Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pučia pilvą? 7 ženklai į kuriuos privalote atkreipti dėmesį

Nors ir nemalonu, tačiau dujų kaupimasis ir pilvo pūtimas yra tiesiog biologinės funkcijos, su kuriomis kartais susiduria kiekvienas žmogus. Nustatyta, kad 1 iš 5 Jungtinių Valstijų gyventojų bent kartą per pastarąją savaitę nurodė, kad jautėsi „išsipūtęs“.
Pilvo pūtimas
Pilvo pūtimas / Shutterstock nuotr.

„Normalu, kad po valgio gali pūsti pilvą. Virškinant maistą tam tikros maisto sudedamosios dalys gali fermentuotis ir gaminti dujas, todėl jaučiamės išsipūtę“, – portalui „HuffPost“ sakė gastroenterologė Vivy Cusumano iš UCLA Health.

Tai ypač aktualu, kai mityboje gausu skaidulinių medžiagų ir valgoma daug vidurių užkietėjimą sukeliančių maisto produktų, pavyzdžiui, raudonos mėsos ir pieno produktų.

Tačiau V.Cusumano paaiškino, kad kai dujos ar pilvo pūtimas yra susiję su kitais simptomais, tai gali kelti susirūpinimą. Štai septyni požymiai, rodantys, kad dujos ar pilvo pūtimas gali būti didesnė problema nei manote ir galbūt metas pasitarti su specialistu.

Vidurių užkietėjimas arba kraujingos išmatos

Gydytojai sutinka, kad jūsų išmatos gali daug ką pasakyti apie žarnyną ir virškinamojo trakto sveikatą. Atkreipkite dėmesį į išmatų dydį, spalvą ir formą bei kaip dažnai einate į tualetą.

32 metų Chelsea opinis kolitas buvo diagnozuotas po to, kai daugiau nei dešimtmetį ji juto pilvo pūtimą ir kitus su virškinimo trakto veikla susijusius simptomus.

„Net vaikystėje visada turėjau skrandžio problemų. Diagnozė buvo nustatyta tik tada, kai išmatose atsirado kraujo“, – pasakojo Chelsea.

V.Cusumano pridūrė, kad „kai pilvo pūtimas pasireiškia kartu su išmatų formos pasikeitimu arba krauju, tai gali būti susiję su uždegiminėmis žarnyno ligomis.

Nuolatinis viduriavimas

Pasak V.Cusumano, viduriavimas su pilvo pūtimu gali rodyti dirgliosios žarnos sindromą (DŽS) arba celiakiją – autoimuninį sutrikimą.

Tyrimai rodo, kad DŽS serga nuo 25 iki 45 milijonų JAV gyventojų, todėl tai yra vienas dažniausių virškinamojo trakto sutrikimų. Nors DŽS dažnai pasireiškia viduriavimu, ja sergantiems žmonėms gali būti ir vidurių užkietėjimas, ir viduriavimas, arba tik vidurių užkietėjimas.

Nepakankama mityba arba anemija

Vitaminų ar maistinių medžiagų trūkumas gali pakenkti jūsų psichinei ir fizinei sveikatai, įskaitant žarnyną. Pavyzdžiui, pilvo pūtimas gali atsirasti dėl tokių problemų kaip anemija, geležies ar B12 trūkumas, teigia Floridos universiteto Medicinos koledžo Gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos skyriaus klinikinis docentas daktaras Manuelis Amaris.

Tokio pobūdžio trūkumai taip pat gali rodyti, kad galbūt susiduriate su pagrindinėmis ligomis, pavyzdžiui, celiakija ar uždegimine žarnyno liga.

Ilgalaikis pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis

Klivlendo klinikoje teigiama, kad nekeliantis pavojaus pilvo pūtimas ar dujų išsiskyrimas dėl maisto ar hormonų svyravimų gali trukti nuo poros valandų iki kelių dienų. Vis dėlto ilgalaikis pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis gali reikšti, kad yra didesnių virškinimo trakto problemų.

„Man pasirodė keista, kaip dažnai kamuoja dujų kaupimasis ir pilvo pūtimas. Nesvarbu, ką valgydavau, vis tiek tai atsitikdavo, – apie gyvenimą sergant opiniu kolitu pasakojo Chelsea. – Nepatogumas ir jausmas, kad dujos „užstrigo“, buvo nuolatinė kova.“

„Jei atsirado naujų virškinimo trakto simptomų, kurie tęsiasi ilgiau nei 10–14 dienų, turėtumėte apie tai pranešti savo gydytojui, – "HuffPost" sakė Dr. Brittany Davidson, Duke universiteto Medicinos mokyklos akušerijos ir ginekologijos docentė.

Sotumo jausmas po kelių maisto kąsnių arba apetito praradimas

„Vidutinės porcijos ir patiekalai neturėtų sukelti žarnyno sutrikimų“, – sakė M.Amaris ir pridūrė, kad apetito praradimas arba nesugebėjimas pabaigti valgyti gali būti rimtos sveikatos problemos, dėl kurios reikia kreiptis į gydytoją, požymis.

Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad tarp virškinamojo trakto ligų ir ginekologinių sutrikimų yra stiprus ryšys, be to, daugelis simptomų sutampa – todėl sunkiau nustatyti, kas vyksta.

„Ginekologiniai vėžiniai susirgimai gali paveikti virškinamąjį traktą dėl jų plitimo būdo... Kartais dėl vėžio žarnynas tampa labai vangus, todėl pykina arba jaučiamas sotumo jausmas net suvalgius tik du ar tris kąsnius maisto“, – aiškino B.Davidson.

Be to, B.Davidson sakė, kad vėžys gali sukelti skysčių kaupimąsi pilve, kurį galima supainioti su pilvo pūtimu ir išsipūtimu.

Pilvo skausmai ir spazmai

Pilvo skausmas gali reikšti ne tik virškinimo trakto veiklos sutrikimus, bet ir papildomas problemas, pavyzdžiui, inkstų akmenligę, šlapimo takų infekcijas, apendicitą ir kt.

Verta paminėti, kad pilvo skausmas kartu su kraujingomis išmatomis ir tuštinimosi pokyčiais yra dažnai nepastebimas ankstyvasis storosios žarnos vėžio, kurio atvejų tarp jaunų suaugusiųjų vis daugėja, požymis.

Pykinimas arba vėmimas

Ekspertai sutaria, kad kai pilvo pūtimas ar dujų kaupimasis yra susijęs su pasikartojančiais pykinimo ir vėmimo epizodais, gali būti, kad yra sveikatos sutrikimų, kuriuos reikia pašalinti.

Taip pat gali būti paprasta ir aiški šio nemalonaus simptomų derinio priežastis. Pavyzdžiui, pernelyg dažnas nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, pvz., ibuprofeno, vartojimas gali sukelti įvairius virškinimo sutrikimus. Be to, kiekvienais metais susiduriama su labai užkrečiamomis ligomis, sukeliančiomis skrandžio sutrikimus, įskaitant norovirusą.

Kad žarnynas apskritai būtų sveikas, V.Cusumano rekomendavo valgyti daug skaidulų turinčią mitybą (nors žmonėms, turintiems tam tikrų virškinamojo trakto sutrikimų, gali prireikti laikytis specialios dietos), sportuoti arba įtraukti judėjimo į savo dieną, valgyti mažesnius patiekalus ir nepamiršti gerti vandens.

Ką daryti, kai pilvo pūtimas ir dujos veikia jūsų kasdienį gyvenimą

Pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis niekada neturėtų būti toks stiprus, kad jums būtų sunku sportuoti, valgyti, miegoti ar atlikti kitas pagrindines užduotis.

„Net ir nesant lėtinių sveikatos sutrikimų ar įspėjamųjų požymių, asmenys turėtų kreiptis į gydytoją, jei pilvo pūtimas turi įtakos kasdienei veiklai“, – sakė M.Amaris.

Jungtinėse Amerikos Valstijose 60-70 milijonų žmonių turi virškinimo trakto sutrikimų, todėl svarbu kuo anksčiau kreiptis į gydytoją, jei pastebėjote bet kurį iš šių požymių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai