Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skausmingos mėnesinės – ligos požymis? Gydytoja įvardino momentą, kada nebereikėtų kentėti

Daugelis moterų vienu ar kitu gyvenimo periodu pajaučia intensyvesnius mėnesinių skausmus. Vienas kitas pasitaikęs skausmingesnis ciklas įprastai nesukelia diskomforto, tačiau užsitęses mėnesinių skausmas yra ne tik nemalonus, bet ir kelia klausimų, ar tai nėra rimtesnio negalavimo pradžia. Žinoma, skausmingumas susijęs ir su psichologine būkle, įtampa darbe, naudojamomis kontracepcijos priemonėmis ar vaistais.
Skausmas
Skausmas / Pexels nuotr.

Kokios yra skausmingų menstruacijų priežastys, kada reikėtų sunerimti dėl skausmingų mėnesinių ir kaip efektyviausiai numalšinti mėnesinių skausmą? Aptarsime tai ir pateiksime būdus, kurie padės sumažinti nemalonius pojūčius menstruacijų metu.

Menstruacinio skausmo priežastys

Gana dažna mėnesinių skausmo priežastis yra dismenorėja. Ji sukelia ne tik skausmą mėnesinių metu, bet ir gausesnį nei įprasta kraujavimą, nereguliarius ciklus. Dismenorėja yra skirstoma į du tipus – pirminę ir antrinę. Pirminė dismenorėja dažniausiai pasireiškia dar paauglystėje, kartu su pirmosiomis mėnesinėmis. Antrinė dismenorėja atsiranda vėlesniame amžiuje. Ją dažniausiai sukelia kitos pirminės ligos ir būklės, paveikiančios gimdą, kitus dubens organus – tai gali būti endometriozė, gimdos mioma, lėtinės infekcijos ir kita.

Riziką pasireikšti skausmingoms mėnesinėms didina anksti (iki 11 metų) prasidėjusios pirmosios mėnesinės, jaunesnis nei 20 metų amžius, nereguliarus menstruacijų ciklas, paveldimumas, gausus kraujavimas, neturėtas gimdymas, stresas, rūkymas. Menstruacinius skausmus sukelia ir įvairios dubens uždegiminės ligos, gimdos fibromos bei kiti sutrikimai.

Kada dėl menstruacinio skausmo jau nebegalima kentėti?

Šeimos gydytoja Raimonda Bernotienė teigia, kad skausmingos mėnesinės – gana dažnai pasitaikanti problema. ,,Ji sukelia įvairių diskomfortų ir nemalonių potyrių, apriboja įprastą kasdienę veiklą ir gana dažnu atveju periodiškai kartojasi. Jaučiant bent menkiausią mėnesinių skausmą, jau reikia reaguoti ir galvoti apie nuskausminamuosius vaistus.

Tačiau skausmą kiekviena moteris interpretuoja labai skirtingai. Šiais laikais, kuomet turime daug pagalbinių priemonių ir lengvą vaistų prieinamumą, mėnesinių skausmas neturėtų būti didelė problema“, – teigia R. Bernotienė. Vis tik būna ir taip, kad nuskausminamieji nepadeda. Gydytoja įvardina momentą, kada jau reikėtų kreiptis į specialistus.

Asmeninio arch. nuotr./Raimonda Bernotienė
Asmeninio arch. nuotr./Raimonda Bernotienė

,,Kuomet skausmas tampa labai stiprus, trikdo kasdienybės ritmą, tęsiasi ilgai, kartu su skausmu vargina gausus kraujavimas, jau reikėtų kreiptis į gydytoją. Tokio skausmo priežasčių gali būti pačių įvairiausių, bet dažniausiai pasitaikanti problema – hormonų santykio pasikeitimas ciklo metu. Taigi pirmiausiai reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, o pastarasis matys, ar reikia gydytojo specialisto konsultacijos. Jei nepadeda nereceptiniai vaistai, šeimos gydytojas ar gydytojas specialistas parekomenduos ir išrašys stipresnį receptinį vaistą“, – pasakoja R. Bernotienė.

Gydytojos teigimu, vaisto pasirinkimas priklauso nuo skausmo lygio.

,,Jei skausmas vidutinis, trunkantis neilgai, puikiai tinka deksketoprofeno jau paruoštas vartoti tirpalas paketėlyje, kurio nereikia užgerti vandeniu ir galima vartoti prieš valgį. Jei skausmas stipresnis, ilgai trunkantis, tuomet tinkamiausios diklofenako kapsulės, tačiau jas galite įsigyti tik su receptu. Svarbiausiai – nekentėti, nes būdų skausmui mažinti yra daug ir įvairių“, – užbaigia R. Bernotienė.

6 būdai, geriausiai mažinantys nestiprų mėnesinių skausmą

Tinkami maisto produktai

Spurgos, bulvių traškučiai ir kiti riebūs kepti maisto produktai nėra geriausias pasirinkimas mėnesinių metu. Laikykitės neriebios ir daug skaidulų turinčios dietos: vartokite daugiau nesmulkintų grūdų, lęšių ir pupelių, daržovių (ypač tamsiai žalių lapinių), vaisių ir riešutų. Vitaminai E, B1 ir B6, magnis, cinkas ir omega-3 riebalų rūgštys padeda sumažinti raumenų įtampą ir uždegimą.

Atsisakykite kofeino

Kofeinas gali sustiprinti menstruacijų skausmą, todėl venkite didelio kiekio kavos prieš mėnesines ir jų metu. Įsitikinkite, kad kofeino negaunate kartu su energetiniais gėrimais, šokoladu ar arbata.

Šildantys kompresai

Šiluma malšina skaudžius mėnesinių spazmus, todėl geras pasirinkimas yra šilta vonia arba šildyklė su karštu vandeniu. Taip pat skausmus ramina kompresai su ramunėlėmis. Vaistinėse galima rasti ir be recepto parduodamų šildomų pleistrų.

Vida Press nuotr./Pilvo skausmai
Vida Press nuotr./Pilvo skausmai

Neatsisakykite judėjimo

Nors nėra daug įrodymų, kad treniruotės mažintų mėnesinių skausmą, daugelis moterų teigia, kad sportas joms padeda atsipalaiduoti, sumažina skausmą. Pratimai išskiria smegenų chemines medžiagas, vadinamas endorfinais, kurios leidžia jaustis gerai. Taigi pasivaikščiokite, bėkite ant bėgimo takelio arba eikite maudytis!

Eteriniai aliejai

Moterys, kurios prieš mėnesines pradėjo tepti pilvą kremu su levandų, šalavijų ir mairūnų mišiniu, per ateinančias mėnesines skundėsi ne tokiu intensyviu skausmu. Šie eteriniai aliejai turi skausmą malšinančių savybių.

Akupunktūra

Liečiant atitinkamas pilvo, nugaros ir pėdų vietas, gali paspartėti kraujotaka. Taip išsiskiria endorfinai, kurie trumpam nuramina kūną ir protą. Dalyje tarp nykščio ir smiliaus taip pat yra ypatinga vieta, kurią stimuliuojant malšinamas skausmas. Kreipkitės į apmokytą, sertifikuotą specialistą, kuris padės surasti tinkamus taškus ir paaiškins, kaip juos stimuliuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus