Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Slaugytojos diabetologės: esame šalia pacientų, kad išmokytume suvaldyti cukrinį diabetą

Cukrinis diabetas – lėtinė liga, kuriai reikia ne tik tinkamo medikamentinio gydymo, bet ir paciento sąmoningo įsitraukimo į savo sveikatos priežiūrą, rašoma Kauno klinikų pranešime žiniasklaidai.
V.Stankevičienė ir D.Brakauskienė
V.Stankevičienė (kairėje) ir D.Brakauskienė / Kauno klinikų nuotr.

Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos slaugytojos diabetologės Vaida Stankevičienė ir Daiva Brakauskienė, kasdien dirbančios su šia liga sergančiais pacientais, akcentuoja, kad sėkminga diabeto kontrolė reikalauja nuolatinio paciento mokymosi, gyvenimo būdo keitimo ir glaudaus bendradarbiavimo su sveikatos priežiūros specialistais.

Pasak slaugytojų, paciento savivoka, reguliarus pėdų priežiūros ir kasdienės rutinos laikymasis, taip pat žinios apie tinkamą mitybą bei vaistų vartojimą – tai pagrindiniai veiksniai, padedantys išvengti rimtų komplikacijų ir išlaikyti kokybišką gyvenimą sergant cukriniu diabetu.

Cukrinis diabetas – ypatingai klastinga liga, galinti sukelti įvairias komplikacijas. Diabetinė pėda – viena iš jų, kuri dažniausiai paliečia vyresnio amžiaus pacientus dėl prastos kraujotakos ir neuropatijos, kai sutrinka jautrumas pėdose. Pasak slaugytojos diabetologės V. Stankevičienės, ši problema dažnai išsivysto nepastebimai, nes pacientai nejaučia skausmo ir neatkreipia dėmesio į smulkias žaizdeles, pūsles ar nutrynimus.

Kauno klinikų nuotr./V.Stankevičienė
Kauno klinikų nuotr./V.Stankevičienė

„Daugelis pacientų pamiršta kasdien apžiūrėti savo pėdas, o tai labai svarbu, nes bet kokia smulkmena gali tapti rimta problema“, – pabrėžia ji. Nutrynus batui ar svetimkūniui esančiam jame, atsiradus žaizdai ir jos nepastebėjus – tokios situacijos gali baigtis rimtomis komplikacijomis, įskaitant gangreną, dėl kurios kartais tenka atlikti net amputacijas.

V. Stankevičienė ragina pacientus kreiptis pagalbos ir pasinaudoti Kauno klinikose teikiamomis nemokamomis diabetinės pėdos priežiūros paslaugomis pas slaugytojus diabetologus.

„Diabetinė pėda – problema, kurią galima valdyti, jei laiku kreipiamasi pagalbos. Žmonės turi būti sąmoningi ir reguliariai tikrinti savo pėdas tiek patys kasdien, tiek kreiptis į slaugytojus diabetologus – tai padės išvengti komplikacijų“, – teigia ji. Ji taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad daugeliui vyresnio amžiaus pacientų taip pat kyla problemų su nagų priežiūra, todėl specializuota pagalba šiuo klausimu yra būtina.

„Dažniausiai į mus kreipiasi pacientai su uždelstomis problemomis, kai jau reikalingas chirurginis gydymas. Žmonės dažnai per ilgai laukia, tikisi, kad žaizda užgis savaime, tačiau ilgainiui tai virsta rimta grėsme sveikatai“, – pabrėžia V. Stankevičienė.

Slaugytoja diabetologė D. Brakauskienė, teikianti konsultacijas cukriniu diabetu sergantiems pacientams, atkreipia dėmesį, kad sėkmingas cukrinio diabeto valdymas neįmanomas be paties paciento aktyvaus įsitraukimo ir supratimo apie savo ligą. Pasak jos, dažnai diagnozavus cukrinį diabetą pacientai susiduria su klaidinga informacija ir baimėmis.

Kauno klinikų nuotr./D. Brakauskienė
Kauno klinikų nuotr./D. Brakauskienė

„Kai pacientas išgirsta diagnozę, labai svarbu, kad jis kreiptųsi į mus, slaugytojus diabetologus, kadangi internete yra gausu netikslios informacijos, kuri gali klaidinti ir gąsdinti“, – teigia D. Brakauskienė.

Pastebima, kad daugelis pacientų iš pradžių bijo, jog diagnozė reiškia rimtas komplikacijas. „Svarbu parodyti pacientui, kad su tinkamu gydymu ir gyvenimo būdo pokyčiais galima pasiekti puikių rezultatų ir gyventi kokybišką gyvenimą“, – sako ji. Pirminė konsultacija yra labai svarbi – ji padeda išsklaidyti baimes ir suteikia praktinių žinių apie mitybą, medikamentus ir fizinį aktyvumą.

„Pacientai dažnai gyvena su prastais mitybos įpročiais, mažai juda, todėl reikia žingsnis po žingsnio peržiūrėti jų dienos racioną ir skatinti fizinį aktyvumą“, – teigia D. Brakauskienė. Ji pabrėžia, kad ne visada lengva keisti įpročius, todėl procesas turi vykti palaipsniui. „Nereikia iš karto keisti visko – pavyzdžiui, galima pradėti nuo suvartojamo cukraus kiekio mažinimo, po truputį prisitaikyti prie naujo gyvenimo būdo. Svarbiausia – neskubėti.“

Šeimos paramos svarba – taip pat labai svarbi cukriniu diabetu sergančiam asmeniui. „Dažnai sunku propaguoti sveiko gyvenimo būdą, jei šalia šeimos nariai vartoja nesveikus produktus. Konsultacijos metu mes taip pat stengiamės įtraukti artimuosius, kviečiame juos atvykti kartu, kad jie galėtų suprasti, kaip gali padėti sergančiam giminaičiui sėkmingai valdyti klastingą ligą“, – teigia slaugytoja diabetologė.

123RF.com nuotr./Diabetas
123RF.com nuotr./Diabetas

Cukriniu diabetu sergantiems pacientams Lietuvoje suteikiama galimybė gauti individualias slaugytojų diabetologų konsultacijas, kurios padeda ne tik geriau suprasti ligą, bet ir efektyviau ją valdyti. Pirmą kartą nustačius cukrinio diabeto diagnozę, pacientams siūloma iki 5 individualių konsultacijų per metus. Tai suteikia galimybę įgyti svarbių žinių apie ligos valdymą, mitybą, medikamentų vartojimą bei kitus svarbius aspektus.

Suaugusiems pacientams, kuriems cukrinis diabetas buvo diagnozuotas anksčiau, tęstinės konsultacijos vyksta iki 2 kartų per metus. Tokios konsultacijos padeda pacientams nuosekliai valdyti ligą, prisitaikyti prie besikeičiančios būklės bei išmokti koreguoti gydymo planus pagal individualius poreikius.

Taip pat sergantiems cukriniu diabetu pacientams priklauso iki 4 gydomųjų pedikiūrų ir iki 24 diabetinės pėdos priežiūros vizitų per metus.

Siuntimą slaugytojo diabetologo konsultacijai gali išrašyti ne tik šeimos gydytojas ar komandoje dirbantis išplėstinės, bendrosios praktikos slaugytojas, bet ir gydytojas endokrinologas.

„Mūsų tikslas – užtikrinti, kad kiekvienas pacientas, kuriam diagnozuotas cukrinis diabetas, gautų visą reikiamą pagalbą. Tinkamai prižiūrima liga gali būti valdoma, tačiau tai reikalauja bendradarbiavimo tarp gydytojo endokrinologo, slaugytojo diabetologo, paciento, bei jo šeimos narių“, – teigia D. Brakauskienė.

Kauno klinikų informacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas