimis, visi jie teigia rugpjūčio 2-8 d. valgę tame pačiame restorane „Mosso“, Klaipėdoje. Blogai pasijutę restorano lankytojai taip pat nurodė, kad valgė tą patį tiramisu desertą.

Reaguodami į situaciją Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai atliko neplaninį patikrinimą restorane, tačiau maisto tvarkymo pažeidimų nenustatė. Patikrintos ir deserto tiramisu gamybai naudojamos žaliavos, tačiau neatitikimų taip pat nenustatyta. Buvo paimti mėginiai tolimesniam tyrimui.

Pirminiai tyrimo rezultatai atitinka teisės aktų reikalavimus, vis dar laukiame geriamojo vandens ir kiaušinių trynių mėginių tyrimo rezultatų.

VMVT specialistai primena, kad vartojant maistą, kurio sudėtyje – ir neapdoroti kiaušiniai, viešojo maitinimo įstaigoje, reikia atsižvelgti į jos reputaciją. VMVT puslapyje galima nuolat matyti atnaujinamą sąrašą, į kurį įtraukiamos įmonės, kurių veikla dėl VMVT nustatytų pažeidimų veikla uždaroma arba apribojama.

„Taip pat, svarbu prieš einant į naują vietą pavalgyti paskaityti atsiliepimus“, – patarė tarnybos atstovai.

Svarbus faktorius – ir patiekalo pateikimo temperatūra: karšti patiekalai turėtų būti patiekti karšti, o šalti – šalti. Tai rodo, kad maistas buvo tinkamai laikomas ir paruoštas.

Patiekalai, pagaminti su žaliais kiaušiniais, turi būti laikomi šaldytuve ir suvartojami per kuo trumpesnį laiką. Negalima laikyti tokių patiekalų kambario temperatūroje ilgiau nei kelias valandas, ypač karštomis dienomis.

„Viešojo maitinimo įstaigose galima pasiteirauti ar patiekti kiaušiniai yra pasterizuoti, jie yra saugesnis pasirinkimas, nes pasterizavimo procesas naikina galimas bakterijas, o jų vartojimas nekelia tokios didelės rizikos kaip žali kiaušiniai.

Pagrindinis rizikos veiksnys valgant patiekalus iš žalių kiaušinių yra Salmonella bakterijos, kurios gali slypėti tiek kiaušinio lukšte, tiek jo viduje. Šios bakterijos gali sukelti sunkią infekciją. Praėjusiais metais Lietuvoje buvo užfiksuota 15 salmoneliozės atvejų“, – nurodoma portalui atsiųstame VMVT atsakyme.

Pietų Europoje – ypatingos atsargumo priemonės

Nors salmoneliozės atvejų pasitaiko visus metus, vasarą jų daugiausia. Specialistų teigimu, užsikrėsti galima ne tik viešojo maitinimo įstaigose – užkandinėse, kavinėse ar restoranuose, bet ir namuose, nesilaikant maisto tvarkymo taisyklių.

Kokių klaidų reikėtų nedaryti, norint išvengti užsikrėtimo salmonelioze ir kitomis infekcijomis, kurių užkratas – kiaušinis? Pasak licencijuotos dietistės ir maisto technologės Ramintos Bogušienės, viskas prasideda ne namuose, bet vietoje, kur perkate kiaušinius.

Asmeninė nuotr./Raminta Bogušienė
Asmeninė nuotr./Raminta Bogušienė

„Pirmiausia būtina atkreipti dėmesį perkant į kiaušinių kokybę, jų tinkamumo vartoti terminą, kad būtų kuo šviežesni. Patartina, kad juo kiaušinio padėjimo jų galiojimas būtų ne ilgesnis nei 28 dienos. Taip pat nerekomenduoju pirkti įskilusių ir nešvarių kiaušinių ar kiaušinių iš neaiškių prekybos vietų, nepaženklintų“, – sakė specialistė.

Antras dalykas, kurį svarbu prisiminti, – kad gaminant maistą būtina laikytis maisto saugos ir kokybės principų.

„Būtina nuplauti kiaušinius prieš įmušant į tešlą, po to atsakingai nusiplauti rankas ir visus įrankius, kurie buvo kontakte su žaliais kiaušiniais. Jokiu būdu negalima sudaryti kontakto su termiškai neapdorotais maisto produktais, kaip pavyzdžiui, salotomis!“ – perspėjo R.Bogušienė ir pridūrė:

„Vasarą rekomenduoju rinktis patiekalus gaminti su termiškai apdorotais kiaušiniais, atsisakyti tokių patiekalų kaip tiramisu, Benedikto kiaušiniai, ypač viešojo maitinimo įstaigose arba nesant garantuotiems dėl kiaušinių kokybės. Tai labai aktualu vyresnio amžiaus asmenims, vaikams, nėščiosioms. Stažuotės Ispanijoje metu mačiau, kad vietos ligoninėse leidžiama vartoti tik pasterizuotą kiaušinių masę – pacientams neduodama jokių žalių kiaušinių, nes būtent šiltuose kraštuose tikimybė užsikrėsti salmonelioze yra didesnė ir jie taip apsisaugo. Todėl ir mes šiltuoju metų laiku turime būti budrūs, nes kitu atveju susidursime su rimtais sveikatos sutrikimais“, – paaiškino dietistė ir maisto technologė.

Shutterstock nuotr./Salmoneliozė
Shutterstock nuotr./Salmoneliozė

Kaip užsikrečiama salmonelioze ir kokie simptomai?

Viena iš dažniausiai pasitaikančių maistinės kilmės infekcijų Lietuvoje yra salmoneliozė, kurią sukelia Salmonella bakterijos, dar vadinamos salmonelėmis. NVSC specialistai pabrėžia, kad salmoneliozė yra pavojinga tuo, kad ja dažniausiai užsikrečia ne pavieniai asmenys, o kyla protrūkiai, t.y. suserga grupė žmonių, vartojusių tą patį maistą. Dažniausiai šios ligos protrūkiai siejami su maisto tvarkymo įmonių veikla, tačiau pasitaiko ir namuose.

Salmoneliozės simptomai:

  • Pykinimas;
  • Vėmimas;
  • Karščiavimas;
  • Pilvo ir galvos skausmas.

Ligos simptomai prasideda po 12–72 val. nuo užsikrėtimo. Inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują ir tokiu atveju infekcija gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu. Tokiu atveju negydoma liga gali baigtis ir mirtimi.

Infekcija ypač pavojinga kūdikiams, mažiems vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ir visiems, kurie serga lėtinėmis ligomis, nes jų imuninė sistema nusilpusi.

Kaip užsikrečiama?

Salmonelės bakterijos dažniausiai į žmogaus organizmą patenka vartojant nesaugius (bakterijomis užterštus bei tinkamai neapdorotus) gyvūninės kilmės maisto produktus – kiaušinius, vištieną, pieną.

Kaip rašoma NVSC interneto puslapyje, infekcijos šaltiniu gali tapti bet koks maistas, jei jį ruošiant nesilaikoma higienos reikalavimų, todėl itin svarbu kruopščiai plauti rankas ir virtuvėje naudojamas priemones.

  • Visada plaukite rankas prieš maisto gaminimą, valgį, taip pat po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais.
  • Kuo dažniau plaukite karštu vandeniu su indų plovikliais, valykite virtuvės baldų, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius.
  • Nenaudokite tų pačių įrankių, kurie buvo naudoti žalios mėsos pjaustymui, kitiems maisto produktams.
  • Venkite kryžminio maisto užteršimo.
  • Jau perkant maistą būtina atkreipti dėmesį į tai, kad pirkinių krepšelyje žalias maistas, kurį būtina termiškai apdoroti, nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo apdorojimo šiluma.
  • Gerai išvirkite ar iškepkite mėsą, kiaušinius, žuvį. Iš gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.
  • Salmonelių gali būti net ant vaisių ir daržovių. Todėl ir juos būtina kruopščiai nuplauti prieš vartojimą.
  • Svarbu žinoti, kad salmonelioze galima užsikrėsti ir nuo kitų žmonių, nes ir jie gali nešioti šias bakterijas. Taip gali nutikti, jeigu žmogus susirgo, pavyzdžiui, lengva salmoneliozės forma ir net nepastebėjo, kad sirgo.
  • Kitas variantas – kad žmogus prasirgo šia liga, o organizme liko salmonelių. Jeigu toks žmogus nesilaiko higienos rekomendacijų, gamina maistą nenusiplovęs rankų, gali platinti salmoneliozę kitiems asmenims, nors tai nėra dažniausias salmonelių plitimo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas