Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po sodo darbų kenčia nugara? Kaip to išvengti ir sau padėti

Prasidėjus sezoniniams darbams vis daugiau žmonių pradeda skųstis nugaros skausmais. Ilgos valandos sode ar darže, netaisyklingai keliami svoriai, netinkama kūno padėtis, traukiantis skersvėjis neigiamai atsiliepia savijautai. Neretai ne tik užklumpa ūmus skausmas, bet ir atsinaujina senos nugaros problemos, kurios paūmėja fiziškai dirbant.
Moteris jaučia skausmą
Moteris jaučia skausmą / 123RF.com nuotr.

Kaip reikėtų apsisaugoti ar išvengti netikėtų nugaros skausmų, kad vasara sode neapkarstų? Pateiksime keletą patarimų bei šeimos gydytojos Raimondos Bernotienės įžvalgas.

Svarbu prevencija ir atsargumas

Kad darbai sode ir darže džiugintų, pirmiausiai reikėtų įsidėmėti, kad svarbiausia prevencija nuo skausmų nugaros plote – fizinis aktyvumas visus metus. Tai viena pagrindinių sąlygų, padėsiančių išvengti nugaros skausmų dirbant sode šiltuoju sezonu. Jeigu raumenys ir sausgyslės ilgai nenaudojamos, žmogui gali išsivystyti rimtos problemos, ypatingai nugaros srityje. Tad savo fizine būkle reikėtų rūpintis nuolat – bent 2-3 valandas per savaitę skirti fizinei veiklai, dažniau vaikščioti lauke, atlikti mankštą, skiriant ypatingą dėmesį skiriant nugaros raumenų stiprinimui.

Norint išvengti skausmų nugaros srityje taip pat rekomenduojama daryti pertraukėles, keisti kūno padėtį, pasistengti, kad ilgą laiką nebūtų apkrautos tos pačios raumenų grupės. Reikėtų nuolat stengtis išlaikyti ir taisyklingą kūno padėtį – keliant sunkius daiktus būtina išlikti ypač atsargiems. Keliant stambius nešulius verta įsitikinti, kad tai daroma tinkamai.

Kai darbams lauke reikalingas didesnis fizinis aktyvumas, rekomenduojama apjuosti nugarą specialiu diržu.

Kibę į darbus lauke žmonės nuolat užsimiršta ir nepasirūpina tinkama apranga: perkaista, neretai juos perpučia vėjas. Kadangi mūsų vasaros orai apgaulingi, tinkamos aprangos nebuvimas tampa dažna nugaros skausmų priežastimi. Tad prieš pradedant darbus lauke, svarbu atsižvelgti į oro sąlygas, tinkamai apsirengti. Jeigu lauke pučia stiprus vėjas, reikėtų daugiau dėmesio skirti nugaros pridengimui. Svarbu vengti skersvėjų, saugotis temperatūros pokyčių.

Na, o tais atvejais, kai darbams lauke reikalingas didesnis fizinis aktyvumas, o skundžiamasi nugaros skausmais, rekomenduojama apjuosti nugarą specialiu diržu. Jis skirtas kietesnei stuburo ir juosmens fiksacijai, be to, prilaiko ne tik stuburą, bet ir nugaros raumenis.

Nugaros skausmo gydymas – efektyviais medikamentais

Vis tik netgi lengvi darbai gali baigtis sveikatos negalavimais, todėl atsargumas itin svarbus darbuojantis sode. Kokie sveikatos negalavimai po sodo darbų yra dažniausi?

Šeimos gydytojos R.Bernotienės teigimu, po aktyvių sodo darbų dažniausiai traumos neužklumpa, bet daugelis žmonių pajunta nugaros skausmą įvairiose nugaros dalyse dėl neplanuotai padidėjusio fizinio krūvio.

Asmeninio arch. nuotr./Raimonda Bernotienė
Asmeninio arch. nuotr./Raimonda Bernotienė

,,Daugeliui, atėjus šiltajam sezonui, taip norisi užsiauginti salotos lapą ar pasigrožėti sode sodintomis tulpėmis. Natūralu, kad po žiemos ramybės daugiau laiko leidžiame lauke, suintensyvėja sodo darbai. Neretai tvarkydami aplinką vėliau patiriame įvairius negalavimus. Dažniausiai pasitaikantis negalavimas yra nugaros skausmas. Atrodytų, kad tai yra nesudėtinga, išorinių veiksnių veikiama problema, bet po ja slypi daug įvairių dalykų“, – pasakoja šeimos gydytoja.

R.Bernotienės teigimu, sveiko žmogaus ir jau turinčio bei žinančio savo stuburo problemas, nugaros skausmo diagnostika, gydymas ir prognozė skiriasi. ,,Žmogaus, kuris neturi pakitimų stubure, nugaros skausmas dar kitaip yra vadinamas lumbagu. Tai yra skausmas, sukeliantis judesių ribotumą ir diskomfortą. Jis, skiriant adekvatų, tinkamą gydymą, gana greitai praeina. Na, o šiais laikais gydymo galimybės ir vaistų pasiūla yra nemenki“, – teigia R. Bernotienė.

O kaip reikėtų išsirinkti geriausiai užklupusius nugaros skausmus malšinantį vaistą? ,,Aš, kaip šeimos gydytoja, dažnai susiduriu su problema – vaistų vartojimo forma pacientų atžvilgiu. Vieniems pacientams geriau leidžiami vaistai, kitiems nėra jokio skirtumo – svarbu, kad vaistas suveiktų. Kai kurie pacientai nepraryja tablečių, todėl jiems reikalinga suspensija. Būna taip, kad pacientai teigia vaistų negersiantys ir prašo rekomenduoti tepalą. Tepalą įtrinant vyksta natūralus raumenų masažas, žmogus atsipalaiduoja. Įvairių tepalų galima įsigyti be recepto, bet jei jau kreipiasi į gydytoją, tai skiriu receptinį“, – teigia gydytoja.

Vieniems pacientams geriau leidžiami vaistai, kitiems nėra jokio skirtumo – svarbu, kad vaistas suveiktų.

R.Bernotienės teigimu, ir visais kitais atvejais pacientui yra ką pasiūlyti. ,,Pavyzdžiui, deksketoprofeną, kuris yra 3 skirtingų vartojimo formų, yra nereceptinis vaistas, kuris greitai ir gerai suveikia dėl savo farmakokinetinių savybių, jį galima vartoti ir prieš valgį. Taigi, maloniai pasidarbavus sode, bet po to pajutus skausmą nugaroje, turime sprendimą. Vis tik, jeigu vartojate nuskausminamuosius vaistus, bet pagerėjimo nesulaukiate, būtina kreiptis į šeimos gydytoją dėl ištyrimo, gydymo ir tolimesnio negalavimo sekimo“ , – užbaigia R.Bernotienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas