Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renginyje Vilniuje – dėmesys psichikos sveikatai: kvies į žygį, Beissoul & Einius koncertą

Ranka pasiekiami emocinės gerovės konsultantai, vienos stotelės pagalbos centrai vaikams ir šeimoms, jaunimui skirtos palankios sveikatos priežiūros paslaugos, pagalba pažeidžiamiems vaikams bei jaunimui, taip pat nėščiosioms, gimdyvėms ir mamoms, auginančioms vaikus iki dvejų metų – visos šios naujos psichikos sveikatos stiprinimo paslaugos Lietuvoje sukurtos, įgyvendinant Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą „Sveikata“.
Šeimos lankymo specialistė Julita Grigalauskė
Šeimos lankymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš viso per ketverius metus investuota beveik 18 mln. eurų, įgyvendinti net 69 projektai, apmokyta 312 specialistų, o paslaugomis jau pasinaudojo beveik 62 tūkst. žmonių, rašoma Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) pranešime žiniasklaidai.

„Užbaigiame šią ketverių metų kelionę, nuoširdžiai džiaugdamiesi pasiektais rezultatais ir pokyčiu, kurį pavyko padaryti, kad kokybiškos psichosocialinės pagalbos paslaugos būtų kuo labiau prieinamos pažeidžiamiausiems mūsų visuomenės nariams – vaikams, jaunimui ir jų šeimoms“, – sako programos „Sveikata“ įgyvendinimą prižiūrinčios Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) direktoriaus pavaduotoja Sandra Remeikienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Centrinė projektų valdymo agentūra
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Centrinė projektų valdymo agentūra

Uždarymo renginys Vilniuje atviras visiems

Jau šį penktadienį, spalio 18 d., CPVA kartu su programos partneriais – Sveikatos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis – organizuoja programos „Sveikata“ uždarymo renginį ir vilniečiams bei miesto svečiams dovanoja pėsčiųjų žygį „Žvėryno takais“ ir dueto „Beissoul & Einius“ koncertą.

„Beveik mėnesį mobiliojoje vaikščiojimo programėlėje „Walk 15“ raginome projektų vykdytojus, jų draugus ir palaikytojus aktyviai rinkti žingsnius, gyventi tvariai ir prisidėti prie CO2 emisijos mažinimo bei labiau rūpintis savimi. Prie Baltojo tilto vyksiantis renginys kartu bus proga pasidžiaugti ir šio iššūkio, ir programos rezultatais,“ – sako S.Remeikienė.

Nuo 17 val. pievoje prie Baltojo tilto sporto aikštynų renginio dalyvius pasitiks palapinių miestelis, kuriame bus galima plačiau susipažinti su programos „Sveikata“ projektais – nuo šeimų lankymo namuose, emocinės gerovės konsultantų paslaugų iki visuomenės sveikatos kabinetų, terapinio ūkio ir daugelio kitų.

18 val. startuos pėsčiųjų žygis. Žygeiviai galės pasirinkti vieną iš dviejų skirtingo sudėtingumo trasų – 5000 arba 10 000 žingsnių ilgio. Pirmoji tinkama lengvam pasivaikščiojimui, rekomenduojama šeimoms su vaikais. Antroji – tiems, kas nori išmėginti savo jėgas ir dar atidžiau pažinti Žvėryną. Abu maršrutai žiediniai – dalyviai startuos ir finišuos pievoje prie Baltojo tilto sporto aikštynų, kur nuo 20:30 val. prasidės elektroninės muzikos ir meno dueto „Beissoul & Einius“ koncertas.

Renginyje bus pristatyti šie programos metu įgyvendinti projektai:

  • Emocinės gerovės konsultantai – tai aukštos kvalifikacijos, specialius mokymus baigę specialistai, padedantys žmonėms susidoroti su lengvais depresijos ir nerimo simptomais. Kreipiantis į šiuos emocinės gerovės konsultantus nereikia šeimos gydytojo ar kito specialisto siuntimo, užtikrinamas besikreipiančiųjų konfidencialumas bei visiškas anonimiškumas.
  • Tėvų mokymo programa „Neįtikėtini metai“, skirta ikimokyklinio amžiaus (3-6 m.) ir mokyklinio amžiaus (6-12 m.) vaikų tėvams, auginantiems vaikus, turinčius elgesio ir emocijų sunkumų. Tėvai mokomi žaisti vaiko vadovaujamus žaidimus ir tapti savo vaikams žaidimo terapeutais, taip pat supažindinami su pozityvia disciplina – būdais, kaip auginti vaikus be agresyvumo, smurto ar perdėto griežtumo.
  • Atnaujinti ir metodologinėmis priemonėmis aprūpinti ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir mokyklų sveikatos kabinetai. Projektų įgyvendinimo metu atnaujintas ir metodinėmis priemonėmis aprūpintas 361 sveikatos kabinetas ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigose. Metodinės priemonės skirtos sveikos gyvensenos įgūdžiams ugdyti, fiziniam aktyvumui skatinti, traumų, žalingų įpročių prevencijai, psichikos sveikatos raštingumui didinti.
  • Šeimų lankymo namuose paslauga, skirta padėti besilaukiančioms ir pagimdžiusioms moterims, iki vaikui sukaks 2 metai. Pagal specialią podiplominių studijų programą paruošti slaugos ir akušerijos specialistai lanko šeimas jų namuose. Apsilankymų metu siekiama padėti suformuoti gerus motinystės įgūdžius, pasirūpinti mamos sveikata.
  • Jaunimui palankios sveikatos priežiūros paslaugos (JPSPP), skirtos paskatinti jaunimą rinktis sveikesnį gyvenimo būdą, padėti stiprinti fizinę ir psichikos sveikatą, tikslingai spręsti jaunimui susirūpinimą keliančias problemas. Paslaugos teikiamos 24-iose Lietuvos savivaldybėse atvejo vadybos principu, pagalbą teikia 28 apmokyti JPSPP koordinatoriai, kurie jaunimui jau suteikė daugiau kaip 4 tūkst. konsultacijų.
  • Multidimensinė šeimos terapijos programa (MDFT) – profesionali pagalba elgesio sunkumus patiriantiems vaikams, jaunuoliams ir jų šeimos. Ši programa skirta padėti vaikams ir jaunuoliams, patiriantiems neeilinius elgesio iššūkius, tokius kaip mokyklos nelankymas, polinkis į nusikalstamą veiką, psichotropinių medžiagų vartojimas, savižala ar polinkis į savižudybę, agresyvus elgesys.
  • Terapinio ūkininkavimo metodika, skirta jaunuoliams iš rizikos grupių, kurie veikdami komandoje, būdami natūralioje aplinkoje ir darydami prasmingus ūkio darbus siekia grįžti į švietimo sistemą arba į darbo rinką. Ūkyje jaunuoliai gali atrasti būdus bendrauti ir dirbti kartu su kitais, taip pat atsipalaiduoti, jaustis saugūs.
  • Sportu paremta metodika, kuri suteikia galimybę jaunuoliams, turintiems įvairaus pobūdžio sunkumų, globos patirčių, tinkamai pasiruošti savarankiškam gyvenimui. Kaune ir Vilniuje atidaryti Paauglių namai, kuriuose kiekvieną dieną dirbama su 12 paauglių, 85 žmonės iš įvairių institucijų, dirbantys su vaikais ir jaunuoliais, buvo apmokyti, kaip pasiruošti palydimajai globai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito