Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ruošiantis Joninių nakčiai alergologė pasakė, kodėl patiems nevertėtų būti ryškiausiu ir kvapniausiu žiedu miške

„Mūsų kraštuose alergines reakcijas, kurios gali pavojingai baigtis, sukelia plėviasparniai tokie, kaip bitės, kamanės, širšės, vapsvos, širšuolai. Jei įgėlus į vieną vietą, silpnumas ir negerumas juntamas visame kūne, vertėtų suskubti su pagalba sau, nes tai pavojinga reakcija“, – pasakoja alergologė ir klinikinė imunologė Laura Malinauskienė.
Laura Malinauskienė
Laura Malinauskienė / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Jei sugeltajam prasidėjo anafilaksinė reakcija, medikės teigimu, reikėtų jį paguldyti, kojas pakelti ir kviesti greitąją pagalbą.

Sugėlus mašalams ir vabzdžiams simptomai gali būti ne visuomet tipiški, gali suskausti pilvą, atsirasti bėrimas visame kūne. Na, ne visuomet žmogus ir pamato, kad jam įgėlė vabzdys, bet organizmas dažnai sureaguoja.

123RF.com nuotr./Širšė
123RF.com nuotr./Širšė

Sugeltų ir nusikasiusių eilė prie alergologų ir skubios pagalbos gydytojų durų vasarą nutįsta ilgesnė nei įprasta.

Ypač po ilgesnių žygių gamtoje. Taip, gydytojos manymu, nutinka, nes šiltėjant klimatui gerėja plėviasparnių gyvenimo sąlygos, jie sparčiau dauginasi, o tai reiškia, kad ir įkandimų pasitaiko dažniau.

„Į mišką ar pievas išsiruošę gyventojai ne visuomet būna tinkamai apsirengę, dažnai pamiršta ilgas rankoves, kelnes, na, ir kvepalų tvaikas tvoskia nuo jų...

Kadangi pati mėgstu pasivaikščioti po miškus, ne kartą tokių sutikusi esu. Per daug kvėpinamės.

Ruošiantis į gamtą vertėtų to vengti, ir plaukams, ir kūnui naudoti bekvapes priemones. Jei pernelyg išsikvėpinsite, neišvengsite mašalų ir vabzdžių keršto, jų uostė itin jautri. Tikrai nepraeisite nepastebėti.

Beje, stambesniems vabzdžiams itin patinka ryškios spalvos. Tai, jei atrodysite miške itin spalvingai, kaip tas žiedas, iš kurio jie nektarą renka, jiems tikrai norėsis jums patyrinėti“, – apie tinkamus pasirinkimus keliaujant į gamtą kalbėjo L.Malinauskienė.

123rf.com nuotr./Skardinė
123rf.com nuotr./Skardinė

Alergologai jau kuris laikas stebi išaugusį visuomenės odos jautrumą ir sausumą. Tam įtakos, pašnekovės vertinimu, turi ir stresas, ir dermografinė dilgelinė, kuomet pasikasius išmėto raudonos dėmės. Kylančias reakcijas ji apibūdina kaip labai nemalonias ir gyventi trukdančias.

„Sausaodžiai jus didesnį diskomfortą ir vabzdžiui įgėlus: daugiau kasysis, oda daugiau patins. Tą sieti galima ir su nervų sistemos pajautrėjimu“, – tikino medikė.

Tačiau grįžtant prie laiko gamtoje, dar svarbu, jos manymu, saldžiųjų gėrimų vartojimas iš skardinių, kurios taip pat pritraukia vabzdžių, taigi, reikėtų būti atidiems, jei nenorite praryti kokio vabzdžio.

Medikė sako, kad bijoti įkandimų ir po to sekančių reakcijų nevertėtų: šimtus tūkstančių metų žmonės gyveno su vabzdžiais, yra patyrę daug įgėlimų, tad mūsų organizmai žino, kaip su tuo dorotis.

Kad paskaudės ir patins sugelta vieta, yra normali reakcija į suleistus nuodus, kaip ir iš to sekantis paraudimas, niežulys.

Sunerimti verta, kai vystosi toksinės reakcijos ir organizme paskleisti nuodai suveikia labai stipriai.

Kai kada alerginės reakcijos gali baigtis ir mirtimi, bet toli gražu ne kiekvieną kartą.

Taigi, jei jau nutiko taip, kad vabzdys ar vabzdžiai sugėlė, verta kuprinėje turėti priešalerginių vaistų, mažinančių niežulį (jų ir be recepto įsigyti galima). Jei įkandimo vietoje koja ar ranka ištino, sunkiai lankstosi, reikėtų ieškoti medikų pagalbos.

„Pasitaiko ir taip, kad ne tą pačią, o kitą dieną, kur vabzdys įkando, ta vieta parausta, pakyla temperatūra, kartais galima šalia tos vietos apčiuopti ir guziukų, būna ir padidėja limfmazgiai, tai ženklai, kad prasidėjo infekcija. Komplikaciją sustabdys tik antibakteriniai vaistai“, – apibendrino L.Malinauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius