Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pradedamas pasiruošimas šaltajam sezonui – jau galima pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19

Prieš prasidedant šaltajam sezonui Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena – savo imunitetu turime pasirūpinti kiekvienas, o geriausia apsauga nuo labiausiai plintančių infekcinių susirgimų – gripo ir koronaviruso infekcijos – skiepai, rašoma SAM pranešime žiniasklaidai.
Skiepai
Skiepai / 123RF.com nuotr.

Skiepijimas gripo ir atnaujintomis COVID-19 vakcinomis labiausiai rekomenduojamas rizikos grupėse esantiems asmenims – jie abiem vakcinomis bus skiepijami nemokamai.

„2024-2025 m. sezono metu nuo COVID-19 ligos skiepijama atnaujintomis vakcinomis, kurios skiriasi nuo tų, kuriomis buvo skiepijama praėjusį sezoną. COVID-19 vakcinų atnaujinimą dar 2024 m. balandžio mėn. rekomendavo Europos vaistų agentūra. Nuo COVID-19 ligos rekomenduojama skiepyti praėjus 6 mėn. po persirgimo šia liga ar pastarosios vakcinacijos. Sezoninio gripo vakcina rekomenduojama skiepytis kiekvienais metais, nes gripo virusai keičiasi – mutuoja. Kiekvienais metais kuriama nauja vakcina, atsižvelgiant į cirkuliuojančius gripo virusų tipus. Gripo vakcinos taip pat atnaujintos – jos atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas Šiaurės pusrutuliui“, – teigia SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nuolat seka bendrą sergamumo gripu lygį ir pastebi, jog tradiciškai sergamumo ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) kilimas prasideda kiekvienų metų rudenį, tad šie metai nėra išimtis.

„Stebint bendrą sergamumą ŪVKTI rodikliai panašūs į iki pandemijos buvusius sergamumo rodiklius. Tačiau vertinant sergamumo struktūrą matome, kad šiuo metu ženkliai didėja sergamumas COVID-19 liga. SARS-CoV-2 aktyvumo didėjimas Europoje prasidėjo maždaug 6 savaitėmis anksčiau nei 2023 m., panaši tendencija stebima ir Lietuvoje. Kol kas nematome priežasčių panikuoti – svarbu prisiminti ir pradėti taikyti pagrindines ŪVKTI prevencijos priemones. Rekomenduojame neatidėlioti ir pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19, ypač jeigu priklausote rizikos grupei“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Padidėjęs sergamumas pastebimas ir gydymo įstaigose – anot šeimos gydytojos Almos Astafjevos, šeimos gydytojai savo darbe jau apie 4 savaites pastebi padidėjusį sergamumą COVID-19 liga.

„Pacientai jaučia pakankamai lengvus simptomus, kaip sloga, nosies užgulimas, bendras silpnumas, gerklės perštėjimas, kiek dažniau skundžiasi intensyviais galvos, nugaros skausmais. Kita dalis pacientų aktyviai karščiuoja net kelias paras iki 39 °C ir kosėja. Tipiniu požymiu kaip uoslės praradimas šiuo metu skundžiamasi rečiau, todėl apie tai, kad serga COVID-19, pacientai sužino tik atlikus greitąjį antigeno tyrimą“, – sako gydytoja.

A. Astafjevos teigimu, sveikatos priežiūros įstaigose COVID-19 teigiamų atvejų skaičius yra didžiausias tarp 65 metų ir vyresnių asmenų, o tai rodo, kad pažeidžiamoms gyventojų grupėms vis dar gresia rizika susirgti sunkia ligos forma ir priduria, jog diagnozuoti susirgimą galima greituoju antigeno tyrimu, kurį galima atlikti namuose arba gydymo įstaigoje. Atliekant namuose rekomenduojama kartoti tyrimą, nes pakartojus po kelių dienų tyrimas gali būti teigiamas.

SAM iliustracija/Skiepijimo schema (Covid-19 ir gripas)
SAM iliustracija/Skiepijimo schema (Covid-19 ir gripas)

„Gydymas yra simptominis – skysčiai, elektrolitai, pastilės gerklei, aktyvus nosies plovimas jūros vandeniu, kosulį lengvinantys preparatai, taip pat yra specifinis antivirusinis gydymas, kuris skiriamas gydytojo tiems pacientams, kurie turi didžiausią riziką susirgti sunkia ligos forma t. y. tie, kurie turi rizikos veiksnių, kaip lėtinės ligos, nutukimas, rūkymas, anksčiau sirgę sunkia ligos forma“, – teigia A. Astafjeva.

Kam ir kokios vakcinos būtinos?

Šį 2024–2025 m. sezoną gyventojai gali pasiskiepyti atnaujintomis gripo ir COVID-19 vakcinomis, jos atnaujintos, atsižvelgiant į cirkuliuojančias virusų atmainas. Valstybės lėšomis įsigytos gripo „Influvac Tetra“ ir „Comirnaty“ skiepijimui nuo COVID-19 vakcinos. Skiepijama viena atnaujintos vakcinos doze šiam sezonui. COVID-19 skiepijama, kai yra praėję 6 mėn. po persirgimo/vakcinacijos. Pirminė vakcinacija nevertinama – nesvarbu ar/kiek dozių žmogus yra pasiskiepijęs prieš tai.

SAM iliustracija/Skiepijimo schema (Covid-19)
SAM iliustracija/Skiepijimo schema (Covid-19)

Rudens orai sudaro palankią terpę viršutinių kvėpavimo takų infekcijų plitimui, todėl SAM ir NVSC atkreipia dėmesį, jog labiausiai pasiskiepyti abiem – gripo ir COVID-19 – vakcinomis rekomenduojama rizikos grupei priklausantiems asmenims:

  • 65 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms;
  • sergantiems lėtinėmis ligomis (taip pat ir vaikams);
  • socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams (taip pat ir vaikų globos įstaigose);
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams;
  • nėščiosioms (bet kuriuo nėštumo laikotarpiu);
  • nuo šio rudens nemokamai gripo vakcinomis skiepijami ir 2-7 metų vaikai.

Kur galima pasiskiepyti?

Asmenys gali registruotis per Išankstinę pacientų registracijos informacinę sistemą (IPR) arba tiesiogiai kreipdamiesi į skiepijančią gydymo įstaigą, kur juos užregistruoja ASPĮ darbuotojai. Jei rizikos grupėms priklausantys gyventojai norės skiepytis kartu su gripo vakcina, tą galės padaryti savo ASPĮ, kurioje yra prisirašę.

Svarbu paminėti, kad gydymo įstaigos pačios sprendžia dėl gripo ir COVID-19 vakcinų užsakymo, ir nuo jų priklauso, ar užtikrinama vakcinacija šiomis vakcinomis, tad prieš skiepijimąsi rekomenduojama susisiekti su norima įstaiga ir įsitikinti dėl turimų vakcinų.

Rugsėjo 12 d. duomenimis abiejų vakcinų – gripo ir COVID-19 bent vienoje gydymo įstaigoje turi dauguma savivaldybių, išskyrus Birštono, Joniškio, Kazlų Rūdos, Lazdijų, Rietavo, Skuodo, Šilutės, Varėnos ir Zarasų savivaldybes.

Gydymo įstaigos nuo rugpjūčio 26 d. gali užsakinėti šias vakcinas, įvertindamos savo pacientų susidomėjimą ir poreikį vakcinuotis. Kai gydymo įstaigos pateikia užsakymą, vakcinos pristatomos tą pačią savaitę arba kitos savaitės pradžioje.

Vakcinas užsakiusių gydymo įstaigų sąrašas skelbiamas čia.

Primename, kad nuo COVID-19 ligos galima pasiskiepyti bet kurioje gydymo įstaigoje, nebūtinai ten, kur asmuo yra registruotas.

Kol vakcinų užsakymas įsibėgėja ir vyksta logistiniai procesai, pacientams rekomenduojama vadovautis aukščiau paminėtu sąrašu ir kreiptis į tas įstaigas, kurios jau užsakė vakcinas.

Norint pasiskiepyti abiem vakcinomis, rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios asmuo prisirašęs. Gripo vakcinos rizikos grupėms priklausantiems asmenims valstybės lėšomis kompensuojamos toje gydymo įstaigoje, kurioje asmuo yra registruotas. Savo lėšomis gripo vakcina galima pasiskiepyti bet kurioje gydymo įstaigoje ar vaistinėse.

Skiepijimas daugiau nei viena vakcina vieno apsilankymo metu yra įprasta medicininė praktika – tai greita, patogu, rekomenduojama specialistų. Lietuvos infektologų draugijos poziciją dėl vakcinų derinimo rasite ČIA.

Nepamiršti prevencijos

Primename, kad nuolat rekomenduojamos gripo, COVID-19 ligos ir kitų ŪVKTI plitimą ribojančios priemonės visuomenei, asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigoms (ASPĮ): reguliarus ir teisingas rankų plovimas ir (ar) dezinfekavimas; tinkama kvėpavimo takų higiena (kosint ar čiaudint prisidengti burną / nosį popierine servetėle ar nosine, nusiplauti rankas); medicininių kaukių ar respiratorių dėvėjimas ir slaugant sergantį asmenį; sergančiųjų izoliavimas namuose ar ligoninėje; dažnas gyvenamųjų ir darbo patalpų vėdinimas ir valymas drėgnuoju būdu.

123RF.com nuotr./Peršalimas
123RF.com nuotr./Peršalimas

Gripo, COVID-19 ligos bei kitų ŪVKTI sergamumo pakilimo laikotarpiu, nesant paskelbtos epidemijos, ASPĮ) bei socialinės globos įstaigos, atsižvelgdamos į turimą infrastruktūrą bei išteklius, gali taikyti griežtesnius infekcijų kontrolės reikalavimus, susijusius su pacientų srautų valdymu, asmens apsaugos priemonių dėvėjimu, pacientų lankymo trukmės ar lankytojų skaičiaus ribojimu ir kt.

Daugiau informacijos apie skiepijimą galima rasti KoronaStop.lt ir NVSC internetinėje svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas